У Луцьку дискутували про українську перемогу та розпад російської імперії

11 Листопада 2023, 12:00
Дискусія про українську перемогу та розпад росії 580
Дискусія про українську перемогу та розпад росії

Експерти та науковці обговорили концепцію української перемоги, складовою якої є розпад російської імперії та утворення на її теренах незалежних держав.

10 листопада в Луцьку, на базі Волинського обласного краєзнавчого музею відбулася експертна дискусія «Філософія української перемоги – розпад російської імперії» – за матеріалами 10 Бандерівських читань. Про це йдеться на фейсбук-сторінці музею.

Захід відкрив директор Недержавного аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», молодший сержант (5 окрема штурмова Київська бригада) Юрій Сиротюк. Він звернувся до присутніх через онлайн підключення з фронту.

«Війна з росією відбувається на різних фронтах і не лише у фізичному просторі. Перемога у мізках людей не менш важлива, ніж перемога на полі бою. Гарантувати суверенітет України в майбутньому може лише знищення такого утворення як російська імперія. На жаль, зараз військові дії відбуваються лише на території України. Ми нічого не зробили для того, щоб вони поширилися на росію. Щоб у росії відкрилися внутрішні фронти війни за звільнення поневолених народів. У цьому полянає нас шанс розвалити імперію зла», – зазначив у виступі Юрій Сиротюк.

Перший заступник голови Волинської обласної ради, представник ВО «Свобода» Юрій Поліщук подякував працівникам музею за організацію зустрічі та науковцям, які завітали на захід.

«Щоб здолати такого ворога як росія, ми маємо мислити стратегічно, не лінійно. Позбуватися комплексу меншовартості, щоб ставити глобальні цілі. Адже історія – це наука, яка вчить як будувати майбутнє з огляду на минуле», - наголосив у своєму виступі він.

Керівник дослідницьких програм «Українських студій стратегічних досліджень» Юрій Олійник розповів коротку історію руху за звільнення поневолених народів росії й участь в цьому процесі УПА та інших українських сил.

Богдан Зек, кандидат історичних наук, завідувач науково-експозиційного відділу новітньої історії Волині Волинського краєзнавчого музею продовжив тему ідейної спадкоємності боротьби проти російської імперії від ідеологів ОУН, зокрема про Олега Штуля. Науковець провів паралелі між більшовицькою ідейною експансією, яку викривав Штуль, і сучасними реаліями.

Олександр Чупак, керівник економічних програм «Українських студій стратегічних досліджень» у своєму виступі наголосив на економічних важелях поневолення народів росії. Оскільки більшість багатства концентрується в європейській частині рф, інші регіони виконують роль постачальників сировини, залишаючись бідними навіть на тлі загалом невтішного середнього рівня життя в країні агресорі.

Людмила Пінчук, докторка філософії, провідна наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею, акцентувала на тому, що Україні слід формувати новий порядок денний щодо підтримки визволення поневолених народів. Запропонувала дотримуватись в політиці комунікації з поневоленими народами росії блоку компонентів.

Тарас Літковець, заступник декана факультету з виховної роботи, старший викладач кафедри політології та державного управління Волинського національного університету під час виступу наголосив, що саме поразки росії на фронті будуть головною підставою для внутрішніх процесів дезінтеграції. Росіяни завжди зневажали слабких лідерів. Тих, хто зазнав краху. І це автоматично дестабілізувало внутрішньополітичні обстановини в імперії.

 

 

Читайте також: «Ця війна йде більше 300 років», – Герой України Володимир Жемчугов у Луцьку

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024