Викрадене «скіфське золото» хотіли продати в Іспанії: серед затриманих – представник УПЦ МП

24 Жовтня 2023, 21:30
Викрадене «скіфське золото» хотіли продати в Іспанії:  серед затриманих – представник УПЦ МП 526
Викрадене «скіфське золото» хотіли продати в Іспанії: серед затриманих – представник УПЦ МП

СБУ спільно з правоохоронцями Іспанії затримали контрабандистів, які у Мадриді намагалися продати «скіфське золото» з України за понад 60 млн євро.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Під час міжнародної спецоперації у Мадриді правоохоронці затримали п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих – представник УПЦ (МП) з України.

«Під час слідчих дій у зловмисників вилучено 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 млн євро. Мова йде про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, зокрема -  золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

За даними слідства, фігуранти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу у період 2014-2020 років. Потім зловмисники намагались «легалізувати» викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку», - розповіли в СБУ.

Затримали підозрюваних «на гарячому» під час перевезення українських артефактів.

«Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності. На вилучені старожитності накладено арешт і отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України. Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів «Скіфського золота», які були викрадені з території нашої держави», - додали в СБУ.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024