У Львові відреставрували браму в кам'яниці кінця ХІХ століття

02 Травня 2023, 17:14
У Львові відреставрували браму в кам'яниці кінця ХІХ століття 680
У Львові відреставрували браму в кам'яниці кінця ХІХ століття

У Львові відреставрували дубову браму у кам’яниці на вулиці Генерала Чупринки, 7, що неподалік від Національного університету «Львівська політехніка». Роботи над брамою тривали упродовж двох місяців.

Про це повідомляє «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища.

«У цієї брами дуже гарне декоративне оздоблення. На жаль, багато елементів було втрачено, засклення потребувало заміни, а саме дерев’яне полотно було дуже пошкоджене. Брама потребувала великої кількості вставок. Все це довелося відновлювати», – розповів майстер-реставратор Богдан Герус.

Читайте також: Львів отримав статус почесного члена Réseau Art-Nouveau Network

Фахівці виготовили нову притульну планку, відреставрували ґратки, а на місце втраченої автентичної ручки встановили нову. Загальна вартість реставраційних робіт становила близько 78 000 грн. 

«З цієї суми місто оплатило 54 600 грн, а іншу частину – мешканці, які раніше подали заявку на участь у програмі співфінансування», – розповів директор ЛКП «Бюро спадщини» Павло Богайчик.

Нагадаємо, минулого року за координацією ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища відреставрували 29 брам та 16 вікон в будинках, розташованих у межах історичного ареалу міста Львова, а також 12 вікон та балконних блоків замінили з металопластикових на дерев’яні. 

Новий набір заявок на програму співфінансування планується у вересні 2023 року. 

Читайте також: У Львові поблизу Винниківського ринку відреставрували двері

Читайте також: Реставруватимуть найдавнішу дерев’яну церкву Львівщини

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024