До 90-х роковин Голодомору в Україні проведуть міжнародний науковий форум

10 Жовтня 2023, 15:45
Анонс міжнародного наукового форуму про Голодомор в Україні 767
Анонс міжнародного наукового форуму про Голодомор в Україні

 У фокусі міжнародного наукового форуму – комплекс наукових проблем, пов’язаних з осмисленням багатовимірного феномену опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду, а також обмін ідеями щодо популяризації наукового знання про Голодомор.

23–25 листопада 2023 року в Києві відбудеться міжнародний науковий форум «Україна в епоху Голодомору: влада, опір, ідентичність», присвячений  90-им роковинам Голодомору – повідомляє Інститут історії України НАН України.

За останні десятиліття, ідеться в анонсі,  дослідження опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду суттєво активізувались, при цьому увага науковців переважно зосереджується на висвітленні активних форм опору комуністичній імперській владі (передовсім стихійних масових виступах і збройних повстаннях та ін.). Між тим, опір – явище з багатьма обличчями. 

Включення до комплексного аналізу не лише публічних, але й прихованих, повсякденних форм опору як «зброї слабких» (Джеймс Скотт), концептуалізація емпіричних досліджень та посилення міждисциплінарної інтеграції Holodomor Studies з суміжними науковими галузями, передовсім Resistance Studies, є необхідною умовою для подальшого розвитку такого роду досліджень.

У фокусі Міжнародного наукового форуму – комплекс наукових проблем, пов’язаних з осмисленням багатовимірного феномену опору українського суспільства сталінській політиці творення голоду, а також обмін ідеями щодо популяризації наукового знання про Голодомор – геноцид Українського народу у публічній історії та шкільній історичній освіті.

Панельні дискусії в ході роботи форуму охоплюватимуть, однак не обмежуватимуться наступними темами:

  • теоретико-методологічні засади досліджень опору: понятійно-категоріальний апарат як вихідна точка для дослідів та обговорення; взаємопов’язаність та концептуальне розмежування категорій «влада» та «опір»; типології форм опору в сучасній гуманітаристиці; особливості/складності інтерпретації джерел, методики їх опрацювання;
  • концептуалізація досліджень опору українського суспільства геноцидній політиці творення голоду: публічні/активні та приховані/повсякденні форми опору (в контексті протистояння матеріальному, статусному, ідеологічному домінуванню); «географія опору» (в контексті дослідницьких практик краєзнавства та локальної історії); культура та ідентичність (у контексті наративів опору та мімікрії; політичні, національні, конфесійні та ін. мотиви опору; прояви анти- та проімперських настроїв);
  • російсько-українська війна і пам’ять про Голодомор як простір спротиву: завдання шкільної історичної освіти; популяризація наукових знань музейними засобами; розвиток інтегрованих цифрових ресурсів документальної спадщини епохи Голодомору.
Заявки для участі в конференції (тема і основні ідеї виступу – 300 слів, резюме) слід надсилати на електронну адресу [email protected]
 
Кінцевий термін подачі заявок – 7 листопада.
 
Витрати на проїзд, проживання, харчування учасників відшкодовують організатори.
 
Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024