Документальну спадщину «Бабин Яр» включили до реєстру ЮНЕСКО

08 Вересня 2023, 15:02
Документальну спадщину «Бабин Яр» включили до реєстру ЮНЕСКО 820
Документальну спадщину «Бабин Яр» включили до реєстру ЮНЕСКО

Документальну спадщину «Бабин Яр» включили до Міжнародного реєстру Програми «Пам’ять світу» ЮНЕСКО. У Меморіальному центрі Голокосту «Бабин Яр» у четвер, 7 вересня біля Символічної синагоги вручили сертифікати про внесення. 

Про це повідомляє Державна архівна служба України.

Захід пройшов за участі голови Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натана Щаранського, голови Державної архівної служби України Анатолія Хромова, першої заступниці Міністра закордонних справ України Еміне Джапарової, а також представників дипломатичного корпусу, архівних установ та інших офіційних осіб. 

Міжнародне визнання документальної спадщини «Бабин Яр» – результат спільних зусиль всіх учасників, які підтримали подання номінаційної форми на чолі з Державною архівною службою України та сьома українськими архівами, що зберігають оригінальні документи про події Голокосту.  

«Принципом роботи українських архівів останніми роками стало гасло: «Відкритість – це наша сила!». Система державних архівів України демонструє інноваційність, транспарентність, що визнано міжнародними рейтингами і користувачами архівної інформації. Зрілість українського громадянського суспільства дає змогу українським  архівістам оприлюднити весь масив документів різних періодів української історії. Збереженість, оцифрування та удоступнення онлайн українських колекцій про Голокост та інші трагічні події Другої світової війни є важливим для української та єврейської спільнот», – зазначив Анатолій Хромов.

Читайте також: Символ «Голокосту від куль»: що варто пам'ятати про трагедію Бабиного Яру

У 1941-1943 роках в Бабиному Яру нацисти вбили за різними оцінками від 70 000 до 100 000 тисяч людей. Це місце стало не лише однією з точок на страшній мапі Голокосту, а його сумним символом у Східній Європі. 

Унікальні документи, фото та свідчення очевидців, які зберігаються в архівах, дозволяють відновити документальні факти про події Голокосту та мають вагоме значення для української та світової спільноти. 

«Кожне покоління – народів та постатей  – шукає різних шляхів зафіксувати свій історичний момент на довжину століть. Це цілком природно, адже  в цьому є наша відповідальність перед майбутнім. Але ми знаємо багато прикладів, коли пам’ять намагаються стерти. Диктатори, злочинці, режими.За радянських часів трагедію Бабиного Яру замовчували та намагалися стерти з людської пам’яті.  Хочу подякувати історикам, архівістам, громадським активістам за їхню невтомну працю, які роблять пам’ять про трагедію Бабиного Яру частиною нашої національної самосвідомості. Бо лише пам’ятаючи про минуле, ми можемо конвертувати біль у силу, аби вижити  та перемогти», – зауважила Еміне Джапарова. 

Читайте також: У США опублікували збірку віршів українських поетів про Бабин Яр

Основою для отримання такого статусу від ЮНЕСКО став унікальний онлайн-простір Меморіального центру, у якому міститься понад 3,5 мільйона документів з 13 архівів України.

«Одним із найважливіших напрямків нашої діяльності є оцифрування архівів, особливо під повномасштабної війни, коли під смертельною загрозою опинилися не тільки життя людей, але й архіви. Ми вдячні нашим партнерам та усім архівним установам за те, що спільно можемо робити внесок у збереження пам’яті українського та єврейського народів і передавати наступним покоління доступ до унікальних архівних даних», – розповів голова Наглядової ради Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» Натан Щаранський.

Читайте такожЮНЕСКО взяло 20 об’єктів культурної спадщини України під посилений захист: що увійшло до списку

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024