Запустили онлайн-архів усноісторичних та візуальних джерел

16 Вересня 2022, 14:42
Запустили онлайн-архів усноісторичних та візуальних джерел 1064
Запустили онлайн-архів усноісторичних та візуальних джерел

Онлайн-архів усноісторичних та візуальних джерел «Жива історія» реалізований на перетині гуманітаристики та цифрових технологій у сфері digital humanities.

Про це йдеться на сайті архіву.

«Живу історію» розробили на початку 2022 року у співпраці проєкту «Локальна історія», Центру досліджень українсько-польсько-словацького пограниччя та Гуманітарного факультету Українського Католицького університету за сприяння Вічного фонду «Броди-Лев» й Вічного фонду імені Тиміша та Ґеновефи Шевчуків.

На порталі «Жива історія» удоступнено частину із зібраних впродовж кільканадцяти років усноісторичних свідчень та візуальних джерел від початку 1900-х до 2022 року. 

Онлайн-платформа складається із трьох основних розділів: очевидців, фототеки та мапи, які об’єднані спільною системою багаторівневого пошуку, що дозволяє працювати із базою усіх даних на трьох основних взаємопоєднаних рівнях (географічному, хронологічному та тематичному) як на макро-, так і на мікрорівні.

Репрезентовані на порталі інтерв’ю зі старожилами та візуальні джерела з родинних архівів творять унікальний комплекс об’єктів нематеріальної культурної спадщини. Почути раніше не чутні голоси з минулого і побачити обличчя людей з минулого – це не лише статична фіксація культурної спадщини задля її збереження. 

Це її переорієнтація на моделювання інклюзивної політики національної пам’яті, формування ідентичності української нації та можливість деколонізувати суспільне мислення та зберегти історичну пам’ять українців.

Читайте також: Для освітян та дослідників запустили платформу Ukraïnica

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024