Запускають онлайн-проєкт «Голодомор. Історії роду»

24 Жовтня 2023, 16:03
Голодомор. Історії роду 1866
Голодомор. Історії роду

Проєкт покликаний глибше пізнавати історію власного роду та розповісти про те, яким чином рідним вдалося пережити той голод.

До 90-тих роковин Голодомору 1932-1933 років Державне агенство  України з питань мистецтв та мистецької освіти запускає онлайн-проєкт «Голодомор. Історії роду», який покликаний вшанувати пам'ять жертв трагедії, спонукати українців досліджувати історію власного роду та показати глибину трагедії на конкретних прикладах простих українських родин. Про це повідомляє пресслужба агенства.  

Відсьогодні і протягом місяця до Дня пам’яті жертв голодоморів, який цьогоріч припадає на 25 листопада, Держмистецтв на своїх сторінках у соціальних мережах Facebook та Instagram публікуватиме історії-оповіді, записані зі слів родичів очевидців, які пережили Голодомор 1932-1933 років, та закликає українців долучатися власними дописами та розповідати про свідчення їхніх рідних, які пережили ті страшні події

Відомо вже багато особистих розповідей про Голодомор, які згадуються щорічно, однак у родинах багатьох українців є свої унікальні історії, пов'язані з цією трагедією. У когось родичі боялись про це переповідати, у когось говорили коротко, натяками, або описували лише якийсь один епізод, що їм запам'ятався, однак всі ці історії важливі. Важливі не лише для окремо взятої української родини, а й для нашої країни загалом, бо вони, як пазли, складають велику картину загального та всенародного лиха, яке огорнуло наші землі в 1932-1933 роках. 

Проєкт Держмистецтв закликає глибше пізнавати історію власного роду та розповісти про те, яким чином рідним вдалось пережити той голод.

Щоб долучитись до проєкту, потрібно опублікувати на власних сторінках у Facebook чи Instagram родинну історію про геноцид, який переживали рідні, та додати хештег #Голодомор_Історії_роду і позначити Держмистецтв у своїх дописах.

Першу історію, записану Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти зі слів Ніни Білецької, онуки Наталії Матушевич, яка пережила Голодомор, можна прочитати на сторінках агентства у Facebook: https://www.facebook.com/StateArtsAgency та Instagram https://www.instagram.com/state_arts_agency.

Можна надіслати власну родинну історію, пов'язану з Голодомором, додавши світлини родичів, на наш e-mail: [email protected]. Ці розповіді Держмистецтв також опублікує на своїх сторінках у соціальних мережах. 

Не існує неважливих речей. Не існує неважливих історій. З малих історій кожної окремої української родини складається історія нашої держави – історія України. 

Читайте також: «Ми памʼятаємо»: проєкт глобальної мережі нащадків Голодомору

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024