Нумізматичну колекцію музею в Острозі поповнила монета, присвячена річниці визволення Херсонщини

18 Листопада 2023, 14:22
Монета «Антонівський міст» 539
Монета «Антонівський міст»

Мешканка Острога подарувала музею пам'ятну монету.

До річниці визволення Херсонщини від російських окупантів Національний банк України відкарбував й увів в обіг 10 листопада 2023 року  пам’ятну монету «Антонівський міст». Про це йдеться на фейсбук-сторінці Державного історико-культурного заповідника міста Острог.

Як розповіла співробітниця фондів цього музею Світлана Панченко, монета присвячена найбільш згадуваному в часи повномасштабної війни мосту в Україні, розташованому між Херсоном і Олешками, – одній з трьох ключових переправ через Дніпро в Херсонській області, стратегічно важливому об’єкту для регіону та країни в цілому. 

Монета щодня перебуватиме в обігу і символічно нагадуватиме про єднання, силу та відвагу, сміливість та витривалість українського народу у війні проти російського окупанта. 

За своїми характеристиками обігова пам’ятна монета «Антонівський міст» ідентична звичайній обіговій монеті номіналом 10 гривень зразка 2018 року, де на її аверсі розміщені: угорі – малий Державний Герб України, у центрі, в обрамленні давньоруського орнаменту, написи: «Україна. 10 ГРИВЕНЬ» (півколом), на тлі орнаменту: рік карбування монети – 2023 (унизу) та логотип Банкнотно-монетного двору Національного банку України (праворуч). 

Проте її реверс – тематичний і на ньому розміщено стилізоване зображення Антонівського мосту та річки Дніпро з висоти пташиного лету, транспортні розв’язки на обох кінцях мосту, що роблять цей міст цікавим й оригінальним; напис «АНТОНІВСЬКИЙ МІСТ» (угорі).

На днях така монета поповнила нумізматичну колекцію заповідника завдяки донату Тамари Поліщук, мешканки міста.

 

Читайте також: Музей книги та друкарства в Острозі отримав американську монету, випущену на підтримку України

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024