У Берліні, на одному з хостелів, є меморіальна дошка на честь Лесі Українки

09 Жовтня 2022, 11:22
Меморіальна дошка на хостелі "Heart of Gold" 1483
Меморіальна дошка на хостелі "Heart of Gold"

Українська письменниця мешкала в оселі одного з найкращих хірургів Німеччини.

У Берліні є хостел із яскравою назвою «Heart of Gold» («Золоте серце»). 30 серпня 2010 року на фасаді будівлі урочисто відкрили меморіальну дошку на честь Лесі Українки – про це йдеться на фейсбук-сторінці Новоград-Волинського літературно-меморіального музею Лесі Українки.
 
Дошку виготовив скульптор-гравер Вадим Голобородов з Полтави, зазначається в дописі, на прохання Центральної Спілки Українців в Німеччині та за сприяння Посольства України в Німеччині.На ній викарбуваний  портрет письменниці та напис: «1899 року в цьому будинку (раніше приватна клініка Ернста фон Бергмана) жила і творила велика українська поетеса Леся Українка (Лариса Косач)».
 
Ернст Бергман (1836-1907) вважався одним з найкращих операційних хірургів Європи. 
 
«… Сам Бергман не страшний, нема у нього і сотої долі тієї важності, що у наших «світил», – писала про господаря помешкання Леся Українка.
 
А за словами В.Розумовського, він був у той час найбільш ефективний хірург в Німеччині, спеціаліст із розроблення антисептики, а потім асептики в берлінській клініці, відмінний лектор, гуманний лікар і благородний чоловік.
 
Берлінський період життя Лесі Українки гарно висвітлює у своєму короткометражному фільмі дружина посла України в Німеччині Олена Мельник. Репортаж відзняли торік з нагоди 150-річного ювілею письменниці, проте він і досі не втратив своєї актуальності. Багато хто його взагалі не бачив. Знайти можна за посиланням: https://youtu.be/yJUaV_ZETTs.
 
Музейники поцікавились у працівників «Heart of Gold», чи повністю збереглася будівля приватної клініки, чи запитують відвідувачі хостела про письменницю, чи знають берлінці, що у їхньому місті побувала українська письменниця.
 
Лист не залишили без уваги. Керівний директор «Heart of Gold» Томас Шварц надіслав відповідь, розповівши, що приміщення лікарні знесли. Їхній хостел розміщений уже у новобудові. Але через закон про охорону пам’яток фасад зберегли. Від першого до третього поверху він майже ідентичний та оригінальний. Відвідувачі хостела ще ні разу не запитували про Лесю Українку. Не всі берлінці знають, що їхнє місто відвідала українська письменниця. На рік буває декілька відвідувачів, які звертають увагу на меморіальну дошку. Щороку в дні народження або пам'яті письменниці сюди приносять квіти.
 

Ернст Бергман
Ернст Бергман

Ольга і Лариса Косачі. Берлін, 1899.
Ольга і Лариса Косачі. Берлін, 1899.

 
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024