Фотоконкурс «Вікі любить пам’ятки» присвятив спецномінацію об'єктам, які зруйнувала росія

26 Вересня 2023, 18:00
Будинок торгових рядів. Оріхів, Запорізька область. Фото: Запорізька ОВА 1923
Будинок торгових рядів. Оріхів, Запорізька область. Фото: Запорізька ОВА

Уперше в українській частині міжнародного конкурсу «Вікі любить пам’ятки» відбудеться спеціальна номінація «Війна руйнує пам’ятки». Вона присвячена світлинам, які зображують руйнування чи пошкодження об’єктів нерухомої культурної спадщини України від російської агресії із 2014 року.

Про це повідомили на сайті фотоконкурсу.

Мета цієї спецномінації — задокументувати знищення і культурної спадщини через війну Росії проти України та згодом поширити цю інформацію через ілюстрування статей у Вікіпедії, не лише українською мовою.

Станом на 13 вересня 2023 року ЮНЕСКО підтвердило пошкодження 289 об’єктів культурної спадщини України з 24 лютого 2022 — 120 релігійних споруд, 27 музеїв, 109 будівель з історичною чи мистецькою цінністю, 19 пам’ятників, 13 бібліотек, 1 архів. 

У базі сайту culturecrimes.mkip.gov.ua від Міністерства культури та інформаційної політики України зафіксовано 553 пошкоджених та зруйнованих об’єкти. Обидві бази враховують і пам’ятки, які перебувають на обліку, і об’єкти, які ще не мають офіційного статусу. 

Зверніть увагу, що у конкурсному списку для спецномінації — тільки ті пам’ятки, які офіційно охороняються державою, тож тут кількість об’єктів буде меншою.

Цього року приймаються світлини, які зробили до 30 червня 2023 року включно. Практично складно буде порівнювати й оцінювати фото пам’яток до та після руйнувань та пошкоджень у одному переліку, тому ці світлини вирішили виділити в окрему категорію.

Як взяти участь

  1. Перейти на сторінку спецномінації у Вікіпедії.
  2. Створити або увійти у свій акаунт у Вікіпедії (при реєстрації треба вказати дійсний e-mail).
  3. Знайти пам’ятку у конкурсних списках спецномінації. У кожної пам’ятки є власний ідентифікатор (ID).
  4. Завантажити фото пам’ятки прямо з переліку: знайдіть у списках рядок із потрібним об’єктом, і в останній колонці натисніть на посилання «[Завантажити фото]» або «Завантажити ще фото». 

Усі фото, які зображують об’єкти із конкурсних списків спецномінації, автоматично братимуть участь у ній, відповідно немає потреби це додатково позначати при поданні світлини на конкурс. 

Якщо маєте фото чи відомості про об’єкти нерухомої культурної спадщини, зруйновані чи пошкоджені внаслідок російської збройної агресії, але яких немає у списку — надсилайте інформацію (посилання на джерела тощо) на електронну адресу організаційного комітету [email protected].

Ви також можете подавати відео, вимоги вказані тут. Журі спецномінації «Відео» окремо відзначить авторів найзнаковішого відео про наслідки російської агресії для культурної спадщини України. 

Журі оцінюватиме за такими параметрами як «цінність роботи для Вікіпедії» та «технічна якість виконання». Авторів десяти найзнаковіших фотографій, а також десять авторів серій світлин буде відзначено дипломами та пам’ятними призами.

Варто зазначити, що у спеціальній номінації «Війна руйнує пам’ятки» діють загальні обмеження для конкурсу, тобто світлини повинні бути зроблені до 30 червня 2023 року включно. 

Читайте також: У конкурсі «Вікі любить пам’ятки» вперше відбудеться спецномінація про елементи екстер'єру

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024