Микола Лемик 90 років тому застрелив радянського спецслужбовця на знак протесту проти Голодомору в Україні

21 Жовтня 2023, 15:29
Микола Лемик під час судового процесу 516
Микола Лемик під час судового процесу

Помста за мільйони смертей, які радянська влада спричинила в Україні.

21 жовтня 1933 року у Львові член ОУН Микола Лемик застрелив представника радянського консульства чекіста Олексія Майлова, щоб привернути увагу світу до Голодомору в підрадянській Україні. Про це йдеться на фейсбук-сторінці Українського інституту національної пам'яті.

Про цей акт говорили у всьому світі, про це писали газети в Галичині та за кордоном. Молодий вродливий 18-річний юнак з гідністю тримався на процесі, розповідаючи, що його вчинок – це помста за мільйони смертей, які радянська влада спричинила в Україні, організувавши Голодомор і замовчуючи цю інформацію. 

Польські прокурор і суддя намагалися зупиняти будь-які згадки про Голодомор, адже у 1932 році між Польщею та СРСР було підписано договір про ненапад і вони намагалися «не злити» радянську сторону, але цілком замовчати цю тему було неможливо.

Захищали Лемика відомі у Львові адвокати: дядько Романа Шухевича Степана Шухевич, Володимир Старосольський та Степан Біляк. Під час процесу біля будинку львівського суду відбулася демонстрація української молоді на знак солідарності з атентатом як виявом протесту проти більшовицького терору над українським народом.

Початково метою ОУН було вбивство радянського консула Голубєва, але в той день на його місці виявився керівник канцелярії, а насправді – професійний чекіст, спеціальний представник Сталіна, що контролював дипломатичні і консульські радянські представництва у Польщі Олексій Майлов. «Ви вбили іншу людину – Майлова, сто разів гіршого, ніж Голубов. Ви зробили приємну несподіванку товаришеві Сталіну…», – встиг шепнути Лемику на суді Роман Шухевич.

Миколу Лемика засудили на довічне ув’язнення і відправили в політичну в’язницю «Святий Хрест» під Варшавою. У 1939 році, коли нацисти напали на Польщу і «політичних» переганяли в інше місце, він примудрився зняти кайданки і втекти. Був поранений, лікувався в українській родині в одному із сіл Закерзоння, там же лишився вчителювати. Одружився з Любов’ю Возняк – рідною сестрою дружини Василя Бандери, брата провідника ОУН, який загинув у нацистському концтаборі Аушвіц.

Після проголошення у Львові 30 червня 1941 року Акту відновлення Української держави, ОУН прийняла рішення відправити на схід три похідні оунівські групи — Північну, Центральну (або ж Середню) і Південну, щоб поширювати ідеї незалежності по всій Україні. Середню очолив Микола Лемик. Але до Харкова він так і не добрався – у жовтні 1941 року Миколу Лемика в Миргороді на Полтавщині заарештували гестапівці і там же й розстріляли.

Читайте також: «Ми памʼятаємо»: проєкт глобальної мережі нащадків Голодомору

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024