«Вже вечір вечоріє»: подкаст про бельгійця-диктора підпільного радіо

20 Серпня 2023, 15:03
Альберт Газенбрукс 1275
Альберт Газенбрукс

Черговий епізод подкасту «Вже вечір вечоріє: підпілля УПА» радіо CID FM присвятило Альберту Газенбруксу.

Це бельгієць, який у лавах УПА став диктором підпільного радіо під кодовою назвою «Афродита». Працював на радіостанції «Самостійна Україна» з 1943 по 1945 роки. Передавав програми французькою та англійською мовами. У 1945 році його спіймало НКДБ і він провів 8 років у таборах ГУЛАГу. 

«Час моєї праці в Радіо «Вільна Україна» – то були найкращі хвилини мого життя. Я тоді переродився і зрозумів, ЩО це означає жити і боротись за шляхетні ідеали. А воля України, визволення цього доброго народу стало для мене метою», – говорив Альберт Газенбрукс. 

У випуску звучать коментарі кандидатки історичних наук Аліни Понипаляк, історика Володимира Бірчака, а також пісня гурту Мертвий Півень з альбому «Радіо Афродита». Випуск – в ефірі CID FM, а також на популярних подкаст-платформах

Довідково: 

«Вже вечір вечоріє: підпілля УПА» – подкаст та радіопрограма про Українську повстанську армію. 20 випусків присвячені відомим історичним постатям і розповідають правду про єдиних борців за незалежність України у часи Другої світової та подальші роки. Проєкт реалізовується за підтримки Українського культурного фонду.

Читайте також: Творці історичного подкасту про УПА: «Ми маємо контрнаступати в інформаційній війні»

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024