Рівне: музею подарували цифровий варіант книги ізраїльтянина волинського походження «Про родовід»

20 Липня 2023, 10:43
Ерна Шевчук, Валентина Данілічева та Олександр Булига 463
Ерна Шевчук, Валентина Данілічева та Олександр Булига

Працівники краєзнавчого музею зберігатимуть передану частинку пам’яті про минуле єврейської громади Рівненщини.

На днях до Рівненського обласного краєзнавчого музею завітали дубенчанка, краєзнавиця Ерна Шевчук та дослідниця, ветеранка музейної роботи Валентина Данілічева. Вони передали до фондів музею цифровий варіант книги громадянина Ізраїлю Баруха-Керена Цві «Про родовід». Про це йдеться на фейсбук-сторінці Рівненського обласного краєзнавчого музею.

У цьому захопливому дослідженні, зазначається в дописі, автор розповідає історію своєї родини, тісно пов’язаної з містом Дубно. 

Також музею вони подарували фото, зроблені у 1925 та 1947 роках.

Родина Баруха-Керена Цві мешкала в Дубні протягом першої половини ХХ століття. Частина його сім’ї трагічно загинула під час голокосту, частина – емігрувала. Бажання дізнатися більше про минуле своєї рідні привело громадянина Ізраїлю до України, а проведена дослідницька робота завершилася публікацією у 2021 році цікавої та змістовної книги. Її зацифрований примірник тепер зберігатиметься  в музеї.

Особлива увага в дослідженні приділена історії тітки Баруха-Керена – Рози Ліпін, яка стала жертвою голокосту в Дубно. Барух-Керен разом з іншими нащадками Рози облаштували та наповнили обладнанням палату в Дубенському пологовому будинку, названу на її честь «палатою Рози».

 Всесвітній комітет вихідців з Дубна в Ізраїлі регулярно проводить у місті заходи й жертвує кошти для увіковічення пам’яті Розі Ліпін.

Працівники Рівненського обласного краєзнавчого музею зберігатимуть передану частинку пам’яті про минуле єврейської громади Рівненщини та завжди готові долучитись до увіковічення й дослідження долі жертв трагедії голокосту.

Читайте також: П'ять текстів про Голокост від Район.Історія, які варто прочитати

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024