Знести чи не знести: в селі на Волині поки що не зніматимуть Ватутіна

31 Травня 2022, 18:00
Пам'ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну у селі Дубище Цуманської громади 774
Пам'ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну у селі Дубище Цуманської громади

У Цуманській громаді, в селі Дубище, досі стоїть пам'ятник радянському воєначальнику Миколі Ватутіну. Голова громади Анатолій Дорошук обіцяв його зняти ще на початку травня, але щось пішло не так.

Про затримку знесення пам'ятника йдеться на фейсбук-сторінці «Дерусифікація Волинь».

Цей постамент стоїть у селі Дубище з 1971 року. Анатолій Дорошук запевняв, що це не надовго.

«Заберемо, звичайно. Декомунізовувати будемо і пам'ятник приберемо. Ну, не треба його робити, як там казали тросом за горло. Акуратно знімем, десь кудись на склад завеземо та й і хай там стоїть. Може, потім буде загальний музей тоталітаризму, то туди його й поставимо», – зазначив очільник Цуманської громади у коментарі «12 каналу».

Проте 30 травня стало відомо, що Ватутіна в Дубищі ніхто не чіпатиме, бо, мовляв, це має Мінкульт вирішувати, а не місцева влада.

Відповідь на запит про долю пам
Відповідь на запит про долю пам

У відповіді на запит йдеться про приналежність пам'ятника до культурної спадщини України, а отже рішення про зняття пам'ятника в Дубищі має винести Мінкульт. 

Також у відповіді на запит голова громади Анатолій Дорошук не зазначив номер в державному реєстрі та номер і дату рішення обласного органу охорони культурної спадщини про внесення постаменту до реєстру. Тож не відомо, чи є насправді дубищенський Ватутін «культурним спадком».

Пам
Пам

Чомусь іншим очільникам міст та громад України російсько-радянські «культурні спадки» не заважають процесу декомунізації та дерусифікації, а голові Цуманської громади завадив.

Читайте також: У Ківерцях відбулися громадські слухання щодо дерусифікації: що вирішили

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
24.04.2024