Волинська ікона: «Апостоли Яків і Лука» з Камінь-Каширського району

12 Листопада 2023, 09:18
Фрагмент ікони «Апостоли Яків і Лука» 628
Фрагмент ікони «Апостоли Яків і Лука»

Історія  експоната Музею волинської ікони, який повернувся після реставрації.

У листопаді 2002 року до Музею волинської ікони  з Михайлівської церкви села Грудки Камінь-Каширського району були передані понад двадцять ікон, царські врата із зображенням євангелістів, колонки, фрагменти різьби XVIII століття. Про це йдеться на фейсбук-сторінці музею.

Речі знайшли на горищі церкви, яка в радянський час була перетворена на склад і відновила діяльність у 1989 році. Ікони написані на дошках темперними фарбами, мають декоративне обрамлення, багате золочення різьблених елементів. 

Незважаючи на деякі втрати фарбового шару і левкасу, елементів обрамлення, деформацію дощок, ікони є цінними пам'ятками сакрального мистецтва Волині й заслуговують на гідне пошанування.

Протягом наступних років музей передавав ікони на реставрацію до Львова, а після повернення оновлені образи розміщували в експозиції музею, як от ікона «Богородиця Одигітрія», а ікони апостольського ряду неодноразово презентувалися на виставках. 

Шість ікон апостольського ряду досить великих розмірів і тому потребували чимало часу і зусиль спеціалістів для їх відновлення. На іконах зображені по два апостоли, але через значне забруднення і потемніння ідентифікувати їхні імена було неможливо. 

Нещодавно до музею повернулася ікона  «Апостоли Яків і Лука», якою і була завершена кількарічна реставрація апостольського ряду храму (реставратор – Мирослава Білецька-Зварич). 

Ікона написана на липових і соснових дошках, які скріплені двома врізними шпугами. Тильний бік ікони не гладкий, а акуратно стесаний вузькими вертикальними смугами. Імена апостолів розміщені у нижній частині, на поземі ікони. 

Святий Апостол Яків був сином Йосифа Обручника від його першої дружини і тому в Євангелії називається братом Господнім. Незадовго до своєї смерті Яків написав Соборне послання, основною метою якого є втішити і зміцнити навернених до віри юдеїв. Він пояснював, що віра, яка не супроводжується добрими справами, є мертвою і не веде до спасіння. 

Апостол Лука зображений впівоберта, не тримаючи звичних для нього атрибутів і своєю поставою, ніби закликає інших йти за ним, як автором Євангелія і невтомним проповідником вчення Христового. Яскрава і одночасно не кричуща палітра кольорів (рожево-червоний, синьо-голубий, біло-сірий) традиційних одеж вдало гармонує з золоченням тла й обрамлення. 

Лики святих відповідають віковим станам, серйозні, з вдумливим поглядом, осяяні золотом німбів. Босі ноги апостолів вказують на їх аскетизм і працелюбність, відкритість до людей. 

Цей образ нині експонується у Музеї волинської ікони на виставці відреставрованих експонатів.

 

Читайте також: 

Волинська ікона: «Богородиця Замилування» зі Старовижівщини

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024