Польща проведе ексгумації на території України

17 Травня 2023, 13:43
Володимир Зеленський та Матеуш Моравецький 757
Володимир Зеленський та Матеуш Моравецький

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький в розмові із Володимиром Зеленським порушив питання ексгумацій та отримав «позитивну» відповідь.

Про це пише Історична правда.

«Ми говорили про ексгумації (польських жертв Української повстанської армії – ред.). Ми вимагаємо права провести їх якнайшвидше, хочемо, щоб це відбулося ще в травні-червні. Сподіваюся, що цього разу українська сторона дотримає свого слова», – сказав Матеуш Моравецький.

Читайте також: Священники-зарізяки, щури в животах та інші вигадки про Волинську трагедію у фільмах Міхала Кані

Питання відновлення пошуково-ексгумаційних робіт тривалий час було серед проблемних у польсько-українських відносинах.

У 2019 році президент України Володимир Зеленський пообіцяв скасувати введену попередньою українською владою заборону на ексгумації та пошуки останків польських жертв на території України, що стало відповіддю на знесення пам'ятника УПА у Грушовичах на Підкарпатті.

Читайте також: Прем'єр-міністр Польщі назвав путіна «спадкоємцем УПА»

Перші пошукові роботи у Львові відновили у листопаді 2019 року. Українська сторона видавання наступних дозволів обумовила відновленням сплюндрованої у січні 2020 року могили вояків УПА у Монастирі. Знищену надмогильну плиту тоді відновили, але без списку імен воїнів УПА, які загинули у боях з радянським НКВС.

Нагадаємо, що Польща неодноразово порушувала свої зобов'язання щодо відновлення українських місць пам'яті, які зазнали вандалізму. Так, меморіальну дошку на горі Монастир біля Верхрати сплюндрували ще у 2015 році. 

Читайте також: Всупереч міжурядовій угоді поляки вирішили ексгумувати останки воїнів УПА у Замості

Восени 2020 року польська сторона «відновила» меморіальну таблицю на братській могилі вояків УПА, проте із неї зник надпис і прізвища та імена бійців УПА. На необхідності повернути імена на надгробну плиту наполіг Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі з Президентом Республіки Польща Анджеєм Дудою 12 жовтня 2020 року. Але досі перелік загиблих вояків УПА на меморіалі на горі Монастир так і не відновили. 

Читайте також: Президент Польщі написав лист на Волинь про «різню». ФАКТЧЕК

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024