В Острозі відкрили виставку про війну

20 Жовтня 2022, 17:27
Серед експонатів — півник з Бородянки 936
Серед експонатів — півник з Бородянки

Серед експонатів виставки — півник з Бородянки, уламки ракети та 200-річна ікона.

У Державному історико-культурному заповіднику Острога, що на Рівненщині, запрацювала виставка «Україна: After War» – передає Суспільне.

На виставці зібрані експонати, що демонструють «переживання українців у період війни та їхні очікування майбутнього після перемоги».

В експозиції є уламок ракети із Сарн, його передав військовий з Острозького ліцею.

«Йому десь передали інші його знайомі. Загалом наш музей теж збирає артефакти війни. Тобто ми не тільки про мистецтво, а й про речі художні, історичні», — так описує один з експонатів куратор виставки Андрій Брижук.

За його словами, допомогу в оформленні та підготовці виставки надав Український культурний фонд.

«Насправді наш музей експонує всього-на-всього 2% від фонду, якого має. Тобто виставкових площ у нас недостатньо і традиційно ми віддаємо перевагу темі князів Острозьких. Натомість у часи війни, коли основну експозицію зняли, ми вирішили використати цей час для того, щоб показати те, що ми не демонструємо», — пояснює він.

Серед експонатів – плитка зі станції метро Хрещатик у Києві, копія півника з Бородянки, авторський живопис Марії Приймаченко та Тетяни Яблонської. Відкриває виставку 200-річна ікона Архангел Михаїл з піднятим мечем, її виконав острозький майстер. Святого вважають захисником українського війська.

До виставки намагалися підібрати експонати, які б ретранслювали відчуття українців у період війни й стали уже національними символами.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024