Берегиня власного роду: в Луцьку відкрили виставку про краєзнавицю Ірину Левчанівську

22 Листопада 2023, 13:21
Берегиня власного роду: у Луцьку відкрили виставку про краєзнавицю Ірину Левчанівську 877
Берегиня власного роду: у Луцьку відкрили виставку про краєзнавицю Ірину Левчанівську

У Луцьку в бібліотеці Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося відкриття виставки «Берегиня власного роду – Ірина Левчанівська». Вона присвячена до 110-річчя дня народження краєзнавиці, фото- та кіноаматорки Волині.

Виставку презентували у вівторок, 21 листопада. Захід відвідала й журналістка Район.Історія.

Виставку організував інститут разом з Волинським національним університетом імені Лесі Українки. Вона поєднує різноманітні матеріали, такі як документи, листи, фотографії, слайд-фільми, предмети побуту, книги, статті у ЗМІ та науково-методичних журналах. 

Читайте також: Фотохудожниця давнього Луцька: спогади про Ірину Левчанівську

Ці речі становлять частину експозиції, яка складається з приватних архівів, фондових колекцій Музею історії освіти Волині, Волинського краєзнавчого музею, кіностудії «Волинь» та Волинської обласної бібліотеки для юнацтва.

«Ірина Левчанівська була майстром документального, пейзажного фото. Вона добавляла інколи більше чорного, щоби побачити біле яскравішим», – розповів директор Волинського ІППО Петро Олешко.

Ірина Левчанівська є авторкою багатьох історико-краєзнавчих праць, почесною громадянкою Луцька. Її також нагородили ордером княгині Ольги третього ступеня. 

«Мамин характер – дуже сильний, дуже вольовий її не можна було переконати, збити з якогось шляху, з якоїсь думки. Вона мала такий свій чіткий погляд, мала таку дуже патріотичну українську позицію і це справді була унікальна жінка», – зауважила письменниця Надія Гуменюк.

Читайте також: Спогади Ірини Левчанівської про Луцьк 

Метою виставки є вшанування пам'яті видатної волинянки, привернення уваги педагогів, учнів та студентів до краєзнавчої діяльності, стимулювання та виховання любові до рідної мови, краю та України. Виставка також спрямована на підтримку безкорисливого служіння та захисту.

Вона діятиме до кінця грудня 2023 року.

Читайте також: На Локачинщині зберегли домашню бібліотеку Ірини Левчанівської


Марія СИДОРУК

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024