Волинська ікона: «Святі безсрібники Косма і Даміан»

14 Листопада 2021, 16:13
Святі безсрібники Косма і Даміан 1515
Святі безсрібники Косма і Даміан

Ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан» доповнює творчу спадщину іконописців Волині кінця XVII – першої половини XVIII століть. 

14 листопада вшановується пам'ять святих безсрібників Косми і Даміана –ідеться в дописі на фейсбук-сторінці Музею волинської ікони. Ікону «Святі безсрібники Косма і Даміан» передали до музею з Успенської церкви села  Баїв Луцького району. Донаторський напис на іконі, зазначається далі, згадує «священного ієрея Даніла», на той час настоятеля храму, і дату створення – 1693 рік. 

Нинішня церква була побудована у 1874 році на місці старої, яка, за переказами, була освячена на честь Святих Косми і Даміана. Тобто ікона могла бути храмовою в іконостасі XVII ст.

Читайте також: У Музеї Волинської ікони зберігається рідкісний образ «Жертвоприношення Авраама»

Образи Святих Косьми та Даміана за типажами й стильовими характеристиками мають багато спільного з апостолами з іконостаса Свято-Михайлівської церкви Білостоцького монастиря, що були передані церковною громадою у 1962 р. до Національного музею ім. Андрея Шептицького у Львові. У цих роботах прослідковується один автор.

Іконописець зображує святих як лікарів, зі ступкою для приготування ліків та скринькою з мазями. Вони сповнені високої місії цілителів і проповідників Христової віри, про що свідчить напис у нижній частині ікони – молитовне звернення до Косьми й Даміана, де вони іменуються безсрібниками, чудотворцями, цілителями. 

Використовуючи невелику палітру кольорів – білий, блідо-блакитний, голубий, сірий, автор моделює форми широкою гамою колористичних нюансів, завдяки чому одежі Святих набувають особливої легкості й благородного звучання. Як і апостоли у Білостоцькому іконостасі, Косьма і Даміан стоять на коричневих пагорбах із травами та зображенням архітектурних споруд. Фактично, автор намалював ціле місто з фортечними мурами, в'їзною вежею та висотними будівлями. 

Дослідники вважають, що при зображенні архітектури на іконі автор користувався західноєвропейськими зразками, зокрема Біблією Піскатора, творчо переробляючи їх і вносячи місцевий колорит.

Ікона «Святі безсрібники Косма і Даміан» доповнює творчу спадщину іконописців, що працювали з Йовом Кондзелевичем на Волині в кінці XVII – першій половині XVIII століть. 

Читайте також: Пам'ятка сакрального мистецтва, яка репрезентує волинський іконопис XVIII століття

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024