У Франції встановили пам’ятник Анні Київській

28 Квітня 2023, 16:05
У Франції встановили пам’ятник Анні Київській 750
У Франції встановили пам’ятник Анні Київській

У місті Ле Блан-Мені встановили пам’ятник Анні Київській – дочці князя Київської Русі Ярослава Мудрого і королеві Франції. 

Про це повідомляє Київська міська державна адміністрація.

За словами першого заступника голови КМДА Миколи Поворозника, встановлення відбувається в межах проєкту з обміну пам’ятниками видатним національним діячам історії, культури.

«Це не просто жест ввічливості, а свідоцтво шанобливих, щирих відносин між українським і французьким народами, громадами столиці України і департаментом Сен-Сен-Дені, частинкою якого є ваше чудове місто», – зазначив Микола Поворозник.

Читайте такожПрезидент Польщі відкрив погруддя Анні Валентинович у Києві

Він також зауважив, що одна з перших історично важливих офіційно зафіксованих згадок про місто Ле Блан-Мені належить саме Анні Київській. Це було у 1060 році.

«Віднині у місті Ле Блан-Мені стоятиме пам’ятник Анні Київській, а місто стане учасником великого міжнародного проєкту – «Шлях Королеви», що розпочався у древньому Києві, коли юна донька Великого князя Київської Русі-України Ярослава Мудрого Анна вирушила до далекої Франції до свого майбутнього августійшого чоловіка Генріха І. Рухалася нинішніми територіями Польщі, Чехії, Австрії, Німеччини, Бельгії, Люксембургу... Усі ці країни є учасниками нашого проекту», – розповів Микола Поворозник.

Вперше такий пам'ятник в Україні відкрили в сквері на Львівській площі у 2016 році у Києві. Нагадаємо, що у Луцьку в рамках проєкту «Шлях Королеви» у 2020 році відкрили пам'ятник Анні Київській. Його подарувала Київська громада під час святкування Дня Луцька. 

Скульптура зображує українську княжну у вигляді юної дівчинки із Реймським Євангелієм у руках.

Пам
Пам

Читайте також: У Луцьку відкрили пам'ятник Анні Київській

Коментар
28/04/2024 Неділя
28.04.2024
27.04.2024
26.04.2024