Волинська ікона: «Свята Великомучениця Параскева» з ХVIII століття

28 Жовтня 2023, 11:45
«Свята Великомучениця Параскева». Початок ХVІІІ ст. 714
«Свята Великомучениця Параскева». Початок ХVІІІ ст.

Розповідь про старовинну ікону з фондів музею.

Образ Святої мучениці був одним з найбільш популярних в українському релігійному малярстві пізнього середньовіччя. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Музею волинської ікони.

Важливий аспект її пошанування пов’язаний з іменем «Параскева», що по-грецьки означає день тижня – п’ятницю. Згідно з легендою, Свята народилася у п’ятницю, тому і названа так батьками, які довго були бездітні. Її ім’я асоціюється зі Страсною п’ятницею і хресною жертвою Ісуса Христа.

Водночас вона шанується і як мучениця, адже перенесла страждання за християнську віру.У народній свідомості Свята вважалася захисницею домашнього вогнища, родючості, шлюбу і торгівлі, а також – покровителькою хатньої жіночої праці.

Живопис ікони, написаній народним малярем, вирізняється ясною колірною гамою, наївним, безпосереднім трактуванням сюжету та вишуканою декоративністю. Тут цікаво втілилося розуміння автором значущості подвигу мучениці у житті християн, яке він показав через зображення оригінального атрибута того часу. 

У правій руці Параскеви – великий металевий чотирикінцевий напрестольний хрест-розп’яття. Майстер ретельно прописав його форму та декор, характерний для української металопластики другої половини XVІІ – початку XVІІІ ст. Символіка мученицької смерті Святої втілена у червоному кольорі плаща на її плечах. Згідно з іконографічною традицією, це й символ страждань, вказівка на кров Христову, символ Божої любові і спасіння.

У лівій руці Параскеви – довгий сувій, на якому автор старанно виписав текст тропаря: «Премудра і всехвальна мучениця Христова Параскева,  твердість чоловічу придбавши, а неміч жіночу знехтувавши, диявола перемогла і мучителя посоромила,  виголошуючи і закликаючи: прийдіть, порубайте тіло моє мечем і спаліть вогнем,  а я, радіючи, іду до Церкви святої, до Христа, Жениха мого.  Її молитвами, Христе Боже, спаси душі наші».

Читайте такожВолинська ікона: «Богородиця Замилування» зі Старовижівщини

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024