22 травня,143 роки тому, народився Симон Петлюра

22 Травня 2022, 11:24
Симон Петлюра, 1918 рік 1262
Симон Петлюра, 1918 рік

Симон Петлюра — знаковий український державний, військовий та політичний діяч,  Головний отаман військ Української Народної Республіки та Голова Директорії УНР, один із символів української державності.

Кожна нація, кожний народ має свою історичну постать, яка самовідречено посвятила себе святій боротьбі за визволення свого народу з чужої неволі та відбудову державної незалежності своєї Батьківщини – йдеться на сайті Центрального державного архіву зарубіжної україніки.
 
 Одні з цих провідників народу вкриті лаврами всесвітньої слави, зазначається в публікації, інші – менше відомі, але всі вони однаково великі й дорогі для того народу, з якого вони вийшли і за долю якого віддали своє життя. Саме таким провідником для української нації є Симон Петлюра – український державний, військовий та політичний діяч, публіцист, літературний і театральний критик, який займає своє заслужене місце в ієрархії історичних постатей України, пам’ять про якого ніколи не втрачала пошани українського народу.     
 
Народився Симон Васильович Петлюра в Полтаві 10 (22 – за новим стилем) травня 1879 р. в сім’ї міщан козацького походження. У віці 13 років розпочав навчання – спочатку в церковнопарафіяльній школі, згодом у Полтавській духовній семінарії (1895–1901). У 1900 р. вступив до Революційної української партії (РУП). Відтоді почалася його активна партійна діяльність. Трохи пізніше виступив одним із засновників, а потім і лідерів Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП). Коли ж у 1917 р. була проголошена Українська Народна Республіка (УНР), недовго пропрацював в уряді на посаді військового секретаря.     
 
Від 28 червня по 31 грудня 1917 р. Симон Петлюра – член Генерального секретаріату Української Центральної Ради. З листопада 1918 р. – Головний Отаман військ УНР.
 
22 січня 1919 р. відбулося урочисте проголошення універсалу Директорії УНР про об’єднання УНР і ЗУНР в єдину державу. В цей час більшовицька Росія вдруге почала збройну агресію проти України. У травні Симон Петлюра очолив Директорію УНР (9 травня 1919 – 10 листопада 1920).    
 
За період правління Петлюри реалізували кілька реформ, у тому числі військових. Він сформував армію, яка виступала проти захоплення України Червоною Армією. Після невдалого Варшавського договору (1920) з листопада 1920 р. керував роботою екзильного уряду УНР у Польщі. 31 грудня 1923 р. виїхав до Австрії, згодом – до Угорщини, Швейцарії.     
 
У жовтні 1924 р. оселився в Парижі, де організував видання тижневика «Тризуб» і продовжував виконувати обов’язки голови Директорії УНР і Головного Отамана УНР. У своїх статтях, які публікувалися в журналі «Тризуб», Симон Петлюра прямо ставив питання, що вибір України – це європейський вибір, і що будь-які стосунки, які ущемляють державну незалежність України, з Росією під виглядом будь-якого союзу – чи то федерації, чи то конфедерації, а тим паче автономії – для України просто неможливі і неприпустимі. Він тоді ще розгледів і трубив на весь світ, що під комуністичними гаслами, під комуністичною оболонкою ховається примара старої імперської, царської Росії, яка будує нову імперію. Його слова і думки, які до речі залишаються актуальними на сьогодення, викликали захоплення у друзів та лють у ворогів.
 
25 травня 1926 р. у Парижі хижі кулі убивці Шварцбарда обірвали життя Симона Петлюри.    
 
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024