У Львові відреставрують чотири сторічні вітражі житлового будинку

25 Вересня 2022, 12:36
Реставрація вітражів 568
Реставрація вітражів

У Львові розпочали реставрацію чотирьох вітражів житлового будинку на вул. Князя Романа, 34, які виготовили понад 100 років тому, ймовірно, у відомій майстерні краківського вітражиста Станіслава-Габріеля Желенського. 

Скляні конструкції у поганому стані, кожна з них має втрачені фрагменти. На початку війни їх демонтували зі сходової клітки будинку 1912 року, який є пам’яткою місцевого значення. Про це пише Zaxid.net.

У кожній частині вітража деякі фрагменти втрачені, їх треба доробляти. Перед реставраторами постав вибір: замінити втрачене білим склом або доповнити абстрактний малюнок. Наразі схиляються до другого варіанту.

«Що там було зображено – невідомо. Ми радилися і ще будемо питати у фахівців, що робити: чи дофантазувати, чи просто дати біле скло, бо такий метод практикують, коли невідомо, що там було зображено. Але ми все-таки думаємо, що для естетичного вигляду вітраж слід доповнити. Думаю, майстриня впорається із завданням і вітраж знову стане окрасою будинку. До речі, там дуже активні мешканці. Допомагали нам з демонтажем вітражів і дуже турбуються про них», – розповіла начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

 

Відновленням вітражів займається реставраторка Марія Шумська-Барвінок. Вона зазначила, що тривалість робіт залежить не від розмірів, а від стану чи особливостей вітража.

 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024