У Рівному говорили про російсько-українську війну як можливість стати Україні світовим лідером

12 Листопада 2023, 12:42
Виступає директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига 662
Виступає директор обласного краєзнавчого музею Олександр Булига

Дискусія за матеріалами Десятих бандерівських читань.

На днях у Рівненському обласному краєзнавчому музеї відбулася експертна дискусія «Філософія української перемоги – розпад російської імперії» за матеріалами X Бандерівських читань. Організаторами заходу стали Рівненська обласна рада, Управління культури і туризму Рівненської облдержадміністрації, Недержавний аналітичний центр «Українські студії стратегічних досліджень» та Рівненський обласний краєзнавчий музей. Захід проходив у змішаному форматі – офлайн із дистанційними онлайн-включеннями. Про це повідомляють на фейсбук-сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею.

Тематично дискусія охопила наступні напрямки:

  • філософія української перемоги;
  • тяглість боротьби за свободу, досвід боротьби на знищення московської імперії у ХХ ст.;
  • сучасна російсько-українська війна та національні рухи РФ;
  •  російсько-українська війна як можливість стати для України світовим лідером.
Захід відкрив директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига
 
Перед початком основної програми для учасників та гостей дискусії виступив Назар Волощук, головний спеціаліст Управління культури та туризму Рівненської ОВА, член Всеукраїнської музичної спілки та Національної спілки кобзарів України. Митець виконав пісню «Свобода народам – свобода людині».
 
Модератором заходу був керівник дослідницьких програм «Українських студій стратегічних досліджень» Юрій Олійник.
 
Першим до доповіді був запрошений рівнянин Станіслав Ткачук, військовослужбовець ЗСУ. Воїн акцентував на впровадженні необхідних змін в українському суспільстві після майбутньої перемоги, зокрема на відбудові здорової держави без зовнішнього впливу.
 
Петро Кралюк, доктор філософських наук, професор Національного університету «Острозька академія», висвітлив питання, чим саме для України стане перемога. За словами професора – це входження держави у європейський простір: військовий, культурний, ментальний тощо.
 
Про Україну як центр геополітичних процесів світу розповів Олексій Бучинський, заступник голови Рівненської обласної ради. 
 
Віталій Ундір, кандидат наук з державного управління, заступник голови Рівненської обласної ради наголосив на необхідності правильного виховання нових поколінь, задля позитивних змін у суспільстві і остаточної сепарації від усього російського.
 
З фронту до дискусії під'єдналися Юрій Сиротюк, директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», молодший сержант 5 окремої штурмової бригади. Він пояснив, наскільки важливо розуміти мету війни та суть перемоги, зауважуючи, що в результаті українці мають завершити національну революцію і розбудувати велику державу.
 
Олександр Чупак, керівник економічних програм «Українських студій стратегічних досліджень» розпочав свою доповідь зі слів, що ми не маємо жодної альтернативи, окрім як остаточного розвалу російської імперії. Один з факторів розпаду – потужний економічний тиск, в напрямку чого ми мусимо постійно працювати. Своєю чергою Україна має ставити за мету свій прогрес в економічній площині.
 
Останнім із учасників виступив Дмитро Петрик, старший науковий співробітник музею. Темою доповіді стала «Акценти Української революції 1917 – 1921 рр. Досвід поразки чи приклад незламності». 
 
Подякувала організаторам за успішне проведення заходу депутатка Рівненської обласної ради, секретарка постійної комісії Рівненської обласної ради з питань соціальної політики і соціального захисту учасників АТО та членів їх сімей Ольга Шустік.
 
Завершив захід кобзар Назар Волощук, виконавши пісні «Гей марширують повстанці» та «Пісню про Поліську Січ-УПА». Під акомпанемент кобзаря учасники та гості дискусії заспівали гімн України.
 
 
 
Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024