У Луцьку відкрили пам'ятник Анні Київській

13 Вересня 2020, 14:00
Пам'ятник Анні Київській 1212
Пам'ятник Анні Київській

У Луцьку в рамках проєкту «Шлях Королеви» відкрили пам'ятник Анні Київській.

Про це повідомляє відділ інформаційної роботи Луцької міської ради.

Пам'ятник Анні Київській відкрили 12 вересня у сквері на проспекті Волі, 3 з нагоди Дня міста Луцька. Його подарувала Київська громада минулого року під час святкування Дня Луцька. Автори скульптури – Федір Баландін, головний куратор «Anne de Kyiv Fest» та скульптор Костя Скритуцький.

Реалізація проєкту «Шлях Королеви» передбачає встановлення у різних містах Європи пам'ятників Анні Київській. Надзвичайний та Поважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен зазначив, що французький та український народи тісно пов'язані між собою, а відкриття пам'ятника Анні Київській підкреслює її велич.


Довідково

Скульптура зображує українську княжну у вигляді юної дівчинки (адже саме дитячі її роки минули в Києві, бо у 18 років княжна одружилася з Генріхом I та переїхала до Франції) із Реймським Євангелієм у руках.

Вперше в Україні пам’ятник Анні Київській відкрили в сквері на Львівській площі в 2016 році у Києві. А торік, в рамках проєкту «Шлях Королеви» бронзові скульптури урочисто відкрили в одному із найстаріших міст Бельгії – Арлон, а також в королівській столиці Польщі – Кракові. Пам’ятник княжній встановлений також у Версалі та містах-побратимах Києва – французькій Тулузі і в столиці Індонезії Джакарті.

Читайте також: У Луцьку на День міста презентували настільну гру «Луцький Пан»

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024