«Ми памʼятаємо»: проєкт глобальної мережі нащадків Голодомору

20 Жовтня 2023, 09:28
Голодомор 1932-1933 років 1968
Голодомор 1932-1933 років

Світова Мережа нащадків Голодомору презентувала цикл інформаційних відео, спогадів, про пережитий геноцид українців в 1932-1933 роках. 

Проєкт створили спільно з учнями українознавчих навчальних закладів по всьому світу. Школярів запросили до участі та запису інтервʼю з нащадками Голодомору. Про це йдеться на сайті Світовий конгрес українців.

Ініціативу втілили спільно зі Світовою Координаційною Виховно-Освітньою Радою Світового Конґресу Українців. Відео розраховані для перегляду як дорослими, так і дітьми. Всі епізоди можна знайти на сторінці Мережі нащадків Голодомору або на каналі інформаційного партнера проєкту, телебачення Kontakt Next Gen.

Це розповіді українців, чиї сімʼї пережили Голодомор. Наприклад, в одному з епізодів Ангеліна Сович, школярка з Чикаго, розмовляє з Галиною Грушецькою – нащадком родини Грушецьких. Під час діалогу йдеться про жахливий досвід, який довелося пережити сімʼї.

В іншому епізоді Петро Волошин, член Спілки української молоді у США, проводить інтервʼю з Вірою Ґуґліотто, нащадком вцілілих після Голодомору. 

Проєкт «Ми памʼятаємо» створили з нагоди 90-х роковин Голодомору-геноциду в Україні. 

«Як нащадки тих, хто зазнав невимовних жахів від рук тоталітарного режиму під час Голодомору-геноциду, ми пам’ятаємо. Ми пам’ятаємо розповіді наших сімей про свій досвід і передаємо їх нашим дітям, які передадуть їх майбутнім поколінням», – сказала голова Мережі нащадків Голодомору Оля Сорока

Як нащадки тих, хто зазнав невимовних жахів від рук тоталітарного режиму під час Голодомору-геноциду, ми пам’ятаємо. Ми пам’ятаємо розповіді наших сімей про свій досвід і передаємо їх нашим дітям, які передадуть їх майбутнім поколінням”, – сказала голова Мережі нащадків Голодомору Оля Сорока. 

Відео також актуальні нині як спосіб памʼятати, що страждання українського народу тривають знову. Росія намагається здійснити той самий геноцид сьогодні, наголошує Сорока. 

«Ми пам’ятаємо, що росія намагалася знищити весь український народ і вкрасти нашу історію, культуру, релігію, тому що вони не можуть пишатися своїм. Ми також пам’ятатимемо, як росія намагається здійснити той самий геноцид сьогодні, вбиваючи невинних чоловіків, жінок і дітей варварськими методами, щоб знищити українську націю. Ми раді вітати вас у нашому циклі “Ми пам’ятаємо”, де ви почуєте від третього та четвертого поколінь нащадків Голодомору, деякі з яких уникли нинішнього геноциду, здійсненого Росією», – сказала голова Мережі нащадків.

СКУ запрошує ділитися цими унікальними спогадами та демонструвати відео в українознавчих суботніх та недільних школах по світу до 90-х роковин Голодомору-геноциду, які Україна і світ відзначатиме вже у листопаді. 

Читайте також: До українського музею передали австрійську брошуру 1934 року зі світлинами про Голодомор

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024