Волинська ікона: «Апостол Іоан» з церкви на Локачинщині

29 Квітня 2023, 09:22
Апостол Іоан 601
Апостол Іоан

Ікону передав до музею  художник, який  ремонтував сільський храм.

У колекції Музею волинської ікони зберігається ікона кінця XVII – поч. XVIIІ ст.   «Апостол Іоан» – повідомляють на фейсбук-сторінці цього закладу.

Іоан був одним з улюблених учнів Ісуса Христа, ідеться в дописі, автором Євангелія, трьох послань та Книги Об'явлення (Апокаліпсис). Євангеліє Іоана починається словами –  «Споконвіку було Слово, і Слово було у Бога і Слово було Бог», за що він був названий Богословом.

Ікону «Апостол Іоан» передав до музею художником Ш., який ще в далекому 1991 році брав участь у ремонті Успенської церкви с.Твердині Локачинського району (нинішня побудована у 1928-1932 роках), яка відкрилася після майже тридцятилітнього закриття. У храмі були два давні образи з апостольського ряду іконостаса, обидва в аварійному стані. Забруднені, з численними осипами ґрунту і фарбового шару, втратами деревини. ікони ніяк не могли бути використані в оздобі відновленого храму. Щоб порятувати святині, майстер взяв їх з собою з надією реставрувати власноруч. Але усвідомивши, що процес реставрації надзвичайно складний, вирішив передати ікони до музею з упевненістю, що тут їх збережуть та повернуть до життя як цінні пам'ятки сакрального мистецтва. 
 
Музей відправив ікони на реставрацію до Львівської філії ННДРЦ України, де їх очистили від забруднення, потемнілої оліфи, укріпили фарбовий шар. Музейна реставрація передбачає ці обов’язкові процеси, залишаючи пам'ятку в найбільш автентичному стані, дійшовши до першообразу. Тому і не реконструювали досить значні втрати деревини, левкасу і золочення.Незважаючи на це, обидва образи відзначені високим рівнем малярського виконання невідомим волинським іконописцем. 
 
 В іконі «Апостол Іоан» особливу увагу автор приділив лику святого, наділивши його високою одухотвореністю, розумом, відчуттям власної гідності і честі. Святий ніби наживо читає розгорнуту книгу, тому його очі напівопущені. Явно прослідковується вік Іоана, який дожив до глибокої старості й помер природною смертю у віці 94 роки. Сиві волосся, борода і вуса, злегка похилена постава цьому підтвердження. Святий одягнений у традиційні одежі проповідника: хітон і гіматій, легкі сандалії на босих ногах. Повноростове зображення апостола написане на дошці, яка має дві врізані шпуги і фігурне завершення.
 
Розповідають, що бувши вже старим і кволим, Іоан просив своїх учнів нести його на збори вірних і постійно повторював повчання: «Браття, любіть один одного». Як актуально ці слова звучать і нині, закликаючи народи жити у мирі, злагоді та любові.
 
 
Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024