Для освітян та дослідників запустили платформу Ukraïnica

31 Серпня 2022, 14:37
Для освітян та дослідників запустили платформу Ukraïnica 713
Для освітян та дослідників запустили платформу Ukraïnica

Для освітян та дослідників розробили платформу Ukraïnica. Це база даних, яка допоможе інтегрувати Україну в навчальні англомовні програми або створити про неї курси. 

Про це повідомив куратор проєкту Олег Коцюба, пише Суспільне.

«З повномасштабним російським вторгненням в Україну 24 лютого ресурс ще більш нагальний, тому що однією з цілей Путіна було викорінення України та українців шляхом знищення країни та вбивства людей, стирання її історії та культури. Водночас через агресію інтерес до глибоких матеріалів щодо України та попит на них ніколи не був більшим. Сьогодні ми робимо лише перший крок із запуском самої платформи та доданого до неї інструменту створення навчальних програм», – зазначив він.

 

У базі даних – українські твори літератури, історичні документи й фільми в перекладі англійською. Також є інструменти для побудови навчальних планів для студентів. 

Читайте також: Ukrainian Brits: створили проєкт на підтримку України та збереження її історичної спадщини

Мета ресурсу –  зібрати у цифровому форматі твори усіма мовами, незалежно від місця видання, про український народ, територію України та про всі народи, які жили або живуть на цій території.

 

Повна назва ресурсу — «Україніка: основна українознавча база» (Ukraïnica: The Primary Database of Ukrainian Studies). Фактично, це аналог некомерційних цифрових проєктів інших країн, зокрема: Polona (Польща), Gallica (Франція), American Memory (США), Canadiana (Канада).

Ініціатор створення — Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського. Також долучилися Український національний інститут Гарвардського університету (УНІГУ) та Український інститут. Проєкт «Ukraïnica» втілив керівник видавництва УНІГУ Олег Коцюба. Редакторка проєкту — лекторка з гендерних досліджень у коледжі Маунт Голіок Сандра Джой Расселл.

Читайте також: Історії 30-х митців з України, Грузії та Чехії стали доступними в онлайн-виставці

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром