Волинське товариство «Холмщина» ініціювало запровадити пам'ятну дату

28 Жовтня 2023, 16:31
Волинське товариство «Холмщина» ініціювало запровадити пам'ятну дату 1005
Волинське товариство «Холмщина» ініціювало запровадити пам'ятну дату

Депутати Волинської обласної ради підтримали ініціативу запровадження памʼятної дати вшанування жертв депортацій. 

За відповідний проєкт рішення проголосували члени постійної комісії з питань освіти, науки, інформаційного простору, культури та мови, національного і духовного розвитку. Про це повідомляє Волинська обласна рада.

З пропозицією вшанування пам’яті жертв депортації українців з території Польщі радянським тоталітарним режимом до обласної ради звернулися члени товариства «Холмщина». 

Як зазначила його очільниця Ніна Бачинська, у вересні 2024-го мине 80 років з часу підписання угоди між Українською РСР та Польським комітетом національного визволення про «евакуацію» українського населення з території тогочасної Польщі, що стало початком масових депортацій українців з їх етнічних територій. 

Читайте також: «І поїхали ми на двох підводах»: чи отримають депортовані українці відновлення справедливості від держави

Ніна Бачинська
Ніна Бачинська

Переселення тривало впродовж семи років і супроводжувалося людськими жертвами, застосуванням державного терору, порушенням прав людини.

«Примусове виселення етнічних українців з їхніх споконвічних земель, які опинилися у складі Польщі, – Лемківщини, Західної Бойківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини, а також частини територій Львівської області було однією із найтрагічніших сторінок новітньої історії України», – йдеться у зверненні товариства. 
 
Члени товариства також запропонували план заходів до 80-ї річниці початку депортації, зокрема, проведення парламентських слухань, вшанування пам’яті жертв депортації, сприяння встановленню меморіальних знаків, проведення наукових конференцій, посилення співпраці з Республікою Польща щодо впорядкування українських кладовищ, поховань та пошанування примусово депортованих українців.
 
Народний депутат України Вячеслав Рубльов зазначив, що на розгляді парламенту перебуває законопроєкт 2038 щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944-1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки, співавтором якого є він. 
 
У документі пропонується визнати примусове переселення осіб українського походження з місць їх постійного проживання на території Польщі депортацією та здійснити відшкодування моральних та матеріальних збитків, соціальних пільг для людей, що постраждали внаслідок депортації. 
 
«Зараз цей законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді, і ми продовжимо відстоювати відновлення соціальної справедливості щодо людей, яких примусово переселили з території Польщі», – наголосив Вячеслав Рубльов.
 

Члени комісії ухвалили рекомендацію прийняти звернення депутатів обласної ради до Верховної Ради України щодо відзначення на державному рівні 80-тих роковин початку депортації українців.

Читайте також: Історик Роман Кабачій про долю депортованих у 1944–1951 роках

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024