Олена Пчілка, Нечуй-Левицький та учасники учительських курсів: чи є серед них Симон Петлюра?

18 Листопада 2023, 15:39
Олена Пчілка, Іван Нечуй-Левицький та юнак (крайній праворуч), схожий на Симона Петлюру 814
Олена Пчілка, Іван Нечуй-Левицький та юнак (крайній праворуч), схожий на Симона Петлюру

На світлині, де класики української літератури сфотографувались у колі вчителів, зображена  людина, яку вважають Симоном Петлюрою.

У книжці Тамари Скрипки «Родові гнізда Драгоманових-Косачів: їх устрій та культура» (2013)  вміщені понад півтисячі унікальних фотографій, більшість з яких з приватних колекціях у США, Канаді, Швейцарії та росії. Фотоматеріали з цього видання, пише наукова співробітниця Літературно-меморіального музею Лесі Українки у Звягелі Галина Пилипенко,  активно використовують для своїх статей і публікацій музейники, історики, літературознавці та ін.

На 106-й сторінці, зазначає вона, є групове фото з назвою: «Олена Пчілка та І.С.Нечуй-Левицький серед учасників літніх учительських курсів. Поруч з І.С.Нечуєм-Левицьким Ю.Тищенко (Сірий), С.Петлюра, С.Черкасенко (у білому капелюсі), Л.Грицак (угорі праворуч зі складеними руками). Пуща-Водиця біля Києва, 1912 р.» Це ж фото, але датоване уже 1913 роком, представлене на документальній виставці з нагоди 130-річчя з дня народження С.В.Петлюри на сайті ЦДКФФА України ім. Г.С.Пшеничного.

Оскільки у звягельському музеї немає детальної інформації про ту подію (учительські курси), а також про зв'язки Олени Пчілки і Симона Петлюри, авторка допису звернутися з цим питанням до директорки Української Бібліотеки імені Симона Петлюри в Парижі Ярослави Йосипишин.

Через декілька днів надійшов лист із Парижу. 

«У відповідь на Ваш запит повідомляю, – пише Я.Йосипишин, – що Українська Бібліотека імени Симона Петлюри в Парижі не має у своєму розпорядженні документів, які би засвідчили присутність на надісланій Вами світлині С.Петлюри.

Взагалі – маю поставити під сумнів Вашу безапеляційність суджень (щодо присутності на світлині С.Петлюри), бо уважне вивчення надісланого Вами фото дозволяє зробити висновок лише про дуже віддалену подібність особи (третій ряд, п’ятий праворуч) до Симона Васильовича Петлюри…

Насамперед слід документально встановити, чи міг належати С.Петлюра до числа учасників учительських курсів у Пущі-Водиці в 1912 р., після чого перевірити, чи корелюється це з відомими і вже перевіреними фактами його біографії.

Принагідно відзначу, що у 1911 р. С.Петлюра переїхав з С.-Петербурга до Москви, де влаштувався на роботу бухгалтером до одного з великих місцевих підприємств. Там же він одружується з Ольгою Більською, і невдовзі у них народжується донька Ольга

Читайте також: 22 травня,143 роки тому, народився Симон Петлюра

З 1912 р. С.Петлюра редагує часопис «Украинская жизнь» і перебуває в епіцентрі життя української громади російської столиці. Виходячи з усього цього – досить складно собі уявити, що С.Петлюра міг знайти час для поїздки до Пущі-Водиці з метою відвідування учительських курсів. 

Також не зрозуміло, для чого це було би йому потрібно, бо він не збирався пов’язувати своє життя з учительською роботою в школі».

Можливо, пропонує Галина Пилипенко, серед учасників музейної спільноти є дослідники, які проводили атрибуцію присутніх на світлині і можуть поділитися корисною інформацією. 

 

 

Читайте також: Олена Пчілка видавала єдиний український журнал для дітей у Російській імперії

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024