Створили збірник рекомендацій щодо виконання закону про деколонізацію топонімії

21 Листопада 2023, 13:17
Деколонізація та дерусифікація України 1471
Деколонізація та дерусифікація України

Українцям детально пояснюють, чому усунення імперських стереотипів, міфів, наративів і маркерів з їхньої свідомості  та українського публічного простору є питанням національної безпеки.

Фахівці Українського інституту національної пам’яті підготували Збірник матеріалів, рекомендацій і документів щодо виконання вимог Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Про це повідомляють на сайті установи.

27 липня 2023 року, ідеться в повідомленні,  набув чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії». Законодавець визначив Український інститут національної пам’яті як інституцію, яка має супроводжувати процес очищення символічного простору населених пунктів України від маркерів російської імперської політики, зокрема надавати роз’яснення та рекомендації щодо того, як реалізувати норми ухваленого Закону.

У збірнику міститься інформація, яка детально пояснює, чому усунення імперських стереотипів, міфів, наративів і маркерів зі свідомості українців та нашого публічного простору сьогодні є питанням національної безпеки. 

В основній частині видання вміщена інформація про те, як з’ясувати належність тих чи інших об’єктів до пропаганди російської імперської політики, визначитися із виконавцями і термінами реалізації та винятками Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Окремий розділ присвячений засадам формування гармонійного топонімічного простору населеного пункту. На підставі чинного законодавства і принципів топоніміки як прикладної дисципліни напрацьовано практичні рекомендації, які можуть стати основою для розроблення критеріїв присвоєння або зміни назв вулиць.

У додатках до Збірника вміщені посилання на законодавчі акти, які регулюють царину символічного простору в Україні.

Видання буде корисним представникам органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади і всім, хто цікавиться процедурою очищення символічного простору українських населених пунктів від імперської та комуністичної символіки.

Завантажити збірник можна тут.

 

Читайте такожУкраїнський інститут національної пам’яті ініціював акцію до Дня пам’яті жертв Голодомору

 

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024