На Львівщині зацифрують 150 тисяч аркушів документів, що мають найбільший попит у користувачів

09 Жовтня 2023, 16:10
Зацифрування документа 781
Зацифрування документа

Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту профінансує зацифрування документів у Львівському обласному архіві.

Усього збираються зацифрувати 150 тисяч аркушів документів, що мають найбільший попит у користувачів. Цей процес уже розпочався – повідомляють на сайті Львівської обласної військової адміністрації.

Торік, ідеться в повідомленні,  за сприяння начальника Львівської обласної військової адміністрації Максима Козицького та заступника начальника з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Олександра Кулепіна в Державному архіві Львівської області впровадили комплексну інформаційну систему, в основі якої єдина база даних архіву, а через спеціально створений онлайн-ресурс забезпечується доступ до довідкового апарату та зацифрованих документів архіву.

Працює повнотекстовий пошук, передбачена система показників. Ресурс під’єднаний до міжархівного пошукового порталу, який забезпечує пошук та доступ до аналогічних ресурсів українських державних архівів.

«На першому етапі реалізації проєкту, у співпраці з ПП «Архівні інформаційні системи» здійснили первісне наповнення ресурсу контентом – завантажили інформацію про всі фонди архіву, створили записи описів, а також завантажили близько 100 тисяч заголовків справ та понад пів мільйона сторінок зацифрованих документів», – кажуть в обласному архіві.

Завдяки співпраці Державного архіву Львівської області та фонду «Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту – ALIPH» реалізують уже другий проєкт цифровізації. У результаті реалізації проєкту планують створити та завантажити на ресурс архіву 150 тисяч аркушів документів, що мають найбільший попит у користувачів, а саме Фонд № 2 «Магістрат королівського столичного міста Львова» за 1919-1939 роки».

«Завдяки фінансуванню фондом «Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту» для подальшої роботи з зацифрованими масивами документів в архіві буде організовано два додаткові робочі місця, які будуть оснащені продуктивним обладнанням, що дозволить ефективно та якісно обробляти великі масиви цифрових зображень та довідкового апарату», – поінформували в архіві.

Там додали, що типове робоче місце має бути обладнаним планетарним сканером початкового рівня формату А3 для сканування описів справ, сучасним комп’ютером, який здатний швидко працювати з великими обсягами файлів, зовнішніми дисками для поточного зберігання масивів даних, а також джерелами безперебійного живлення.

Загальна сума коштів, яку профінансує фонд «Міжнародний альянс із захисту спадщини в зонах конфлікту – ALIPH» становить майже 27 тисяч доларів.

Читайте також: В Острозі презентували результати грантового проєкту по оцифруванню книг

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024