Перші шпальти світової преси 7 липня про війну в Україні

09 Липня 2022, 08:47
Прем'єр-міністр Ірландії Мішель Мартін у Бучі. Фото «Irish Examiner» 1250
Прем'єр-міністр Ірландії Мішель Мартін у Бучі. Фото «Irish Examiner»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

Головні теми:

 

  • Ердоган такий же тиран, як Путін, але він подобається НАТО і ЄС (інтерв'ю)
  • У Слов'янську та Бахмуті чекають натиску російської армії
  • Зеленський критикує керівництво армії
  • Росія робить крок до військової економіки
  • ЄС класифікує газову та атомну енергетику як «зелену». Інвестиції в газові та атомні електростанції можуть бути позиціоновані як «зелені» з наступного року
  • Разючу кількість солдатів, убитих в Україні, становлять буряти — чому?»
  • Аналіз даних показує, хто страждає від російських фейкових новин
  • У Лугано наймолодший міністр Зеленського відкрив світові нову межу України: країни, яка бореться з російським вторгненням, зокрема, завдяки електронній армії
  • Україна просить Туреччину перевірити ще 3 російські зерновози. За даними МІД України вже вивезено 400 тис. тонн зерна. Найбільший покупець Сирія
  • Китай: США просувають порядок денний щодо України, але «міністри закордонних справ G20 не повинні вводити себе в оману».

 

 

«The Daily Telegraph»– «Зеленський посварився з генералом через поїздку».

Володимир Зеленський посварився зі своїм головнокомандувачем та змусив його відмовитися від планів запровадити драконівські обмеження на поїздки для чоловіків боєздатного віку.

Рідкісна критика українського президента на адресу найвищого головнокомандувача збройних сил була виголошена у вівторок наприкінці його нічного телевізійного брифінгу для українців. Це сталося за кілька днів після відступу українських військових із Луганської області, половини пріоритетної мети Володимира Путіна на Донбасі.

«У суспільстві було багато суперечок щодо вирішення Генерального штабу ЗСУ щодо затвердження порядку отримання деяких дозволів для військовозобов'язаних, призовників та резервістів», — сказав Зеленський. «Прошу Генштаб надалі без мене не приймати таких рішень».

Раніше командувач українськими збройними силами генерал Валерій Залужний наказав потенційним новобранцям та призовникам не виїжджати з дому, якщо вони не отримали спеціального дозволу, що, на думку аналітиків, було зроблено для полегшення вербування та мобілізації.

Після вторгнення Росії 24 лютого уряд України запровадив повну мобілізацію чоловіків боєздатного віку. Нові правила забороняли б цим чоловікам виїжджати за межі своїх рідних міст, якби вони не заповнили правильні документи, а згодом не отримали перепустку від чиновника.

Військові чиновники заявили, що дозвільна система потрібна для прискорення вербування, потрібна для відшкодування величезних втрат на полях битв, але багатьох простих українців це не переконало.

"Це вимагає пояснення", - написала Тетяна Іванченко у Facebook. «Якщо чоловік хоче поїхати до сусіднього району на один день, щоб побачити свою родину, йому потрібно відстояти чергу та отримати дозвіл?»

Інші говорили, що система дозволів на поїздки буде відкрита для зловживань та хабарництва чиновників.

- Ти хочеш піти до своєї свекрухи? Хочете поїхати до сусіднього міста, на свою дачу? Тоді це буде 1000 доларів», - із сарказмом написала Оксана Кіт.

Пан Зеленський був професійним коміком до того, як виграв президентські вибори у 2019 році, і має інстинктивний популістський наліт, який співчуває розчаруванням простих українців, які відомі своєю недовірою до влади.

За кілька годин після уїдливої ​​критики Зеленського генерал Залужний відмовився від своїх планів запровадити пропускну систему для новобранців української армії.

Незважаючи на похвалу за наполегливий опір, українська армія зазнає величезних втрат, які їй необхідно заповнити, і відтісняється вздовж головної лінії фронту на сході Донбасу.

Аналітики кажуть, що Україна несе до 200 жертв на день, що наголошує на смертоносному характері бойових дій на Донбасі. Росія заявила, що загалом Україна втратила близько 20 000 осіб, хоча українські офіційні особи заявили, що кількість жертв набагато менша.

Учора на Донбасі Міноборони Росії заявило, що знищило два американські далекобійні реактивні артилерійські комплекси великої дальності. Він опублікував відеозапис того, що, за його словами, було ударом по системах, але це не могло бути перевірено незалежно і Київ негайно відкинув звинувачення.

У Києві ще один європейський політик відвідав зруйновані будинки в Ірпені. Майкл Мартін, ірландський ПМ, сказав, що йому важко зрозуміти "нелюдяність атак Росії" на житлові передмістя Києва.

 

 

Італія «Il Fatto Quotidiano» - "Ердоган такий же тиран, як Путін, але він подобається НАТО і ЄС". 

«Путін та Ердоган — одне й те саме: Європа та США засуджують диктатора, але поєднуються з іншим диктатором. Вони хочуть зупинити першого, але не другого. Ви не розумієте, наскільки це все небезпечно». Поки вона біжить з одного збору на інше у Стокгольмському парламенті, відповідає член парламенту від шведського курда Аміне Какабаві. Її ім'я також значиться у списку 93 курдів, яких Ердоган хотів би депортувати зі Швеції та Фінляндії: якщо їх він не матиме, він накладе вето на вступ двох країн до атлантичного альянсу. Якабава, яка народилася в Іранському Курдистані в 1970 році, була партизаном марксистсько-ленінського руху Комала, перш ніж бігти до Стокгольма у віці 20 років.

Чи справді Швеції був необхідний вступ до НАТО?

Ні, ні, ні і ще раз ні. Під час холодної війни шведська оборона була набагато слабшою, але зараз вона більш ніж сильна. Ми у військовому союзі з 20 іншими державами. Це сталося тому, що Сполучені Штати десятиліттями хотіли поєднати Стокгольм зі своїми союзниками, і тепер з'явилася ідеальна нагода. 

Путін не має наміру вторгатися до нас? Поки він воює на Україні, він нас бомбить? 

Війна в Україні дуже небезпечна, її треба було зупинити набагато раніше, а тепер вони покинули не лише нас, курдів, а й увесь Близький Схід турецькому диктаторові. Ситуація там дуже напружена і там теж може вибухнути третя світова війна, де Ердоган залишиться абсолютною владою.

Не лише угоди щодо НАТО та України: у вівторок прем'єр-міністр Драгі зустрівся з Ердоганом, щоб укласти угоду також і щодо мігрантів.

Ергодан не зупинить мігрантів: йому просто потрібні гроші європейських урядів. Вони необхідні для економічної кризи у вашій країні: турецька ліра втратила 70% своєї вартості, її популярність перебуває під загрозою. Більше того, якщо він покаже своєму народу, що може зігнути західних лідерів, він здасться громадянам героєм – ось у чому вся справа. Це його порядок денний: як і у Путіна, він теж має. Він голова ісламістської диктатури: він завжди повторював, що відновить імперію Османа до 2023 року. Якщо європейські уряди допоможуть йому, то його влада ніколи не закінчиться.

Десятки тисяч курдів мешкають у Швеції вже багато десятиліть.

Курдська громада зруйнована, розчарована. Усіх лякає деградація важливості прав людини та здоров'я демократії. До вчорашнього дня Швеція була для них основою свободи, країною, відкритою для політичних переслідувань.

Серед імен, відправлених із Анкари до Стокгольма, є і його: йому загрожує депортація. Ердоган також хоче мене, хоча я навіть не громадянин Туреччини: я швед, я курд, але я родом із Іранського Курдистану. Але коли Анкара повідомила, що «у парламенті Стокгольма засідають терористи», уряд Швеції промовчав і мовчить досі. Якщо Швеція справді почне депортувати людей, ми не стоятимемо тут і нічого не робитимемо. Вчора я повідомив конституційну комісію і чекаю початку розслідування. Істотну різницю матиме подвійне громадянство: є в кого воно є, у кого його немає. У мене це є. Чи є у вас союзники у парламенті?

Ліві та зелені, які, однак, не змінюють балансу сил і не підтримали мої запити до МЗС.

Вчора вони були героями Кобані проти ІДІЛ, сьогодні курди — жертовне ягня західної реальної політики. Коли на опитуваннях останні місяці шведи висловлювалися за вступ до НАТО, вони не знали, що такою буде ціна. Була безперервна пропаганда у ЗМІ, яка сіяла страх. Ніхто не очікував, що Швеція продасть курдів, крім ультраправих та соціал-демократів. Цей вибір жахливий не лише для курдського народу, а й для шведів і тієї низької репутації, яку вони відтепер матимуть в очах усього світу: Стокгольм розтоптав принципи та цінності, про які завжди говорив та вірить.

 

Чехія.  «Hospodarske Noviny» - «Російські окупанти вкрали копальню у Тршинецького залізняку».

Сілезький виробник рейок, стрижнів та дроту торік виробив лише 2,4 мільйона тонн сталі, проте йому вдалося значно збільшити свій прибуток до 1,3 мільярда крон. «Твердо вірю, що за обсягом цього року, незважаючи на всі проблеми, видобуток буде вищим. Тобто на 100 000 тонн», – прогнозує в інтерв'ю HN Ян Чудек, багаторічний генеральний директор Třinecké železáren. І це, незважаючи на те, що на роботу компанії вплинула російська агресія в Україні, звідки всі вітчизняні металурги беруть залізну руду.

Російська армія зараз навіть займає шахту у Запоріжжі на півдні України, якою володіє компанія. "Сьогодні ми не беремо від нього, тому що не контролюємо його", - каже Чудек. Компанія мала розпочати імпорт залізняку з Бразилії, а також інших частин України. "У північній частині України, де ми зараз беремо залізну руду, ситуація теж була складною, але вирішуваною", - говорить Чудек.

 

 

«Le Figaro» - «У Слов'янську та Бахмуті чекають натиску російської армії».

Після падіння Лисичанська ці населені пункти Донбасу, які все ще перебували під контролем українських військ, зазнали посиленого артилерійського обстрілу супротивника. 

Полум'я клубиться над Слов'янським ринком, а густий чорний дим, що піднімається від пожежі, видно на багато миль довкола. У торговому центрі, розташованому недалеко від центру міста, розмістилися різні магазини, від фруктів і овочів до товарів догляду за автомобілем. Російська ракета щойно потрапила в огорожу, ніхто не постраждав. «Можна сказати, що мені пощастило», — зітхає шокований співробітник, який, виходячи з огорожі ринку десять хвилин раніше, як глядач став свідком вибуху. Далі на північ від міста, регулярного об'єкту російських бомбардувань, у вівторок було пошкоджено цілий квартал будинків у житловому районі, зірвано дахи. На проїжджій частині видно свіжий слід від удару, схожого на касетну бомбу.

Підліток приходить дізнатися про стан будинку, де працював його батько, доставлений до лікарні. Сусіди відмовляють його від проникнення на територію, на землі якої потенційно можуть ховатися суббоєприпаси, які можуть вибухнути. Не минуло й години, як батько з майстром лагодили дах будинку, коли снаряд упав. «Другий був охоплений полум'ям. Люди кричали, щоб йому принесли ковдру і обернули її навколо тіла», — свідчить анонімно сусід, поки на місці події зайняті перші пожежники.

Загалом внаслідок вибухів у вівторок у цьому місті з населенням 100 000 людей загинули двоє людей та семеро отримали поранення. «Можна сказати, що це подарунок росіян до річниці визволення Слов'янська», — їже Галина, маючи на увазі 5 липня 2014 року. Того дня українські сили зайняли це місто Донбасу після двох місяців окупації сепаратистськими силами та їхніми російськими спонсорами.

Через шість років годинник, здається, повернув час назад. Опанувавши місто Лисичанськ за шістдесят кілометрів на схід, у неділю сили Москви продовжують наступ на Донбасі. Їхньою пріоритетною метою є місто Слов'янськ, за яким слідує Краматорськ за десять кілометрів на південь. Від цих двох міст, яким загрожує небезпека потрапити до лещат, фронт сильно порізаний, на відстані від шести до п'ятнадцяти кілометрів. Їхнє захоплення дозволить Володимиру Путіну завершити територіальне завоювання Донбасу та надати двом сепаратистським республікам Донецької та Луганської областей (ДНР та ЛНР), самопроголошеним у 2014 році, повноцінну територію.

Слов'янськ готується стати «наступною ключовою битвою у боротьбі за Донбас», повідомляє британська розвідка у своєму останньому бюлетені. «Стратегія Росії залишиться незмінною, заснованою на масованих і невиборчих бомбардуваннях, що передують піхоті, це буде дуже повільний процес, який триватиме місяці, залежно від кількісного масштабу західної допомоги», — прогнозує Микола Белеков, аналітик. у військовому інституті стратегічних досліджень за президента України.

Як завжди, Кремль випереджає свої настання повідомленнями, які мають їх виправдовувати. У вівторок Міноборони Росії звинуватило українські сили у скиданні 6000 літрів "отруйних хімічних речовин", включаючи хлор, на станції фільтрації Слов'янської ТЕЦ. Їхня мета — підірвати це місце, коли прибудуть російські солдати, ризикуючи викликати екологічну «катастрофу». Більше того, темпи російських ударів наростають, що спонукає владу посилювати заклики до евакуації населення.

У середу, о 10-й годині, мікроавтобуси, зафрахтовані американською неурядовою організацією, зі 106 людьми на борту виїхали зі Слов'янська у напрямку Дніпра, потім, далі на захід. Напередодні їх було 160. Людимила плаче, обіймаючи одного зі своїх 6-річних близнюків, якого вона віддає на піклування своєму 19-річному старшому синові.

Ця жінка має залишитися, щоб доглядати свою матір, яка нині перебуває в реанімації в лікарні. «Тепер це вже не жарти, бомби б'ють центром, у нас більше немає вибору», — каже Віталій, який супроводжував дружину на головну площу міста з вагітною прийомною дочкою. Сам він має намір приєднатися до фронту.

Альбіна, 14-річна сирота, їде з бабусею та дідусем. Зі сльозами на очах сімдесятирічна жінка залишає чоловіка та сина у Слов'янську. Ці біженці вирішили бігти в останні дні, мучившись думкою про те, щоб кинути свої будинки та домашніх тварин.

Дмитро також ставить питання про ступінь європейської політичної підтримки України, побоюючись, що західних озброєнь буде недостатньо, щоб протистояти наступу Росії. «Ми маємо хоча б зупинити їх та стабілізувати лінію фронту. Але натомість ми потроху відступаємо. В інших місцях, на інших фронтах (наприклад, Півдні, прим. ред.), наші завоювання мінімальні. »

"Нам потрібні не чотири "Хімари" (американські реактивні системи залпового вогню, - прим. ред.), а десятки", - додає Володимир, розвідник, член батальйону "Свобода". Останній вітає той факт, що українські сили нещодавно знищили запаси російської зброї. Неодноразово закликаючи Захід поставити ракетні установки та системи ППО, український уряд дає зрозуміти, що час працює проти нього.

У захопленій Москвою Луганської області «Кремль намагатиметься організувати референдум про анексію якнайшвидше, не чекаючи, поки ми отримаємо зброю. Настільки, що на момент нашого контрнаступу Росія вже давно розгорне свою пропагандистську операцію. Щоб вона могла сказати, що Україна нападає на Росію», – побоюється лояльний губернатор Луганської області Сергій Гайдай. Вже у вівторок місто Москва оголосило про намір назвати міський район, що прилягає до знаменитої Нової Арбатської артерії, Луганської Народної Республіки. За два кроки від британського посольства, неприємний випад на адресу однієї з двох країн, найбільш відданих справі України.

 

 

Австрія «Der Standard» - «Лише дев'ять відсотків виробництва електроенергії можна перевести з газу на нафту»

  • Росія припиняє постачання нафти з Казахстану
  • Уряд не бачить дефіциту палива.

 Існує ризик подальшої ескалації економічної війни між ЄС та Росією. Російський суд ухвалив, що ключовий портовий термінал у чорноморському місті Новоросійську було закрито на 30 днів. Повідомляється, що цей крок був спричинений екологічними причинами. Багато казахстанської нафти – сам Казахстан не має виходу на море – вирушає до Європи через порт Новоросійськ.

Це одна з причин, через яку в Австрії зростають побоювання з приводу нестачі палива. Бірюзово-зелений уряд поки що заспокоюється. За словами Кліматунда, «нині браку постачання немає».

Міністр енергетики Леонор Гевесслер (Зелені) у кулуарах Ради міністрів у середу.

Однак економія газу в результаті переведення електростанцій на спалювання мазуту, швидше за все, буде меншою, ніж очікувалося. Як відомо, Гевесслер має намір оперативно відправити відповідну постанову на оцінку та ухвалити рішення у липні. Трансляція STANDARD показала, що в Австрії лише близько дев'яти відсотків потужності теплових електростанцій технічно можна перевести з газу на мазут і не раніше зими. 

Колонка: «Зеленський критикує керівництво армії».

  • Росія робить крок до військової економіки. 

У середу на Донбасі на сході України російські війська продовжили свої атаки. Тим часом, президент Володимир Зеленський висловив незвично відверту критику свого військового керівництва. Раніше було оголошено, що українцям, покликаним на військову службу, знадобиться дозвіл залишити місце звітності. Він попросив генштаб "не приймати без мене такі рішення", - сказав Зеленський.

Тим часом, російський парламент схвалив два законопроекти, які дозволять уряду зобов'язати місцеві компанії постачати військових настільки необхідними товарами.

 

 

Нідерланди. «de Volkskrant» - «Разючу кількість солдатів, убитих в Україні, становлять буряти — чому?»

 

 

Німеччина. «Rhein-Zeitung»- «Росіяни знищили американські ракетні установки в Україні»

  • Вибух складу боєприпасів
  • Київські війська повідомляють про власні успіхи.

Шольц оголошує про новий обмін кільцями.

Російські військові заявили, що знищили дві американські ракетні установки "Хімар" в Україні. «У районі населеного пункту Малотаранови Донецької Народної Республіки високоточними ракетами повітряного базування знищено дві пускові установки реактивної системи залпового вогню «Хімар» із США та два пов'язані з ними склади боєприпасів», — повідомив офіційний представник Міноборони Росії Ігор Конашенков. Інформація не може бути перевірена незалежно. За даними ЗМІ, поки що Україна отримала чотири системи Himars.

Крім того, Конашенков повідомив про знищення великого складу артилерійських боєприпасів у районі міста Соледар, неподалік фронту. У повітря піднялося 1500 артилерійських снарядів різного калібру та понад 100 протитанкових ракет «іноземного виробництва».

У повітряному бою на півдні України російський винищувач Су-35 збив два українські ударні вертольоти Мі-24 і винищувач Мі-25. Міноборони Росії стверджує, що з початку війни було збито 232 українські літаки та 137 вертольотів. Проте, за повідомленнями ЗМІ, до війни у ​​парку України було лише близько 100 літаків та 90 вертольотів.

За даними українських військ, вони відбили атаку російських військових у районі Донбасу.

«Українські військові завдали противнику значних втрат при спробі наступу в районі сіл Верхньокамканка, Білогорівка та Григорівка. Окупанти відступили», — повідомили у Генштабі у Києві.

Федеральний канцлер Олаф Шольц заявив, що подальше постачання зброї Україні в рамках так званого «обміну кільцями» неминуче. «Обмін кільцями» означає, що східноєвропейські союзники постачають в Україну зброю радянської розробки отримують зброю з Німеччини.

 

 

«F.A.Z – «ЄС класифікує газову та атомну енергетику як «зелену».

Інвестиції в газові та атомні електростанції можуть бути позиціоновані як «зелені» з наступного року. У середу Європарламент не зміг набрати необхідного для запобігання цій більшості. 278 депутатів Європарламенту проголосували за відхилення так званої пропозиції Європейської комісії з таксономії. 328 проголосували проти, 33 утрималися.

Для блокади була потрібна абсолютна більшість у 353 голоси. Клімат-захисники, зелені та соціал-демократи відреагували розчаровано. Комісія вітала результат, який визнає її прагматичний та реалістичний підхід до надання допомоги країнам на шляху до кліматичної нейтральності.

Атака Росії на Україну робить ще більш невідкладним прискорення переходу. "Таксономія розчищає шлях для фінансових потоків при переході від вугілля та природного газу до відновлюваних та альтернативних газів - це забезпечує надійність планування галузі", - заявила Федерація промисловості Німеччини.

Австрія та Люксембург хочуть подати до суду проти віднесення газу та атомної енергетики до зелених фінансових інвестицій.

 

 

Ірландія «The Irish Times»  - «Рука дружби. Прем'єр-міністр відвідав Київ».

Президент України Володимир Зеленський учора зустрівся з Прем'єр-міністром Мішелем Мартіном у Києві. Лідери зустрілися у добре укріплених офісах Зеленського у місті, щоб обговорити війну та зусилля Ірландії та ЄС щодо підтримки України перед російською агресією.

Колонка: Війна в Європі: українські чиновники заявили, що військові країни уповільнюють спробу Росії окупувати решту Донбасу.

 

 

«Irish Examiner» - «Дуже важко зрозуміти».

  • Мартін зустрічається із Зеленським під час поїздки в Україну
  • «Україна цінує все, що зробила Ірландія».

Саме в зруйнованому місті Буча в Україні Прем'єр-міністр Мішель Мартін поставив плюшевого ведмедика біля пам'ятника 343 дітям, вбитим після вторгнення Росії.

Пан Мартін провів екскурсію руїнами міста, зруйнованого російськими обстрілами, і братській могилі невинних людей, убитих армією Володимира Путіна.

Він розчулився біля братської могили, де фотовиставка розповіла про жах того, що сталося.

«Була одна фотографія, яка, я думаю, зняла біль родича, що стоїть навколішки біля тіла члена своєї сім'ї чи друга. Фотографія завдала для всієї спільноти величезної травми, завданої ним Росією», — сказав Мартін, додавши, що це «дуже важко зрозуміти нелюдяність» Росії.

Кульмінацією візиту Мартіна до Києва стала двостороння зустріч із президентом Володимиром Зеленським, який подякував ірландському народу за підтримку.

Пан Мартін сказав, що він швидко вирішив запропонувати захист українцям, які приїжджають до Ірландії, і що уряд ніколи не обмежував це.

"Це складно, але ми на війні і це наші моральні зобов'язання відреагувати", - сказав він.

Він сказав, що, бачити жахи та травми, які пережили діти, в Ірландії немає іншого вибору, окрім як робити правильно за часів варварської нелюдяності.

«Ми зробимо все можливе, щоб допомогти людям приїхати до Ірландії, ми не знаємо скільки ще, але ми продовжуємо шукати нове житло, і це сповільнюється.

«Кожне ірландське місто та місто — це море жовтого та синього. Ми прийняли майже 40 000 українців, які рятуються від війни. Вони можуть залишатися в Ірландії стільки, скільки їм потрібно. Наш будинок - це ваш будинок», - сказав він.

На їхній спільній прес-конференції пан Зеленський подякував Ірландії за візи людям, які рятуються від війни, як «жест нашому народу, тоді як ви повністю розумієте загрози російській агресії проти України та демократичного світу».

Пан Зеленський сказав: «У цій спільній відповіді на енергетичну кризу, продовольчу кризу та санкції щодо Росії Україна цінує все, що зробила Ірландія».

Він додав, що Ірландія та Україна перевернули нову сторінку. "Ми перевернули нову сторінку з України та Ірландії, і ця атмосфера дуже потужна, енергійна і дуже тепла, і все наше суспільство підтримує вас".

Тим часом міністр закордонних справ Саймон Ковені заявив, що Ірландії треба зробити свій внесок у «план Маршалла» щодо відновлення України після війни.

Пан Ковені сказав, що, на його думку, заморожені російські активи у розмірі 36 мільярдів євро мають бути використані для допомоги у початковому відновленні змученої війни країни, яка, як очікується, коштуватиме не менше 750 мільярдів євро.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 5 липня  про війну в Україні

 

«Le Temps» - «Михайло Федоров, міністр мультимедіа».

У Лугано наймолодший міністр Володимира Зеленського відкрив світові нову межу України: країни, яка бореться з російським вторгненням, зокрема, завдяки електронній армії.

Михайло Федоров – наймолодший міністр Володимира Зеленського, який відповідає за цифрову трансформацію країни.

24 лютого саме він отримав від Ілона Маска через відомий твіт інтернет-з'єднання України його супутникову мережу Starlink. Приїхавши, щоб представити свій цифровий план Маршалла для України в Лугані, супутник Зеленського швидко став улюбленцем конференції. Від цифрового паспорта до смартфона для всіх, він розповідає нам про свої проекти та досягнення.

Щоранку, встаючи з ліжка, він вмикає свій телефон. І щодо рефлексу, без якого йому важко обійтися, він перевіряє швидкість підключення у своїй країні. По-перше, навіть кава. В Україні Михайло Федоров має лише одну мету — зробити його країну «найцифровішою у світі». Тому одного ранку Михайло Федоров, побачивши, що 98% звільнених районів на північ від Києва відновили зв'язок, подумав, що він «правильним шляхом».

Ця людина — наймолодший міністр Володимира Зеленського, який відповідає за цифрову трансформацію своєї країни. 24 лютого, війна почалася лише десять годин тому, коли він покликав на допомогу Ілона Маска. Михайло Федоров, який народився за шість місяців до здобуття Україною незалежності у 1991 році, отримав тисячі станцій Starlink від найбагатшої людини світу за допомогою історичного твіту: «Поки ви намагаєтеся колонізувати Марс, Росія намагається окупувати Україну! Поки ваші ракети успішно приземляються із космосу, російські ракети атакують мирних жителів України! Ми просимо вас забезпечити Україну станціями Starlink та просимо розсудливих росіян виступити з протестом». Через сорок вісім годин Михайло Федоров публікує фотографію багажника, набитого Starlink: «Спасибі, @elonmusk».

Ми знову знаходимо його після двох напружених днів на березі озера Лугано. «З вами сьогодні моє сорокове побачення, але все гаразд, я ще маю енергію, яка мені потрібна», — сказав він нам, відкриваючи двері в номер у готелі «Песталоцці», який знаходиться навпроти конгрес-центру Лугано. Після нас у нього ще буде кілька зустрічей із зарубіжною пресою.

У Лугано він став улюбленцем. «Він уже віддав перевагу міністру ЗМІ в Україні, але сьогодні ми бачимо, що він стає таким і для іноземних ЗМІ», — пожартували двоє українських журналістів, які прийшли на одну з його прес-конференцій.

Чоловік входить до маленької кімнати, відведеної для нього у Палаці Конгресів. Темно-сині джинси, чорна футболка на плечах, одягнена на голову кепка та iPad під пахвою Михайло Федоров, віце-прем'єр та міністр цифрової трансформації, конфліктує із темними костюмами своїх колег. У кімнаті кілька журналістів просять його зробити селфі.

Напередодні на сцені актової зали Palais його презентація, присвячена цифровій реконструкції його країни, звучала як TED Talks. Стоячи, на самоті та між двома відеороликами, чоловік представив світові додаток «Дія». Та, що дозволяє українцям літати, сплачувати податки, відкривати рахунок у банку. Сьогодні вона також дозволяє переміщеним особам отримувати допомогу, а мешканцям повідомляти, якщо їхній будинок чи квартира постраждали від бомбардувань.

З іншого боку, це оцифрування збільшує ризик кібератак. Україна зафіксувала 430 російських вторгнень із початку вторгнення. Сьогодні міністр стоїть на чолі електронної армії. Його кіберсолдати допомагають йому запобігти атакам росіян. Він також запустив чат-бот [робот, який збирає дані, - прим. ред.], доступний лише громадянам України (які реєструються через «Дія»). На eVorog, що у перекладі з французької означає «електронний ворог», населення може відправляти точну геолокацію російських військ чи техніки, що вони зустрічають своєму шляху. Людина, яка, за його словами, «нічого не розуміла у війні до того, як вона почалася», стала лідером кібервійни, в яку також грають онлайн.

Світ відкриває Україну з нового ракурсу, цифрового, в якому українці процвітають. "Ми перша країна у світі, яка легалізувала цифровий паспорт", - з гордістю заявив він журналістам. "Це одна з речей, якими я найбільше пишаюся", - говорить він нам осторонь. Сьогодні «Дією» користуються понад 17,5 млн. українців».

Михайло Федоров також пишається своєю командою, своєю командою мрії, як він її називає. «Той, хто зміг внести зміни до уряду та народу». Він ніколи не перестає говорити про неї.

Цифровий план Маршалла. Тому, природно, до Лугана він приїхав, щоб представити свій «Цифровий план Маршалла» для України. «Оскільки реконструкція проходить через цифровізацію, ми хочемо, наприклад, навчити всіх українців віком понад 60 років користуватися смартфоном та надати їм один». Міністр сподівається, що завдяки додатку «Дія» до 2024 року всіма державними послугами можна буде керувати телефоном. «Це можливо, тому що у нас молодий президент, який глибоко вірить у цифрові технології та «використання щодня».

З 2019 року Михайло Федоров жодного разу не залишав Зеленського. Президент приїхав забрати його для своєї кампанії. До цього ця людина заснувала SMM Studio, компанію з надання цифрових послуг, і не змогла пройти у 2014 році до Ради, українського парламенту, під прапором лібертаріанської партії 5.10. У Лугано, в залах Палацу, за ним слідує команда операторів, готується документальний фільм Netflix.

А Ілон Маск? «Так, я досі з ним на зв'язку, – зізнається міністр. Важко сказати, що станції прийшли лише через мій твіт. Раніше ми зв'язувалися зі Starlink і збиралися вмовити їх відкрити офіс у Києві. Але я думаю, що війна стала каталізатором і дозволила Ілону Маску швидко повернутись». Але оскільки війна не тільки виграна онлайн, і тому що його батьківщина, Василівка, на півдні країни, тепер перебуває в руках російської армії, наступного дня Михайло Федоров вилетить з Мілана у напрямку Варшави, і нарешті потім потягом до Києва.

 

 

«Neue Zürcher» - «Путінські тролі ціляться в людину».

Аналіз даних показує, хто страждає від російських фейкових новин.

Ніхто не постраждав останніми роками від російської дезінформації більше, ніж критик Кремля Олексій Навальний, який зараз перебуває у в'язниці неподалік столиці Росії Москви. Це результат аналізу NZZ всіх майже 14 000 звітів, зібраних у базі даних Disinfo Європейського Союзу (ЄС) з 2016 року. В даний час це найбільш комплексна спроба зробити зрозумілим масштаб дезінформації в російських ЗМІ і, що важливіше, викрити помилкові повідомлення як такі. Базу даних було запущено ЄС після завоювання Криму.

Іншими частими цілями російських фабрик тролів є президент України Володимир Зеленський, його попередник Петро Порошенко та американський філантроп та валютний трейдер Джордж Сорос. Громадські діячі, такі як Папа Римський, поп-ікон Майкл Джексон або британська королева, також зловживають, називаючи їхні імена для поширення фальшивих новин. Вражає, як рідко згадуються жінки. Лише 11 відсотків людей, згаданих у хибних повідомленнях, є жінками. Найбільші відсутні – китайці. У жодному з тисяч звітів не згадується відома китайська особистість.

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» - «РОСІЯНИ ЇДУТЬ НА ЗАХІД».

Після окупації Луганської області на сході України російські війська продовжили наступ на Донецьку область. У середу вони вели потужний вогонь по його східній частині, готуючись до наступу на Слов'янськ і Краматорськ. Також обстрілювали Харків та його околиці. Губернатор Павло Кириленко наказав евакуювати 350 тис. жителів Донецької області. «Тут вирішуватиметься доля всієї країни», – каже він

 

 

Туреччина «Daily Sabah»  - «Україна просить Туреччину перевірити ще три російські зерновози».

У листі від 13 червня, про який раніше не повідомлялося, Генеральна прокуратура України звернулася до Міністерства юстиції Туреччини з проханням провести розслідування та надати докази щодо трьох суден, які, як вона підозрює, були причетні до перевезення зерна, ймовірно вкраденого з нещодавно окупованих українських територій, таких як Херсон.

У листі, з яким ознайомилося агентство Reuters, йдеться, що судна вирушали з головного зернового терміналу Криму в Севастополі у квітні та травні, і зажадали від Анкари отримати документацію про їхній вантаж та прибуття до турецьких портів. Росія анексувала Крим у 2014 році. Усі три великі суховантажні машини — «Михайло Ненашев», «Матрос Позинич» і «Матрос Кішка» — належать дочірній компанії Об'єднаної суднобудівної корпорації, яка знаходиться під санкціями Заходу, згідно з базою даних судноплавства Equasis. Російська компанія не відповіла на запит щодо коментарів.

Якщо буде встановлено, що Об'єднана суднобудівна корпорація перевозила зерно з нещодавно окупованої території України, це додасть нових доказів щодо причетності російських державних структур до експорту того, що Київ називає краденим. Україна публічно звинуватила Москву у крадіжці зерна після лютневого вторгнення; Росія неодноразово заперечувала, що викрала українське зерно.

Конфлікт в Україні посилив побоювання щодо продовольчої безпеки як в Україні, так і в усьому світі, що призвело до рекордного зростання світових цін на продовольство цього року. Україна є одним із найбільших у світі експортерів зерна, але їй важко експортувати товари, оскільки вздовж її південного узбережжя вирує війна, а багато її портів заблоковано. За офіційними даними, зерно становить майже п'яту частину всього експорту країни.

Reuters не вдалося встановити ані походження, ані кінцевий пункт призначення зерна на кораблях, названих Києвом у листі.

Кремль не відповів на запити щодо коментарів. Кирило Стремоусов, заступник голови російської адміністрації у Херсоні, сказав, що зерно з регіону прямує до Криму і що відповідальність за його транспортування несуть місцеві фермери. Він сказав, що нічого не знає про будь-які поставки до Туреччини чи Близького Сходу.

У п'ятницю агентство Reuters повідомило, що Київ в окремому листі від 30 червня звернувся до Міністерства юстиції Туреччини з проханням затримати і заарештувати ще одне судно під російським прапором, яке, за його словами, перевозило українське зерно з окупованого порту Бердянськ. У понеділок високопоставлений турецький чиновник заявив, що Туреччина зупинила вантажне судно та розслідує претензії України.

Член НАТО Туреччина, яка має гарні зв'язки як з Москвою, так і з Києвом, розкритикувала вторгнення, але також відкинула санкції Заходу щодо Росії. Анкара домовилася з Україною щодо блокування комерційних перевезень між Кримом та Туреччиною з 2014 року.

У той же час Туреччина відіграла ключову роль у переговорах між ООН, Росією та Україною щодо потенційного чорноморського коридору для експорту зерна з України.

Міністерство юстиції Туреччини відмовилося коментувати два листи Києва і послалося на нещодавні коментарі Міністерства закордонних справ Туреччини про те, що воно розслідувало публічні заяви України про те, що зерно, вкрадене Росією, потрапило до Туреччини і вирішило, що в цьому немає жодних проблем.

"Ми бачили, що в документах порт відправлення суден і походження товарів - Росія", - заявив журналістам 23 червня міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу, не уточнивши, які саме кораблі.

«Ми проти того, щоб українське зерно чи інші товари забирала Росія… і ми не дозволимо цим товарам надходити до нас». У МЗС не відповіли на прохання прокоментувати судно з Бердянська, яке прибуло до Туреччини наприкінці минулого тижня.

Турецьке дипломатичне джерело додало, що Київ поділився з Анкарою своїми твердженнями про те, що нібито вкрадене зерно доставляється до Туреччини російськими кораблями, і що співпраця з українськими офіційними особами продовжується.

Генеральна прокуратура України не відповіла на запити щодо коментарів. Тарас Висоцький, перший заступник міністра сільського господарства України, повідомив Рейтер, що за оцінками Києва було експортовано близько 400 000 тонн вкраденого зерна.

Посол України в Туреччині Василь Боднар заявив агентству Рейтер, що Україна вважає, що більшість цих коштів пішла до Туреччини, і Київ відправив турецькій владі докази причетності 13 кораблів.

У листі від 13 червня йдеться, що принаймні два кораблі відключили системи стеження, які відкрито транслювалися перед входом до Севастопольського порту.

У ньому також йдеться про те, що Київ підозрює, що зерно вивозиться з нещодавно окупованої території, зокрема з Херсона, де, за його словами, є кілька елеваторів, до яких власники не мають доступу через окупацію. Він не визначив власників. Київ у листі додав, що розслідує кримінальні порушення українських правил та звичаїв війни, не називаючи конкретних осіб.

Посольство України в Бейруті повідомило агентству Рейтер, що щонайменше сім компаній, які володіють сховищами на нещодавно окупованій території, порушили проти російської влади кримінальні справи про те, що Росія вкрала їхню пшеницю. Дві компанії, «Укрлендфармінг» та Державна продовольчо-зернова корпорація України, підтвердили Reuters, що вони подали документ українській владі, але відмовилися надати подробиці. Інші не відповіли на прохання про коментарі.

Україна також заявила, що Росія відправила своєму союзнику Сирії пшеницю, імовірно вкрадену в України після вторгнення у лютому. Посольство України в Бейруті повідомило агентство Рейтер, що не менше 150 000 тонн «викраденої» пшениці було доставлено до Сирії з лютого, в основному на російських кораблях, не уточнивши, звідки воно дізналося.

Ані сирійське портове управління, яке входить до складу міністерства транспорту, ані сирійське міністерство інформації не відповіли на запити про коментарі.

Один із суден, названих Києвом у листі від 13 червня, «Михайло Ненашев» завдовжки 169 метрів (554 фути) знаходилося на севастопольському зерновому терміналі «Авліта» з 14 по 16 червня, згідно з супутниковими знімками, отриманими приватним супутником Planet Labs. оператора, що показують корабель, пришвартований поруч із зерновими силосами, над якими височіють підйомні крани.

Судно прибуло через вісім днів до Іскендеруна, Туреччина, згідно з даними відстеження судів Refinitiv Eikon. Фото та відео, надані Йоруком Ішиком, стамбульським геополітичним аналітиком та головою консалтингової компанії Bosphorus Observer, показують, як портові крани піднімають у вантажівки те, що на знімках здається золотим, схожим на зерно вантажем із судна «Михайло Ненашева» 27 червня в сусідньому Dörtyol Port

Згідно з супутниковими знімками та даними стеження за судами, з березня «Михайло Ненашев» ще як мінімум тричі відвідував Севастопольський зерновий термінал, а потім прибув до Туреччини за п'ять-п'ятнадцять днів.

В одному випадку 22 квітня компанія розвантажила 27 000 тонн пшениці в турецькому морському порту Дериндже, згідно з даними Refinitiv Eikon, які показують, що вантаж завантажили в Севастополі, Крим. Україна у своєму листі від 13 червня повідомила, що «Михайло Ненашев» відвантажив 27,5 тис. тонн зерна на севастопольському зерновому терміналі «Авліта» у квітні, не уточнивши, в який день.

Dörtyol Port не відповів на запити Reuters про постачання або запобіжні заходи, прийняті у світлі заяв України. Порт Дерінсе підтвердив, що отримав «російські судна із зерном», але не прокоментував процеси огляду. У головному офісі «Авліти» не відповіли, а людина у севастопольському офісі, яка відповіла на дзвінок, заперечувала, що знає про українське зерно в порту, і поклала слухавку.

Згідно з супутниковими знімками та даними стеження за судами, ще одне судно, «Матрос Позинич», як мінімум тричі заходило в док у Сирії протягом тижня або двох після відвідин зернового терміналу «Авліта» у Севастополі. Згідно з супутниковими знімками та даними стеження, третє судно, «Матрос Кішка», як мінімум тричі залишало Севастопольський зерновий термінал до відключення суднових транспондерів. За супутниковим знімком Planet Labs, в одному з таких випадків він пришвартувався в Сирії через 10 днів.

Всі три кораблі належать і управляються російською компанією Crane Marine Contractor LLC і були придбані або в грудні, або в лютому згідно з документами Equasis про права власності. Компанія є дочірньою компанією Об'єднаної суднобудівної корпорації (ОСК), згідно з копією статуту Crane Marine, розміщеною на її веб-сайті. На веб-сайті USC Crane Marine також вказано як одну з її компаній. Документи російської компанії показують, що Crane Marine належить групі Caspian Energy, яка входить до складу ОСК, згідно з прес-релізами компанії від 2018 року. 

Колонка: «Білий дім: Байден підтримує запит Туреччини на винищувач F-16».

 

 

Китай. «Global Times» - «США просувають порядок денний щодо України, але «міністри закордонних справ G20 не повинні вводити себе в оману».

Використання подій для того, щоб загнати Китай у кут, а Росія — вища за можливості Вашингтона.

У той час як українська криза, як очікується, буде головною на порядку денному майбутньої зустрічі міністрів закордонних справ G20 (Групи 20), яка пройде з четверга по п'ятницю, США планують чинити тиск на багато найбільших економіки світу, щоб вони зайняли жорсткішу позицію в щодо Росії та Китай у той час як ці найбільші економіки мають обговорювати економічні питання.

Китайські спостерігачі заявляють, що «Велика двадцятка» не є ексклюзивним клубом, що належить Заходу, і для США було б «мрією наяву» намагатися перетворити цю подію на антиросійську та антикитайську платформу — на відміну від «Великої сімки», «Велика двадцятка» представляє розвиток держави, які шукають вирішення таких проблем, як економічна нестабільність та продовольча криза, а не поділяють світ, створюючи нові геополітичні конфлікти.

У четвер запланована зустріч міністрів закордонних справ G20, у тому числі західних країн, які рішуче виступають проти військових операцій Росії в Україні, а також країн з економікою, що розвивається, таких як Індія та Індонезія, які стримано засуджують Росію. Це буде перша зустріч міністрів закордонних справ цих країн із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим з початку військових операцій Росії у лютому, повідомило в середу агентство Reuters.

Держсекретар США Ентоні Блінкен закликає країни G20 посилити тиск на Росію, закликавши до зусиль щодо відкриття «морських шляхів, заблокованих українським конфліктом», і повторивши попередження Китаю не підтримувати Росію під час кризи, повідомляє Reuters. звіт.

Деякі союзники США, включаючи Німеччину та Японію, підтримали ці наміри. Офіційний представник міністерства закордонних справ Німеччини Крістіан Вагнер заявив, що майбутня зустріч не буде «звичайним самітом» чи «звичайним бізнесом».

Але китайські експерти передбачають неможливість формування єдиного антиросійського чи антикитайського альянсу на G20, оскільки багато країн не поділяють позицію західного блоку, який очолює США, і вони очікують, що українська криза може бути вирішена шляхом дипломатичних консультацій. а не чинити тиск, який створює більше конфліктів.

«Не клуб Заходу».

США мають намір надати G20 ще один шанс дипломатично націлитись на Росію, і вони не проґавлять жодної можливості зробити це на таких багатосторонніх зустрічах, чи то політичних, чи економічних. Зовнішня політика США характеризується понад усе американськими інтересами, заявив у середу Global Times старший науковий співробітник Китайського інституту міжнародних досліджень Ян Сію.

«Але G20 не є ні ексклюзивним клубом Заходу, ні майданчиком, що належить США. Більшість країн світу не приєдналися до санкцій Заходу проти Росії, а G20 складається з багатьох країн, що розвиваються, які не танцюють під дудку США», — сказав Ян.

Президент Індонезії Джоко Відодо зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним у Москві 30 червня, і деякі повідомлення в ЗМІ припускають, що небажання Індонезії виключити Путіна з саміту G20 у листопаді показало, що вона не хоче, щоб її сприймали як чийсь бік, і що прийняла, і сподівається зосередитись на зустріч цього року, яка буде присвячена глобальному відновленню економіки після COVID.

Люй Сян, науковий співробітник Китайської академії соціальних наук, заявив у середу Global Times, що світова економічна криза викликана не так російсько-українським конфліктом, як численними санкціями, спільно введеними США. - під керівництвом Заходу, які викликали хаос у всьому глобальному ланцюжку поставок і посилили назрівання глобальної економічної кризи.

Якщо США використовують G20 як майданчик для нападу на Росію, це лише ускладнить ситуацію та не допоможе вирішити її внутрішні проблеми, вважає експерт. "Економічне скрутне становище західних країн та інші внутрішні проблеми не можуть бути вирішені за рахунок розширення або посилення геополітичної напруженості", - зазначив він.

Китайські експерти припустили, що на майбутній зустрічі міністрів закордонних справ G20 може бути складно досягти будь-якого консенсусу і вони попередили, що антиросійський альянс не спрацює так, як хотілося б Заходу.

"Росія - одна з небагатьох країн, які можуть побудувати "економіку-фортецю" за рахунок врівноваження внутрішнього попиту та пропозиції, і наміри Заходу придушити Росію за допомогою економічних санкцій тільки нашкодять їм самим", - сказав Люй.

Запущена у 1999 році як зустріч міністрів фінансів та керуючих центральними банками, G20 перетворилася на щорічний саміт за участю глав держав та урядів поряд з іншими зустрічами, що проводяться протягом року. Це стратегічна багатостороння платформа, що з'єднує найбільші розвинені економіки світу, що розвиваються.

«Як одна з найбільш важливих і легітимних платформ для глобального економічного управління, G20 також координує свої дії з іншими багатосторонніми платформами, такими як БРІКС, що робить майбутнє глобальне управління більш справедливим і стійким», — Ван Івей, директор Інституту міжнародних відносин Женьмінь. Університет Китаю, повідомив Global Times у середу.

На тлі стримування Китаю та Росії під проводом США ці дві країни тісно координують свої дії.

У ході зустрічі заступника міністра закордонних справ Ма Чжаосюя та посла Росії в Китаї Андрія Денісова у вівторок Ма сказав, що під керівництвом найвищих керівників двох країн китайсько-російські відносини продовжують розвиватися. Китай готовий зміцнювати стратегічну координацію з Росією, розширювати практичну співпрацю в усіх напрямках та поглиблювати співпрацю в рамках багатосторонніх структур, таких як ООН, Шанхайська організація співробітництва, БРІКС та G20, а також спрямовувати систему глобального управління у бік більшої неупередженості та справедливості.

 

 

США «Arkansas Democrat gazette» - «Університет постраждав від російської атаки» Підпис під фото: Український солдат стоїть на варті в середу у Харкові, Україна, біля Національного педагогічного університету після того, як його зруйнували внаслідок нападу Росії. Військові чиновники заявили, що українські сили відбили напади на райони на північ від Харкова поблизу кордону з Росією, оскільки Росія подвоїла зусилля у східному регіоні Донбасу.

 

 

«NYT». Підпис під фото: «Україна просить допомогти мільйонам вирваних війною.

У зв’язку з кризою основних потреб.

Зростання відчаю серед переміщених осіб, оскільки Росія просувається на Схід.

Коли вона втекла зі свого дому на сході України, 71-річна Ганна Обужеванна віддала ключі сусідці, щоб вона полила квітучий цикламен на балконі, думаючи, що повернеться лише за кілька тижнів.

Через три місяці вона все ще спить з двома синами в кімнаті старої будівлі церкви в місті Павлограді, що в центральній Україні.

Ракета розбила її спальню, солдати знищили її піаніно, і місто опинилося в руках росіян.

«Я сиджу в чужій сирій кімнаті. Я в чужому светрі, посуд не мій, сплю на чужому ліжку. За вікном теж все чуже. Я дуже сумую за своїм домом», – сказала вона. «Але я туди ніяк не повернуся, якщо там російські окупанти».

Пані Обужеванна та її сім’я є одними з понад 10 мільйонів українців, вигнаних зі своїх домівок — приблизно третина населення, чиї міста нині є руїнами в кратерах, окупованою територією або під прицілом артилерії.

Близько п’яти мільйонів українських біженців втекли на захід через кордони до Європейського Союзу, міграція через континент, небачена з часів Другої світової війни, але інша гуманітарна криза змінила життя в Україні: життя мільйонів людей, які, як пані Обужеванна, шукали притулку в інших частинах країни.

Україна стикається з величезним викликом, щоб допомогти їм.

Країна намагається відбити грізного агресора, який щойно захопив одну провінцію та збирається захопити іншу, не боячись великих втрат з обох сторін.

Вона намагається подолати руйнівну економічну кризу, лише вартість відновлення якої оцінюється в 750 мільярдів доларів. І весь цей час, коли результат війни невідомий, Україні потрібно якось допомогти мільйонам переміщених осіб або повернутися до своїх домівок, або знайти зовсім нові.

Більшість внутрішньо переміщених осіб зараз приїжджає зі сходу країни, особливо з Донбасу, де російський наступ уже спустошив майже половину довоєнного населення. У середу Росія продовжила обстріли міст у Донецькій області, зокрема Слов’янська та Бахмута, продовжуючи свою кампанію із захоплення решти Донбасу.

З цим прогресом щодня все більше людей змушені залишати свої домівки, щоб просто вижити.

 

 

«The Washington Post» - «Російські війська просуваються на схід України.

РУЙНУВАННЯ: чоловік оглядає збитки, завдані ракетним обстрілом Росії центрального ринку в Слов’янську, місті на сході Донецької області України. Зміна тактики Росії готує основу для тривалої війни на виснаження.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 6 липня про війну в Україні

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024