Нідерланди та Україна посилять співпрацю у сфері цифровізації культурної спадщини

02 Червня 2023, 17:18
Джерело фото: Музей Ханенків 643
Джерело фото: Музей Ханенків

Нідерланди поділяться з Україною досвідом у сфері діджиталізації культурної спадщини, а також сприятимуть у розробці та впровадженні технічних рішень для популяризації українського мистецтва у цифровій площині. 

Про це йшлося під час двосторонніх консультацій за участі заступниць Міністра культури та інформаційної політики Анастасії БондарКатерини Чуєвої і Галини Григоренко та делегації Нідерландів на чолі з з керівницею нідерландського Агентства культурної спадщини Сьюзен Ламмерс.

«Нідерланди поділяться з нами своєю концепцією стратегії діджиталізації культурної спадщини. Розповіла колегам про фундаментальне бачення стійкого нарощування потенціалу у цифровій сфері. Переконана, що ми не повинні обмежуватися відцифруванням культурних об'єктів для їх «ув’язнення» у цифрових сховищах. Евакуйовано – не значить недоступно. Доступність фондів повинна бути основним пріоритетом. У цьому ключі обговорили з колегами освітні воркшопи для створення та демонстрації відцифрованих колекцій», – розповіла Анастасія Бондар.

Ще один цікавий напрямок співпраці, який обговорили під час зустрічі – стрімінг арт-перформансів, у якому Нідерланди мають неабиякий досвід. 

«Інституції перформативного сектору Нідерландів створили і успішно використовують технічну інфраструктуру для онлайн трансляції театральних виступів наживо. Ми обговорили можливості використання такої ж платформи для України, аби збільшити можливість доступу до українського мистецтва для українців, в тому числі, тимчасово переміщених осіб за кордоном. Крім того, партнери готові надати експертизу в монетизації такого роду діяльності для закладів культури. Домовились обговорити це питання детальніше під час наступних зустрічей», – зазначила Галина Григоренко.

Для більш ефективної взаємодії сторони домовилися створити секторальні робочі групи і надалі рухатися предметніше по кожному окремому напрямку співпраці.

Нагадаємо, що ЮНЕСКО виділяє кошти на цифровізацію культурної спадщини України

Читайте також: Створили Червоний список культурних цінностей України під загрозою

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024
17.03.2024