Перші шпальти світової преси 8 липня про війну в Україні

10 Липня 2022, 08:49
Жах у власному домі. Фото «NYT» 1651
Жах у власному домі. Фото «NYT»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

  • Путінські клоуни, росіяни пранкери «Вован і Лексус» заявили, що працюють на компанію, що належить державній групі РАУ «Газпром»
  • Президент Росії: Ви хочете нас обіграти? Спробуйте зробити це у полі Блінкен і Лавров уникають один одного на G20 на Балі
  • Київ розкритикував Туреччину за те, що вона не затримала судно, яке нібито перевозило вкрадене зерно. Російське судно, підозрюване у перевезенні краденого зерна, залишило турецький порт
  • Житлові групи Німеччини хочуть зменшити опалення в нічний час до 16 а вдень до 18 градусів
  • Прем'єр-міністр Баварії Маркус Седер закликає до «стрес-тесту» газопостачання
  • Дешеве гарматне м'ясо Путіна. Російська армія вербує дедалі більше громадян самопроголошених народних республік на Донеччині. Погано екіпіровані та ненавчені за наказом генералів із Москви, вони масово гинуть у найважчих операціях
  • Путін закликав Захід помірятися силами з Росією. На зустрічі із керівниками нижньої палати парламенту російський президент також закликав Захід перемогти Росію на полі бою
  • Як мінімум у 32 випадках співробітники мобільного оператора Швейцарії Mobilezone продавали нетямущим українцям дворічний контракт із Sunrise або UPC.
  • Російський економіст: ембарго в енергетичному секторі — це велика помилка європейців. Якщо Захід хоче назавжди послабити російську економіку, є набагато простіші способи. «Вони повинні спробувати розколоти російську еліту».
  • Після санкцій проти Росії інвестфонди побоюються, що Китай буде наступним. Якщо він підтримає військові дії Росії в Україні
  • Китай виступає проти використання кризи в Україні для розпалювання менталітету холодної війни, порівнюючи кризу в Україні з питанням Тайваню, і Китай виступає проти односторонніх санкцій, накладених на Китай та інші країни, використовуючи кризу як привід
  • Посилення внутрішнього тиску на інші країни, особливо на Китай, що зростає, і роздування теорії «китайської загрози» — все це старі хитрощі, які використовують на Заході коли стає скрутно.
  • Зірка американського баскетболу Брітні Ґрінер визнала себе винною за звинуваченням у вживанні наркотиків у російському суді. Ії можуть обміняти на російського торговця зброєю Бута
  • Україна воює, Оттава розкручується. Посол України в Канаді скаржиться на відсутність «терміновості»
  •      Місцеві жителі та бізнес у Канаді перетворюють давно порожній заміський готель у гостьовий будинок для українських сімей

Хто такі "путінські клоуни"? Не те, що ви могли б подумати. Тож жодних західних розуміючих путінів, які пишуть відкриті листи про те, що Україна якось винна в тому, що на неї напав Путін і їй краще капітулювати, і що бідолаху змушують санкції сказати, що б нам виключили газ. 

Путінські клоуни справжні. Це два російські коміка-пранкера, «Вован і Лексус», які працюють від імені, якщо не за вказівкою Путіна. Вони стоять за фальшивими дзвінками різним європейським мерам, у т.ч. з мером Відня Міхаелем Людвігом. Представившись мером Києва Віталієм Кличком. Прихильникам України пропонуватимуть дивні пропозиції, наприклад, змусити співрозмовників робити негативні заяви про українських біженців.

Тут ми стикаємося з новим явищем: сатириками, які дозволили себе запрягти диктатору. Тепер ці двоє з гордістю заявили, що працюють на компанію, що належить державній групі РАУ «Газпром». Інші сатирики ризикують життям та свободою, викриваючи диктатури. Але в той час, як Путін стає все більш безжальним у переслідуванні будь-якої критики, ці двоє використовують свої значні навички імітації на службі путінських кампаній з дезінформації.

Ніщо не вірне і все можливе — так називається книга про путінську імперію.

 

 

Італія «Corriere della Sera» - «Путін: це лише початок, нехай Захід спробує нас обіграти».

Президент Росії: Ви хочете нас обіграти? Спробуйте зробити це у полі». Блінкен і Лавров уникають один одного на G20 на Балі.

·         В Україні «все тільки починається».

·         Слова Путіна, який загрожує: «Зараз Захід спробує битися з нами на полі».

"В Україні ми ще не почали серйозно". Перед керівниками Думи, нижньої палати Федеральних зборів, Володимир Путін розпочинає нову словесну атаку на Захід. Справжня провокація: Вони хочуть перемогти нас на полі? Нехай спробують». Цар звинувачує країни, які підтримують Київ, під час опосередкованої війни: «У нас не раз були докази того, що західники хочуть воювати до останнього українця. Це трагедія для киян».

Путін визнає наслідки санкцій для російської економіки, але наголошує, що "проблеми зовсім не такі серйозні, як сподівалися ті, хто затіяв проти нас бліцкриг". Потім він послаблює сподівання світ: «Ми не відмовляємося від переговорів про угоду. Тим, хто не хоче сидіти за столом, слід знати, що чим більше триватимуть зіткнення, тим важче розпочати переговори».

Правитель Кремля знає, що може розраховувати на майже одностайну підтримку як у країні, так і в парламенті. За це він вихваляє вірність політиків, які «як справжні державні діячі та патріоти» зрозуміли, що «партій багато, а батьківщина одна. І немає нічого важливішого за долю Батьківщини».

Тим часом бойові дії продовжуються. На південному фронті російські ракети розбомбили два зерносховища, в яких зберігалося 35 тонн зерна. Величезні збитки, на щастя, без жертв. У Чорному морі також постраждав молдавський нафтовий танкер. Трюм був майже порожнім, але всередині залишилися залишки дизельного палива, яке він перевозив. Крім того, росіяни пошкодили причальну палубу Зміїного острова. Атака, яка не завадила киянам поставити український прапор на нещодавно відвойованому острові.

На сході армія намагається ліквідувати останні осередки опору в Луганську та просунутися далі до Донецька, натискаючи на оборону, розгорнуту навколо міста Слов'янськ. І перед російським наступом триває евакуація мирних жителів: Слов'янськ, у якому до війни проживало 110 000 жителів, вже кілька днів зазнає масованих бомбардувань з боку Росії. Московська армія стверджує, що майже вся Луганська область під її контролем, що українці продовжують заперечувати. Наразі росіяни намагаються захопити другу провінцію Донбасу, Донецьку область, щоб окупувати весь гірничодобувний басейн, який частково контролювали проросійські сепаратисти з 2014 року. Але для цього їм потрібно взяти Слов'янськ та Краматорськ, два найбільші міста регіону, які досі в руках українців.

Тим часом на Балі продовжуються зустрічі G20. Міністр закордонних справ Росії Лавров та держсекретар США Блінкен не виступили, але конфлікт в Україні домінував на саміті, а численні переговори відбувалися у кулуарах. Лавров поговорив зі своїм китайським колегою Ван І, якому підтвердив прагнення співпраці між двома країнами та попросив їх об'єднати зусилля, щоб не піддаватися тиску США та протистояти «відверто агресивній політиці» західних країн. На зустрічі зі своїм турецьким колегою Мевлютом Чавушоглу Лавров повторив, що для Москви «неприйнятною є подальша підтримка Заходом мілітаристських амбіцій київського режиму».

 

 

Ірландія. «The Irish Times» - «Російські ракети вразили схід та південь України».

  • Київ розкритикував Туреччину за те, що вона не затримала судно, яке нібито перевозило вкрадене зерно.

 

 

Німеччина. «Der Tagesspiegel» - «Орендодавці: витрати на енергію загрожують громадському спокою». 

  • Vonovia та інші житлові групи хочуть зменшити опалення в нічний час
  • Прем'єр-міністр Баварії Маркус Седер закликає до «стрес-тесту» газопостачання. 

Восени орендарям та орендодавцям буде значно дорожче. Причина – зростання цін на енергоносії внаслідок війни в Україні. "Ситуація драматична, і соціальний спокій у Німеччині перебуває у величезній небезпеці", - заявила в четвер у Берліні Федеральна асоціація німецьких компаній з житлового будівництва та нерухомості GdW. Державна допомога неминуча. Порівняно з попереднім роком, ціни на енергоносії зросли на 37 відсотків. За даними асоціації, сім'я з однієї людини має платити на 508 євро на рік більше, а сім'я із чотирьох осіб — на 938 євро. Тому компанії очікують значного збільшення витрат у чотиризначному діапазоні.

Тим часом, федеральний уряд обіцяє будь-що забезпечити подачу газу. Можливого обвалу ринку не буде, заявив федеральний міністр економіки Роберт Хабек (Зелені) у середу ввечері у програмі ZDF "Маркус Ланц". Проте городянам доведеться готуватись до дорогої зими. Хабек припускає, що восени та взимку домогосподарствам доведеться зважати на підвищення цін на чотиризначні цифри. Економія у порядку речей.

Індустрія нерухомості планує заходи щодо економії енергії. Німецька асоціація орендодавців GdW повторила свою пропозицію про зниження кімнатної температури на два градуси, при цьому орендодавці повинні гарантувати 18 градусів вдень та 16 градусів вночі. Також є сенс обмежити подачу гарячої води певним часом.

GdW пояснив, що будівництво нових квартир для зниження орендної плати неможливе через вищі процентні ставки і вартість будівництва. Найбільша в Німеччині група нерухомості Vonovia хоче знизити температуру нагріву газових систем центрального опалення в нічний час, щоб скоротити споживання газу. Компанія оголосила в четвер, що потужність буде знижена до 17 градусів між 23:00 та 6:00. Перехід має бути зроблений до початку опалювального сезону.

У Берліні державні житлові компанії планують до осені значно збільшити авансові платежі за опалення. У галузі це очікується до серпня-вересня. Муніципальна житлова компанія WBM вже збільшила авансові платежі для багатьох орендарів на 60 відсотків (центральне опалення) або 100 відсотків (газове та олійне опалення). Соціальний сенатор від Берліна заявила Tagesspiegel у зв'язку з цим масовим зростанням витрат: «Боротьба з бідністю — завдання федерального уряду, і він має вжити заходів зараз, щоб полегшити тягар різкого зростання цін на енергоносії».

Президент Німецької асоціації квартиронаймачів виступає за те, щоб орендарі не були обтяжені податком на викиди вуглекислого газу під час реконструкції будівель, щоб зробити їх більш енергоефективними. Зважаючи на проект закону про розподіл витрат на вуглекислий газ, який сьогодні перебуває на порядку денному Федеральної ради, він закликає до «повного призупинення ціни на CO2 у секторі орендного житла».

Прем'єр-міністр Баварії Маркус Седер (ХСС) вимагає від федерального уряду провести стрес-тест внутрішніх постачань газу. Слід побоюватися, що безпека постачання в Баварії не гарантується, якщо є брак газу і «можливо тиск газу може бути недостатнім (...) для адекватного постачання необхідних газових електростанцій», — написав він у вівторок у листі міністру економіки Хабеку.

Також може бути нестача лінійної потужності, так що можуть виникнути проблеми із забезпеченням федеральної держави необхідною електроенергією від вугільних електростанцій на заході та сході. Седер посилається на розрахунки Федерального мережевого агентства, згідно з якими «дефіцит газу» виникне і в тому випадку, якщо російські поставки газопроводом «Північний потік — 1» залишаться на поточному рівні 40 відсотків.

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» – «Дешеве гарматне м'ясо Путіна».

Російська армія вербує дедалі більше громадян самопроголошених народних республік на Донеччині. Погано екіпіровані та ненавчені за наказом генералів із Москви, вони масово гинуть у найважчих операціях.

Кремлівське телебачення повідомляє, що проти «неонацистів» із Києва воюють «союзні сили». Коаліція, яка підтримує росіян, створена, на думку пропагандистів, так званими Донецька та Луганська республіки, які Москва створила на сході України вісім років тому, щоб вони залишалися раною, що не гоїться, в тілі сусідньої країни.

Бійців «Луганди», як зневажливо характеризують спустошений війною Донбас росіяни, легко впізнати та відрізнити від росіян. У потертих формених куртках, коротких чи надто довгих штанах, без бронежилетів, у касках часів Великої Вітчизняної війни - хулігани, що зникли на фронті, де опинилися не з власної волі.

І ціна у них також низька. Російські генерали не включають в баланси своїх втрат, оскільки вони «іноземці». Росія не виплачуватиме компенсацію їхнім сім'ям, якщо вони впадуть у бою або отримають поранення.

Був колись анекдот: Що таке тріо? Це радянський симфонічний оркестр після повернення з турне США». Сьогодні стає актуальною похмура версія цього старого анекдоту: після військової експедиції до Маріуполя октетом став камерний оркестр «Донбас» із Донецька, столиці однієї з «народних республік».

11 осіб, які зіграли в ньому, були призвані до армії на початку війни. На початку вони мали служити в таборах, вони навіть не проходили навчання, бо раніше до армії стосунку не мали, для фронту не годилися.

А ось 35-річного тромбониста Михайла Махна було вбито у квітні в Маріуполі, де йому було наказано відбити плавильний завод «Азовсталь», який обороняється добре озброєним, навченим і загартованим у боях «Азовським полком».

У місті на Азовському морі та на його околицях впали джазовий піаніст Микола Звягінцев та скрипаль Олександр Бобровський. Досі невідомо, де загинули концертмейстер Сергій Рудов, 19-річний віолончеліст Станіслав Слуцький та інші музиканти.

Загальний призов до армії було оголошено в «Луганді» ще до початку війни, яку Путін ініціював нібито для «захисту російського населення» Донбасу. Влада зобов'язала всіх чоловіків віком від 18 до 55 років звітувати перед військовою комісією.

Старійшинам було надано «привілей» мобілізуватися «добровільно».

Щоб уникнути масового дезертирства, чоловікам заборонялося залишати територію «республік». Тим часом влада наказала жінкам та дітям евакуюватися до Росії.

Мобілізація йшла і йде з небажанням. Інтернет рясніє історіями про молодих людей з Луганська чи Донецька, які з лютого не виходили з дому, побоюючись, що потраплять до облави і будуть призвані до армії.

Наприклад, оголошують, що у певний момент часу з'явиться цистерна з водою для мешканців (бо води постійно не вистачає). А коли там вишиковується черга людей з відрами, приходять патрулі та забирають тих, хто у призовному віці.

Таким чином, Путін, як хижак біля водопою, полює за «гарматним м'ясом».

На думку експертів Східної правозахисної групи, як у т.зв. республік до початку війни, з населенням не більше 3 млн (при переважній більшості людей похилого віку), встигли взяти в чоботи 145 тис. людей.

У середині травня дружини солдатів 206 полку «Народного ополчення» зібралися в Луганську на демонстрацію. Говорили, що росіяни під час відступу з Харкова кинули їх чоловіків в окопах, і тепер там «багато 200-х (убитих) та 300-х (поранених)». Вони скаржилися, що новобранцям доводилося організовувати власну уніформу, бо те, що вони отримували, було марним. У них взагалі немає спідньої білизни, їм доводиться все купувати. На фронті немає їжі, нема гарячих страв.

Відразу після цього російський телеканал НТВ, відомий своїми особливо мерзенними фейками, запустив «репортаж», у якому жінка в масці «зізналася», що організувала акцію протесту на київські гроші, і все сказане було брехнею.

Тим часом у квартири дружин солдатів 206 полку вторгаються агенти служби безпеки «республіки». Погрожують заарештувати та забрати дітей. Протест більше не повторювався.

Жінки намагалися звернутися по допомогу до Москви. Міноборони Росії, відповідаючи на їхнє звернення, пояснило, що нічого не може зробити, оскільки армії «народних республік» перебувають у віданні «незалежних» від Росії регіонів. Тому московські генерали не можуть втручатися у справи «союзної» армії.

 

Португалія. «Jornal de Notícias» - «Путін закликав Захід помірятися силами з Росією».

На зустрічі із керівниками нижньої палати парламенту російський президент також закликав Захід перемогти Росію на полі бою. 

Володимир Путін підвищив тон і вчора виступив із різкими заявами з початку наступу Росії в Україні. Запевнивши президента, що його війська ще не розпочали нічого серйозного на українській території, він кинув Заходу провокацію: спробувати розгромити російські війська на полі бою.

Сьогодні [вчора] ми почули, що нас хочуть перемогти на полі бою. Що сказати, спробуйте. Ми часто чуємо, що Захід хоче боротися з нами до останнього українця. Це трагедія для українського народу, але, схоже, все до цього йде», - сказав Володимир Путін на зустрічі з керівниками нижньої палати парламенту (Думи) у Кремлі, яка транслювалася на телебаченні.

Глава російської держави запевнив, що інтервенція Москви в Україні ледь почалася, але не виключив поновлення мирних переговорів із Києвом: «Усі маємо знати, що загалом ми ще нічого серйозного не розпочинали. Водночас ми не відмовляємось від мирних переговорів. Але ті, хто відкидає їх, повинні знати, що чим далі вони підуть, тим важче їм торгуватиме з нами».

У найжорсткішій промові за останні місяці Путін припустив, що його увага зосереджена на Донбасі, на сході України; він направив критику на Захід за постачання зброї Україні і струсив із себе провину за війну, заявивши, що Захід під керівництвом США був «вкрай агресивним по відношенню до Росії протягом десятиліть». 

Президент каже, що його пропозиції щодо створення нової системи безпеки в Європі були зустрінуті неприйняттям, як і спроби усунути загрозу ПРО США у Європі. Путін вважає, що Захід знецінив попередження, що Росія не може погодитися з розширенням НАТО на Схід, особливо на пострадянські республіки. "Тому що? Тому що їм просто не потрібна така країна, як Росія, ось чому", - сказав він.

«Тому вони підтримували тероризм, сепаратизм у Росії, внутрішні деструктивні сили та «п'яту колону» у нашій країні. Усі вони отримували та отримують беззастережну підтримку від цього ж колективного Заходу».

Розподіл провини також був зосереджений на конфлікті в Донбасі, території, де проросійські сепаратисти розпочали збройну боротьбу проти Києва за підтримки Москви вісім років тому, що послідувала за російською анексією Кримського півострова.

«Нам кажуть, що ми розпочали війну на Донбасі, в Україні. Ні, його розв'язав цей колективний Захід, організувавши і підтримавши антиконституційний збройний переворот в Україні в 2014 році, а потім заохочення та виправдання геноциду народу Донбасу», — сказав Путін.

Більше того, захист сепаратистів Донбасу та «демілітаризація та денацифікація» України були аргументом Москви для початку «спеціальної військової операції» у сусідній країні, «призвідником і винуватцем» якої, за словами Путіна, є Захід.

 

 

Швейцарія «Tages-Anzeiger» - «Передплата на два роки для необізнаних українців».

Коли українські біженці прибувають на головний вокзал Цюріха, вони хочуть лише одного: повідомити своїх родин, що з ними все гаразд.

Тому різні швейцарські оператори мобільного зв'язку розпочали кампанію

солідарності, завдяки якій біженці можуть отримати безкоштовну SIM-картку. Це дозволяє вам безкоштовно користуватися Інтернетом та дзвонити в Україну.

Не те, що у стороннього провайдера Mobilezone. Як мінімум у 32 випадках працівники Mobilezone продавали незнаючим українцям дворічний контракт із Sunrise або UPC. "Описані ситуації нам не надходили, тому ми шукали інше рішення", - виправдовується прес-секретар і хоче вирішити проблему. 

Російський економіст в інтерв'ю «Путін програє війну».

Захід вважає, що санкції та заморожування постачання газу та нафти змінять поведінку Путіна в Україні. Невірна оцінка, вважає кремлівський експерт Владислав Іноземцев. Він бачить інші шляхи.

Російський економіст і кремлівський експерт пояснює, як західні політики можуть дестабілізувати режим Володимира Путіна і тим самим покласти край війні.

Федеральний радник Симонетта Соммаруга готує населення до прохолодніших будинків взимку через брак енергії. У Німеччині вже говорять про нормовану гарячу воду. Чи вдарять санкції на Захід сильніше, ніж у путінському режимі, пан Іноземців?

На мою думку, ембарго в енергетичному секторі — це велика помилка європейців. Якщо Захід хоче назавжди послабити російську економіку, є набагато простіші способи. «Вони повинні спробувати розколоти російську еліту».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 6 липня про війну в Україні

 

Вантажне судно «Жибек жоли» під російським прапором, яке підозрюється у перевезенні вкраденого українського зерна, залишило порт Карасу на північному заході Туреччини пізно ввечері в середу, свідчать дані відстеження суден.    

Посол України в Туреччині Василь Боднар у неділю заявив, що турецька влада затримала судно, яке, за словами Києва, перевозило зерно з окупованого порту Бердянськ. Агентство Reuters раніше повідомляло, що Україна попросила Туреччину заарештувати судно.           

Але в середу МЗС Росії відкинуло чутки про затримання корабля владою як неправдиві повідомлення. У ньому йдеться про те, що судно «Жибек жоли» дедвейтом 7 146 тонн «проходить стандартні процедури».

Сайт Marinetraffic.com показав, що «Жибек жоли» відійшла щонайменше на 20 кілометрів (12 миль) від чорноморського порту Карасу, перш ніж учора, мабуть, зникла з поля зору.

Київ звинуватив Москву в крадіжці зерна з територій, захоплених російськими військами з початку їхнього вторгнення наприкінці лютого, і вивезенні його з країни — або в окуповані Росією райони, або в саму Росію, або в інші країни. Кремль, який називає цю акцію "спеціальною військовою операцією", раніше заперечував, що Росія вкрала українське зерно.

Міністерство закордонних справ Туреччини раніше заявило, що розслідувало публічні заяви України про те, що зерно, вкрадене Росією, потрапило до Туреччини і вирішило, що в цьому немає жодних проблем. «Ми проти того, щоб українське зерно чи інші товари забирала Росія... і ми не дозволимо цим товарам потрапити до нас», - заявив журналістам 23 червня міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.           

Турецьке дипломатичне джерело у вівторок повідомило, що Київ поділився з Анкарою своїми твердженнями про нібито вкрадене зерно, яке доставляється до Туреччини російськими кораблями, і що співпраця з українськими офіційними особами продовжується. Вчора МЗС України заявило, що викличе посла Туреччини для отримання роз'яснень після відплиття російського корабля. Українське міністерство заявило, що дозвіл на відплиття корабля був «неприйнятним».       

"Ми шкодуємо, що російське судно "Жибек Жоли", яке було переповнене вкраденим українським зерном, було дозволено залишити порт Карасу, незважаючи на пред'явлення турецькій владі доказів кримінальної справи", - написав офіційний представник МЗС України Олег Ніколенко у Twitter.           

Посилаючись на команду корабля, російське інформаційне агентство ТАРС учора повідомило, що планувало вивантажити зерно на судно-сховище після того, як воно залишить якірну стоянку біля турецького порту.

Система відстеження доставки Refinitiv показала, що пункт призначення корабля – російський порт Кавказ, а передбачувана дата прибуття – п'ятниця. Україна є одним із найбільших світових постачальників пшениці, але постачання було зупинено вторгненням Росії, що призвело до глобальної нестачі продовольства. Організація Об'єднаних Націй закликала обидві сторони, а також морського сусіда Туреччину погодитись на коридор.

Україна звинувачує Росію в тому, що вона блокує рух її суден, а її президент Володимир Зеленський заявив цього тижня, що наразі застрягло близько 22 млн. тонн зерна, а восени очікується додатковий урожай близько 60 млн. тонн.      

Росія заперечує, що блокує будь-який рух зерна і каже, що Україна винна у відсутності руху, частково через те, що, за її словами, ведуться роботи з видобутку корисних копалин у її портах. Туреччина відіграє ключову роль у переговорах між ООН, Росією та Україною щодо потенційного чорноморського коридору для експорту зерна з України.

Досі вона вела переговори з Москвою та Організацією Об'єднаних Націй про запланований коридор, але заявила, що будь-яка остаточна угода вимагатиме зустрічі всіх сторін у Стамбулі, де, за словами Туреччини, контролюватиметься виконання плану.

І Україна, і Росія висунули низку умов, щоби погодитися з цим планом. Москва хоче зняти деякі західні санкції, щоб полегшити експорт зерна та добрив, а Київ домагається гарантій безпеки для своїх портів.

 

 

Японія. «The Japan Times» - «Після санкцій проти Росії фонди побоюються, що Китай буде наступним».

Китай, єдина велика економіка, яка обіцяє відновлення цього року, знову приваблює іноземних інвесторів. Проте побоювання, що Пекін може колись виявитися таким самим вигнаним зі світових ринків, як і Росія, стримують попит.

Масштаби та координація західних санкцій проти Росії, викликаних вторгненням президента Володимира Путіна в Україну 24 лютого, приголомшили фінансові ринки та змусили менеджерів сидіти на мільярдних активах, які раптово знецінилися за одну ніч.

Хоча такий крок проти Китаю здається надуманим, враховуючи його економічний розмір та величезну кількість іноземних грошей, вкладених туди, багато хто не хоче ігнорувати цей ризик.

«Світова інвестиційна спільнота знає, що, якщо відбудеться ще одна геополітична подія, прецедент для цих дуже обмежувальних і каральних санкцій уже створений», — сказав Білл Кемпбелл, який управляє портфелем у DoubleLine Capital, яка управляє активами на суму 122 мільярди доларів. .

Генеральний директор DoubleLine Джеффрі Гандлах назвав Китай непридатним для інвестицій через раптові регулятивні репресії, примусове вилучення акцій з лістингу та призупинення в останню хвилину наприкінці 2020 року багатомільярдного первинного публічного розміщення акцій Ant Group мільярдера Джека Ма.

Кемпбелл сказав, що діє "нова парадигма", коли геополітичні події загрожують "негайним ефектом для інвестицій та індексів", вказуючи на напруженість навколо Тайваню та в Південно-Китайському морі як на потенційні точки займання із Заходом.

Величезна вага Китаю в індексах акцій та облігацій означала, що інвесторам, у тому числі його фірмі, потрібна певна експозиція. DoubleLine скуповує облігації регіональних банків розвитку та використовує інші азіатські країни як довірені особи Китаю, щоб уникнути надто великих грошових вкладень у країну.

Напруженість між Китаєм і США кипіла роками з різних питань, від міжнародної торгівлі до прав інтелектуальної власності, але зовсім недавно Вашингтон заявив Пекіну, що зіткнеться з наслідками, якщо підтримає військові дії Росії в Україні.

 

 

Китай. «Global Times» - «G20 не стане розширеною G7».

Автор є генеральним директором Російської ради з міжнародних справ – Андрій Кортунов.

Зустріч міністрів закордонних справ G20 (FMM) відбувається на Балі у четвер та п'ятницю. Це одна із найважливіших подій на шляху до саміту G20, який пройде на індонезійському острові 15-16 листопада. спрямована на «зміцнення подальшої співпраці за допомогою діалогу для відродження багатосторонності у вирішенні глобальних проблем».

Цього року ФММ проходить у вкрай складних політичних умовах, пов'язаних із російсько-українським конфліктом і, у загальному плані, з виходом конфронтації Росії та Заходу на новий, безпрецедентний рівень. Міністру закордонних справ Росії Сергію Лаврову не можна позаздрити: він приречений на крижане ставлення з боку своїх західних колег, які мають намір ігнорувати його на Балі. Проте, Росія навряд чи буде повністю ізольована на ФММ: Лавров може розраховувати на ланцюжок двосторонніх консультацій зі своїми колегами з кількох незахідних країн G20, включаючи Китай, Мексику, ПАР та Бразилію, а також із запрошеними лідерами деяких країн. міжнародні організації.

Проте інтрига ФММ не обмежується місцем Росії у G20. Захід приїжджає на Балі згуртованішим, ніж будь-коли з часів закінчення холодної війни. Нещодавні саміти

G7, Північноатлантичний альянс та Європейський Союз продемонстрували винятково високий рівень згуртованості Заходу. Зрозуміло, що західні лідери зробили свою домашню роботу для ФММ і активно намагатимуться просувати свої стратегічні цілі на зустрічах у липні та листопаді.

В ідеалі Захід хотів би перетворити «Групу двадцяти» на природне продовження «Великої сімки», щоб «Велика сімка» ліберальних демократій могла визначати основний порядок денний для 20 впливових міжнародних акторів, а через цих акторів — для ще ширшої міжнародної спільноти. Бажаний порядок денний набагато ширший, ніж ставлення до російсько-українського протистояння, він стосується й багатьох інших найважливіших міжнародних питань, включаючи відновлення після COVID, множинні регіональні кризи, управління ресурсами, зміну клімату, глобальне надбання тощо.

Якби G7 змогла повернути собі колишню роль законодавця у світових справах, а G20 прийняла роль законодавця, світ повернувся б до однополярної моделі кінця XX століття зі США на самому верху. системи прийняття рішень, а решта G7 становить другий рівень глобального управління.

Проте навряд чи ці плани спрацюють – ні на майбутньому ФММ, ні тим більше на листопадовому саміті G20. Сучасний світ просто дуже відрізняється від того, яким він був наприкінці минулого століття; баланс сил між Заходом та «іншими» різко змістився на користь останніх. Реальність така, що G20 ніколи не була і ніколи не стане розширеною або збільшеною версією G7, незважаючи на значний збіг членства між двома групами. У той час як «Велика сімка» є ексклюзивним клубом західних демократій, «Велика двадцятка» є інклюзивними та різноманітними зборами найбільших світових економік.

Різноманітний склад G20 ускладнює досягнення консенсусу всередині цієї групи, ніж більш однорідної G7 чи будь-якому іншому західному форумі чи інституті. Різноманітність є одним з основних джерел легітимності G20, якого явно не вистачає G7 або НАТО. Різноманітність та репрезентативність – це активи, від яких Група 20 не може легко відмовитися.

Саме тому G20 здебільшого фокусується не на спірних та потенційно вибухонебезпечних питаннях міжнародної безпеки, а на об'єднуючому порядку світової економіки та фінансів. Це той порядок денний, з яким група вийшла на передній план світової політики під час світової фінансової кризи 2008-09 років, і ці пріоритети необхідно зберегти в наш непростий час. Справді, сьогодні безпеку та розвиток навряд чи можна відокремити одна від одної. Однак для «двадцятки» логічніше і продуктивніше працювати пліч-о-пліч з Радою Безпеки ООН, а не намагатися підмінити останній.

G7 може і, ймовірно, має бути важливим джерелом нових ідей для G20 щодо глобального розвитку, але на таку дорадчу та дорадчу роль можуть претендувати і Шанхайська організація співробітництва, БРІКС, АТЕС та багато інших подібних інституцій.

Для Заходу було б краще не намагатися нав'язувати партійний підхід «сімки» більш інклюзивному форуму «двадцятки», а натомість розглянути взаємні коригування з торгівлі, інвестицій, міжнародної допомоги тощо та спробувати дійти спільного знаменника на тлі серйозних розбіжностей. між Заходом та «іншими».

Оголошена двостороння зустріч між державним радником і міністром закордонних справ Китаю Ван І та держсекретарем США Ентоні Блінкеном у кулуарах FMM є позитивним сигналом, який може відображати зміну поглядів у Вашингтоні у кулуарах FMM є позитивним сигналом, який може відобразити зміну поглядів у Вашингтоні на те, далеко повинні зайти США у протистоянні з Пекіном. Але за умови, що зустріч не обмежиться спробами США переконати Китай перейти на «правильний бік історії» та відмовитися від стратегічного партнерства з Росією. 

«Маккартизм відродився, «коли західні країни зіштовхнулися із системним крахом».

Посилення внутрішнього тиску на інші країни, особливо на Китай, що зростає, і роздування теорії «китайської загрози» — все це старі хитрощі, які використовують на Заході коли стає скрутно. У спільному виступі в Лондоні керівники спецслужб США та Великобританії закликали компанії бути набагато пильнішими щодо Китаю.

Директор ФБР Крістофер Рей сказав, що Пекін використовує «складні ігри з підставними планами», щоб замаскувати свою шпигунську діяльність, і навіть використовує у своїх інтересах Spacs. Генеральний директор МІ5 Кен МакКаллум заявив, що з 2018 року кількість розслідувань, пов'язаних з Китаєм, збільшилась у сім разів.

У відповідь на ці зауваження представник посольства Китаю у Великій Британії заявив у четвер, що «звинувачення на адресу Китаю з боку представників розвідки США та Великобританії абсолютно безпідставні, а так звані справи, які вони перерахували, є чистою тіньовою гонитвою». Це типовий приклад злодія, що кричить «лови злодія». Ми шкодуємо про такий мерзенний і оманливий трюк».

Чжао Ліцзянь, офіційний представник міністерства закордонних справ Китаю, заявив на черговій прес-конференції в четвер, що висловлювання офіцера американської розвідки викрили менталітет нульової суми, що глибоко укорінився в США, і ідеологічні забобони. США щойно відсвяткували свій 246-й день незалежності, і країна не воювала лише 16 років за свою більш ніж 240-річну історію, що зробило її відомою як найвойовничіша нація в історії світу.

Фальшиве звинувачення двох офіційних осіб у так званій проблемі шпигунства в Китаї не нове, заявив Global Times Лю Чанг, дослідник США в Китайському інституті міжнародних досліджень, зазначивши, що такі звинувачення надходять кожні кілька місяців і щоразу використовують більш «сенсаційну мову», ніж попередні.

Цього разу звинувачення має більш спланований та систематичний характер, оскільки воно спрямоване на залякування західних компаній, а також на маніпулювання сприйняттям Заходом цієї проблеми, зазначив Лю.

Минулого місяця Global Times дізналася з джерел, що альянс «П'ять очей» збирає та фабрикує докази, які мають намір показати, що Китай «політично проникає в західні країни» з метою зганьбити імідж Китаю в усьому світі.

Лю попередив, що інші країни «П'яти очей» можуть також наслідувати приклад Великобританії та США та перебільшити «китайську загрозу» у своїй власній країні.

«Ми вже бачили гігантську силу поєднання когнітивної війни та психологічної війни після російсько-української кризи, тому нам не слід недооцінювати шкоду, яку завдають США вигадування і поширення хибної інформації», — сказав Лю.

Ван Вень, виконавчий декан Чуньянського інституту фінансових досліджень при Женьмінському університеті Китаю, сказав, що він помітив, що кожного разу, коли країни «П'яти очей» опиняються у важкому становищі, наприклад, в умовах зруйнованої економіки або коли інші країни перевершують їх, маккартизм стає переважним. у своїх країнах, щоб посилити внутрішній тиск на такі країни, як Китай.

Останнім часом західні країни зіткнулися з низкою проблем. У Великій Британії прем'єр-міністр Борис Джонсон подав у відставку з посади лідера консерваторів і піде з посади прем'єр-міністра, коли буде знайдено нового лідера, повідомляє ВВС. За повідомленнями ЗМІ, уряд Джонсона страждає від серії скандалів.

Ван сказав, що, взявши за приклад США, Байден змагається зі своїм попередником Трампом у створенні «нової політкоректності, яка полягає у відверненні уваги громадськості за допомогою маккартизму. І насправді звинувачувати інших у власних проблемах — це стара тактика, яку використовують західні країни», — вважає Ван. 

«МЗС Китаю виділяє 3 пункти, які викликають занепокоєння щодо України».

Деякі країни закликали відмовитися від менталітету холодної війни, припинити подвійні стандарти

Член Держради Китаю та міністр закордонних справ Ван І виклав три моменти, які викликають занепокоєння щодо кризи в Україні, під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії в четвер, за якою відбулася зустріч з російськими дипломатами під час поточної зустрічі міністрів закордонних справ G20.

Китай виступає проти використання кризи в Україні для розпалювання менталітету холодної війни, порівнюючи кризу в Україні з питанням Тайваню, і Китай виступає проти односторонніх санкцій, накладених на Китай та інші країни, використовуючи кризу як привід, сказав Ван.

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Індії у четвер Ван сказав, що зіткнувшись із дедалі складнішою ситуацією та її викликами, світ потребує солідарності, а не розколу, і потребує діалогу, а не конфронтації. Китай виступає проти будь-яких актів розпалювання менталітету холодної війни та конфронтації, і він продовжує твердо стояти на правильному боці історії та на боці мирного діалогу.

Китай також виступає проти подвійних стандартів і будь-яких дій, які завдають шкоди суверенітету та територіальній цілісності Китаю, сказав Ван. Він зазначив, що деякі країни наголошували на принципі суверенітету щодо української кризи, але постійно кидають виклик суверенітету Китаю та принципу одного Китаю щодо тайванського питання, і це явно подвійний стандарт.

Китайський високопоставлений дипломат сказав, що Китай виступає проти будь-яких намірів об’єднати українську кризу з тайванським питанням і захищатиме ключові інтереси Китаю.

Деякі країни, використовуючи кризу в Україні як привід, запровадили односторонні санкції проти Китаю та інших країн, що було несправедливим і нелегітимним, завдаючи шкоди нормальній взаємодії між країнами та порушуючи правила міжнародної торгівлі, сказав Ван. Такі кроки також розширили кризу та зробили її більш складною, що всі сторони повинні відкинути.

«Три моменти, які викликають занепокоєння Китаю, чітко показують, що гегемонія не вітається у вирішенні глобальних справ, і гегемонія також є основною причиною тривалого конфлікту між Росією та Україною», — сказав Global пекінський експерт з міжнародних справ, який побажав залишитися неназваним. Час у четвер.

Це також сигналізує про те, що світ потребує більше діалогу, а не розбіжності, створені США, щоб показати свою перевагу, оскільки гегемонія США також є джерелом низки міжнародних криз і потрясінь сьогодні, сказав він.

На відміну від США, які прагнули перетворити цьогорічну G20 на шанс ізолювати Росію, Китай разом із деякими державами, що розвиваються, шукав більше можливостей для економічного відновлення на тлі пандемії COVID та інших конкретних проблем, які могли б принести користь обом сторонам.

Оскільки США та їхні союзники намагаються стримувати Росію та Китай, Росія та Китай продовжуватимуть збільшувати масштаби та практичну взаємодію, заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров під час зустрічі з Ваном, повідомляє ТАСС.

 

«NYT». Підпис під фото: «Гринер визнала себе винною у зберіганні наркотиків у Росії».

Зірка американського баскетболу Брітні Ґрінер визнала себе винною за звинуваченням у вживанні наркотиків у залі російського суду в четвер, оскільки суперечки про її долю все частіше переходять на дипломатичну арену — лякаюча перспектива для прихильників пані Ґрінер в умовах розбіжностей Америки з Москвою. над війною в Україні.

Виступаючи перед суддею за межами російської столиці на другий день судового розгляду, пані Грінер заявила, що ненавмисно провезла до країни заборонену речовину, бо поспіхом збирала речі. Російська влада каже, що вона виявила в її багажі картриджі для електронних сигарет з 0,7 грамами олії каннабісу, коли пані Грінер приїхала в лютому, щоб пограти в баскетбол, і з того часу вона перебуває під вартою, і їй загрожує 10 років колонії суворого режиму.

— Я хотів би визнати себе винним, ваша честь. Але наміру не було. Я не хотіла порушувати закон», — сказала пані Ґрінер англійською мовою, яку потім було перекладено російською мовою, за словами репортера Рейтер у залі суду.

Пані Ґрінер сказала суду, що розповість більше наступного дня суду, призначеного на 14 липня. Їй пред'явлено звинувачення у незаконному зберіганні наркотиків та контрабанді «значної кількості». завершення справи, що розчищає шлях або для угоди зі Сполученими Штатами, або, можливо, для прохання помилування.

Експерти кажуть, що з винесенням обвинувального вироку і майже вирішеним рішенням у російській правовій системі, яка значною мірою підтримує звинувачення, її найкраща надія полягає в тому, що адміністрація Байдена забезпечить її свободу, звільнивши росіянина, який утримується в Сполучених Штатах. Зокрема, випливло ім'я одного ув'язненого: Віктор Бут, російський торговець зброєю, який відбуває 25-річний тюремний термін. 

Підпис фото: «Жах у власному домі». Чоловік у Краматорську, Україна, був поранений осколками скла під час ракетного удару в четвер.

 

 

«WSJ» - «Зеленський заявив, що західне важке озброєння починає впливати на поле бою, але закликав пришвидшити поставки, зокрема зенітних систем, оскільки Росія продовжує обстрілювати українські міста ракетами. 

«Уряд Китаю відхилив спільне попередження США та Великобританії для компаній про те, що Пекін прагне викрасти їхні корпоративні секрети».

 

 

Канада. «NFR» - «Замовляйте з України саме те, що лікар прописав для Biolyse».

Biolyse Pharma вирішила свій позов із найбільшою в Канаді закупівельною організацією для лікарень і продовжує роботу.

Президент і головний виконавчий директор компанії зі Сент-Катарінс Брігіт Кікен сказала, що зараз у центрі уваги – виконання нового замовлення з України на 250 000 процедур протиракової терапії.

Це приємне полегшення від юристів і свідчення під присягою в рамках суперечки з HealthPro Canada, організацією групових закупівель (GPO), що базується на Etobicoke, яка керує мільярдами доларів у контрактах про спільні закупівлі.

Зараз ми шукаємо, як організувати роботу, щоб виконати це замовлення», — сказав Кікен. «Ми обов’язково повернемо наших людей на роботу — і, ймовірно, нам доведеться найняти більше».

Кікен зазначив, що надання Biolyse своєї продукції в Україну не є чимось новим.

 

 

«The National post» - «Україна воює, Оттава розкручується».

Посол скаржиться на відсутність «терміновості».

Мистецтво дипломатії полягає в тому, щоб висловити занепокоєння якнаймилішим способом.

Юлія Ковалів, новий посол України в Канаді, не є кар’єрним дипломатом, але швидко вчиться. Вона сказала, що вдячна за військову та гуманітарну підтримку, надану її країні, яка переживає бойові дії. Але вона зазначила, що війна в Україні не буде йти у відпустку — на відміну від бюрократії в Оттаві.

В інтерв'ю в посольстві Ковалів відзначив історію з Литви, де журналіст запустив краудфандингову кампанію, щоб придбати безпілотник Bayraktar TB2 для пожертвування на військові дії в Україні. Кампанія зібрала 6 мільйонів доларів США за лічені дні, переконавши турецького виробника надати їх безкоштовно.

«Ми маємо підтримку людей у ​​всьому світі. Але люди реагують швидше, ніж бюрократія. Вони відчувають, що сьогодні йде війна, і бюрократична машина повинна відчути цю невідкладність», – сказала вона.

Джерела на передовій говорять про необхідність виконувати ризиковані розвідувальні місії на російських позиціях, оскільки безпілотники злітають з неба швидше, ніж їх можна забезпечити. «Ми не можемо дочекатися боєприпасів і великої зброї», — сказав ветеран Збройних сил Канади Джеймс Челіс в електронному листі. «Час — це все».

Міністр оборони Аніта Ананд нещодавно оголосила, що Канада надішле 39 броньованих машин бойової підтримки та шість додаткових камер спостереження для безпілотників Bayraktar. Це вичерпає 500 мільйонів доларів військової допомоги з бюджету на 2022 рік.

 

 

«WATERLOO REGION Records» - «Jakobstettel Inn прийме українських біженців».

Місцеві жителі та бізнес перетворюють давно порожній заміський готель у гостьовий будинок для українських сімей.

Він був покинутий і порожній протягом багатьох років, але колись галасливий готель типу "ліжко та сніданок" скоро повернеться до свого коріння.

Колишній готель Jakobstettel Inn у Сент-Джейкобсі має відкритися та стати тимчасовим гостьовим будинком для українських біженців. Проект спільноти розпочався кілька тижнів тому, коли сусіди та мешканці захотіли відновити історичний будинок та пожвавити його.

"Будинок виглядав порожнім і сумним", - сказала Лоррі Мартін, яка живе всього за кілька кроків від будинку на Ізабель-стріт. «Це було схоже на кадр із науково-фантастичного фільму. Він виглядав покинутим і розпатланим».

Місцеві жителі зібралися разом і за допомогою бізнесу відремонтували всередині та упорядкували зовні будівлю, яку вони називають Вулвічським гостьовим будинком для українських сімей перехідного періоду.

За словами Мартіна, нерухомість належить забудовнику, який надав будинок біженцям на рік.

«У нас були вечірки з прополювання та мульчування. Вони пішли на це зі своїми садовими інструментами», — сказав Мартін про сусідів, які прибирали територію.

Woolwich Healthy Communities та Мультикультурний центр Кітченер-Ватерлоо також допомогли підготувати будинок для сімей біженців.

"Це неймовірно, трансформація будинку", - сказав Мартін. Місцеві прибиральниці безкоштовно віддали у хімчистку всю білизну, а меблі були подаровані для дому. 

Дженніфер Браун (ліворуч) та Лоррі Мартін стоять перед колишнім готелем Jakobstettel Country Inn, який був переобладнаний для прийому українських біженців. 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 7 липня про війну в Україні

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024