Які статті української Вікіпедії були найпопулярнішими у 2022 році

11 Січня 2023, 16:23
Які статті української Вікіпедії були найпопулярнішими у 2022 році 1411
Які статті української Вікіпедії були найпопулярнішими у 2022 році

Громадська організація «Вікімедіа Україна» проаналізувала статистику відвідувань українського розділу найбільшої онлайн-енциклопедії та виділила 50 найпопулярніших статей року. 

Про це йдеться на сайті організації.

Під час російської збройної та інформаційної агресії в українському суспільстві зросла популярність української Вікіпедії як важливого та цінного джерела інформації.  За 2022 рік її переглянули понад один мільярд разів, що є абсолютним рекордом за весь час існування українського розділу енциклопедії.

Найпопулярнішою у 2022 році стала стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)», яка отримала 3 715 590 переглядів. На вершину рейтингу також потрапили статті про радника Офісу Президента України Олексія Арестовича та очільника українського націоналістичного руху Степана Бандеру.

Читайте також: Степан Бандера як символ руху нескорених

Минулого року у Вікіпедії часто цікавилися статтями на теми, повʼязані з захистом України від російської агресії: стаття про Збройні сили України, Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Президента України та Верховного Головнокомандувача Володимира Зеленського, збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації «Привида Києва», окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов». 

Також українці часто відвідували сторінки, повʼязані з діями країни-терориста на території України.

Однією з найпопулярніших тематик в українській Вікіпедії були види озброєнь: M142 HIMARS, Bayraktar TB2, БМ-21 «Град», «С-300», Сухопутна військова техніка України. Також популярними були статті про російські ракетні комплекси: «Іскандер», «Калібр»; та ракетний крейсер «Москва».

«Внаслідок російського повномасштабного вторгнення багато речей сталися вперше. Уперше одразу п’ять статей українською мають понад мільйон переглядів — раніше це була максимум одна стаття на рік. Уперше найпопулярнішим історичним діячем року став Степан Бандера, а Тарас Шевченко не потрапив навіть до десятки. І вперше теми війни та сьогодення настільки витіснили «шкільні» чи «освітні»: значно більше людей хотіли зрозуміти, хто ж такий Арестович та що накоїла країна-агресорка у Грузії у 2008 році, а «вічно популярні» Леся Українка чи Богдан Хмельницький вперше випали з п’ятдесятки», – розповів заступник голови Правління ГО «Вікімедіа Україна» та адміністратор української Вікіпедії Микола Козленко.

Читайте такожУкраїна не братиме участь у «Вікі любить пам’ятки» через допуск росії до конкурсу

Довідково:

Джерело рейтингу — інформація, агрегована та проаналізована на основі первинних даних сервісу Wikimedia REST API користувачем Base та Миколою Козленком. Враховується кількість переглядів з 1 січня до 31 грудня 2022 з урахуванням перенаправлень та ботів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024