У Рівному відбулася лекція про моду 1930-х років

14 Березня 2023, 15:40
Мода у селі Шпанів у 1939 році 1209
Мода у селі Шпанів у 1939 році

У Рівненській обласній бібліотеці провели лекцію «Як це носили? З історії рівненської моди 30-х», де презентували одяг рівнянок у міжвоєнний період ХХ сторіччя. 

Краєзнавиці розповіли Суспільному про модні тенденції серед жителів міст та сіл, що було актуально та де купували одяг і взуття.

Серед речей — парасоля від сонця, сукні, капелюх з вуаллю та рукавички. 

«Багаті рівняни відправляли своїх дітей в Європу, бо були відкриті європейські кордони: Варшава, Краків, Прага, Сорбонна, Париж. Діти вчилися там в університетах, приїжджали назад у Рівне і тим часом привозили звідти моду — французьку, польську, чеську. Звичайно, це вкорінилися у Рівному», – розповіла організаторка лекції Олена Гумінська.

Читайте також: Весняна мода 1930-х років: стильні ківерчанки

Жителі Рівного мали різні фінансові можливості. Найбагатші – купували одяг у Європі, менш заможні – користувалися послугами місцевих кравчинь.

«Зовсім маленька сумочка називалася турепка. З колекції капелюшків було модно маленькі літні з вуаллю. Власне, якщо так поговорити з рівнянами, хто тут жив, то на кожній вулиці була одна, а той більше кравчинь. Звичайно, могли і в борг пошити, і помінявши на шмат сала чи щось інше. Хтось робив черевики, і мінялися одне з одними. Брали одяг за статками, але бажання одягнутися красиво було у всіх», — розповіла краєзнавиця Галина Данильчук.

Читайте такожВесняні волинянки 1930-х років. ФОТО

У міжвоєнний період переважна більшість українців жили в селах, а у великих містах жили поляки, чехи, німці, євреї, розповідає краєзнавиця Алла Українець.

«Ті, хто жили бідніше, самі виготовляли тканини на ткацькому верстаті. Оздоблювали сорочки, спідниці, фартухи. Коли Рівненщина опинилася в складі Польщі, розвивалася торгівля. Наші люди у селах не хотіли відрізнятися від тих, що жили у містах. Орієнтувалися на модні журнали, у селян не завжди вони були, але вони приїздили на ярмарки, ходили по місту і шукали можливість десь придбати собі тканини і пошити одяг, який нагадував би міський. Хоч не було змоги купити дорогі тканини, але по стилю, так як шився цей одяг, у селах були чудові кравці», — зазначила Алла Українець.

Читайте також: Волинянки в головних уборах: ретро фото 1910-1930-х років

Мода у селі Шпанів у 1939 році
Мода у селі Шпанів у 1939 році

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024