У Львові відреставрували 200-річну ротонду

16 Травня 2023, 11:58
У Львові відреставрували 200-річну ротонду 512
У Львові відреставрували 200-річну ротонду

У парку імені Івана Франка відреставрували та освітили старовинну ротонду. Ця 200-річна споруда є єдиною вцілілою альтанкою, яка збереглася у парку.

Про це повідомляє Львівська міська рада.

Ротонду почали реставрувати у листопаді 2022 року. За інформацією департаменту містобудування, на круглому даху ротонди встановили мідний шпиль заввишки понад 2 метри. В альтанці вмонтували енергоощадне освітлення – встановили вісім нових світильників зі світлодіодними жарівками. 

Тепер купол ротонди у вечірній час підсвічується зсередини. Покриття в альтанці замостили світлим каменем. Також відреставрували дах, карнизи, колони та сходи.

«Майстри нічого не вигадували – намагалися максимально відтворити первинний вигляд пам‘ятки», – йдеться у повідомленні.

Наступний етап робіт – облаштування благоустрою довкола ротонди. Як повідомили в ЛКП «Зелений Львів», зараз завершується розробка проєктно-кошторисної документації. Біля альтанки планують зробити водовідведення, встановити лавочки та освітлення, замінити замощення. Роботи мають розпочати у червні.

Нагадаємо, ротонда з колонами – єдина, яка збереглася у парку. Востаннє її реставрували 2010 року. Роботи виконали реставратори ТОВ «Ренесанс» на замовлення Львівського комунального підприємства «Зелений Львів». Спонсорував роботи – оптовий ринок «Шувар».

Читайте також: У Львові відреставрували браму в кам'яниці кінця ХІХ століття

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024