Перші шпальти світової преси 27 травня про війну в Україні

28 Травня 2022, 00:16
Україна: Путін зупиниться? Фото «La depeche» 1927
Україна: Путін зупиниться? Фото «La depeche»

Головними темами перших сторінок світових ЗМІ є артилерійський обстріл  Харкова як терор мирного населення, обговорення Туреччиною  можливого коридору для експорту українського зерна та США із союзниками не можуть дійти згоди щодо визначення перемоги в Україні.

 

Британія

 

Guardian - «Терор артилерійським обстрілом Харкова».

Вперше за два тижні російська артилерія обстріляла Харків якраз у той момент, коли життя у другому місті України почало нормалізуватися після того, як російські війська були відкинуті з віддалених міст та сіл.

Губернатор Харківської області Олег Синегубов повідомив, що внаслідок обстрілів північної частини міста загинули щонайменше семеро людей і 17 отримали поранення.

«У цьому немає жодної логіки, це просто терор проти місцевого населення, щоб посіяти паніку та зруйнувати критичну інфраструктуру», — сказав Синегубов, одягнений у військову форму та з пістолетом на стегні, в інтерв'ю газеті Guardian у центрі міста.

Харків, переважно російськомовне місто неподалік кордону між двома країнами, у перші дні війни зазнав масованого нападу, коли російські війська спробували взяти місто під свій контроль, але були відкинуті до кордону.

 

 

«Daily Telegraph» – «Побоювання щодо чіпсів, оскільки міністри готуються заборонити російську рибу». Фіш-енд-чіпс зазнає удару в останньому раунді російських санкцій.

Можливі збитки магазинів з виносом, оскільки уряд оголошує про намір про торговельні тарифи на експорт риби з Москви, включаючи тріску та інш.

Міністри готуються вплинути на імпорт російських морепродуктів каральними торговими митами , що може пошкодити британські магазини риби та чіпсів.

 

 

«Daily Star» містить заяви, які, як повідомляється, зроблені керівниками кремлівської пропаганди про те, що постачання продовольства у Великобританії дуже сильно постраждали від західних санкцій. Британцям незабаром доведеться їсти один одного. Видання додає, що "дивне твердження", яке було зроблено на російському каналі, "що належить прихильнику Володимира Путіна", засноване на жарті Джеремі Кларксона, який зробив на початку цього місяця. Владді* чорт забирай!! – такий заголовок. 

* Владді або Влад – так британські змі інколи звуть Володимира Путіна в заголовках

 

  

 

Європа

 

Австрія. «Der Standard» - «Україна повідомляє "надзвичайнe поганe співвідношення" на Сході».

  • Скарги на допомогу українців в Австрії.

Українські солдати в регіоні Луганськ у Донбасі знаходяться під величезним тиском. Там вони захищають східне положення, яке знаходиться під українським контролем. За словами Києва, Росія має перевагу в бою. Ситуація "надзвичайно погана".

Після того, як Росія не змогла виграти в Українському головному місті Києві або у другому за величиною місто Харків, російська армія намагається повністю взяти регіон Донбаса. Артилерійськими обстрілами та повітряними рейдами захисникам продовжують доставляти проблеми та загрожувати маршрутам евакуації для мирних жителів.

З понад 72 000 біженців України, зареєстрованих в Австрії, 3600 знайшли роботу. Йдуть скарги українців на погані вигоди при базовій допомозі

Премія «Найхоробріших жінок Європи».

Підпис під фото: «У тіні української війни премія Карла Великого привертає увагу до Білорусі. Його вручила в четвер в Аахені (Німеччина) міністр закордонних справ Анна Бербок «найхоробрішим жінкам Європи» – дисидентам Світлані Тіхановській (у центрі), Вераніці Цепкала (праворуч) та ув’язненій Марії Колесниковій. Її представляла сестра Тетяна Хоміч.

 

 

Німеччина «Der Tagesspiegel» - «Допомога з експортом зерна з України». 

Туреччина каже, що обговорює можливий коридор для експорту українського зерна через свою територію. "Туреччина веде переговори як з Росією, так і з Україною щодо експорту зерна з України", - каже старший турецький чиновник. Українські порти Чорного моря були заблоковані після вторгнення Росії в лютому, і понад 20 мільйонів тонн зерна застрягли в українських складах. Майже третина світових запасів пшениці падає на Росію та Україну.

Deutsche Bahn (DB) хоче забезпечити Україну додаткову підтримку експорту зерна. "Зважаючи на голод, що насувається в деяких частинах світу, ми, як і DB, організуватимемо подальші поїзди поїздів у згоді з федеральним урядом", - каже голова вантажів DB. Маючи дочірні компанії в Польщі та Румунії, DB Cargo щодня відправляє кілька поїздів із зерном на різні морські порти. Президент Володимир Путін заявив у четвер, що готовий вжити заходів проти харчової кризи, якщо Захід позбавить своїх санкцій проти Росії.

 

 

«FAZ». Колонка справа: «Більшість покладається на стримування».

Більшість населення Німеччини переконана під враженням від нападу на Україну, що Росія може бути запобігти лише активним військовим стримуванням.

Після соцопитування від імені FAZ-  56 відсотків висловлюються за стримування завдяки військовій потужності.

Проте відмінності у політиці безпеки між Західною та Східною Німеччиною є значними. У той час як 62 відсотки на Заході покладаються на стримування як найефективніший засіб, на сході це лише 30 відсотків. Посилення військ НАТО у Західній Німеччині підтримує 62 відсотки, у Східній Німеччині це лише 29 відсотків.

Виконання зобов'язань альянсу у разі атаки хоче 63 відсотки у Західній Німеччині, і лише 36 відсотків у Східній Німеччині згодні. 

Стаття: «Шольц: Путін упустив свої цілі».

У Давосі канцлер закликає до більшої співпраці у багатополярному світі.

ДАВОС. У виступі на Всесвітньому економічному форумі канцлер Олаф Шольц (СДПН) закликав до порядку у багатополярному світі. Не буде такої речі, як біполярний світ, у якому домінують США та Китай. Ніхто не повинен боятися багатополярного світу, навіть якщо для них немає зразка для наслідування, сказав Шольц. Важливіше тісне співробітництво. У світі, заснованому на правилах, кричуще порушення міжнародного права, таке як війна Росії проти України, має бути рішуче відкинуто. "24 лютого 2022 року ми зазнали удару грому", - сказав Шольц. Жорстока війна Росії - це «імперіалізм, який намагається відкинути нас у часи, коли війна була звичайним інструментом. На карту поставлено не лише українську державність, а й світовий порядок, який пов'язує силу зі справедливістю».

Це не буде прийнято. Путін не повинен виграти і не виграє свою війну. «Він уже прогаяв усі свої стратегічні цілі». «Разом ми прийняли рішення про такі жорсткі та широкомасштабні санкції, яких ще ніколи не вводили щодо країни такого розміру», — наголосив канцлер. Недоліки для путінського апарату влади вже чималі.

"Не буде миру, продиктованого Росією», — сказав Шольц. «Україна цього не приймає, і ми теж». Німеччина постачає зброю, у тому числі важку: «На Німеччину можна покластися». Ця жахлива війна має закінчитися якнайшвидше. Але не буде зроблено нічого, що перетворило б НАТО на партію війни, також важливо розуміти, що для багатьох країн на землі війна географічно далека, однак у цих країнах будуть відчуватися наслідки, такі як вищі ціни на енергоносії та продукти харчування.

Шольц рішуче виступав проти ідеї, що зменшення глобалізації може просунути світ уперед. Глобалізація не тільки принесла користь усім, а й дозволила вивести мільярди людей з бідності: «У майбутньому потрібна стійка, стійка глобалізація, яка враховує зміну клімату». 

Колонка зліва: «Укласти мир з великою кількістю зброї». 

Коли Олаф Шольц пафосно каже, що Росія не виграє цієї війни і не досягла жодної зі своїх цілей, він майже справляє враження військового канцлера на командирському пагорбі.Як і інші глави західних урядів, він не хоче брати участь у війні.

Він бачить себе повністю на боці України, а ось постачання обіцяного важкого озброєння триває довго.

Немає сумнівів, що канцлер не повинен погоджуватися на жодні заходи, які б зашкодили Німеччині більше, ніж Росії. Але той, хто голосно закликає до багатополярного світу, має сам створювати для цього умови. Слова та справи розходяться.

Компроміс із «високоозброєною ядерною державою» (Шольц) уже може бути не за горами. Росія зазнала значних втрат, але не втратила своїх територіальних завоювань. Навіть якщо, з погляду Заходу, жодного «продиктованого Росією світу» точно бути не може, не можна виключати принаймні припинення вогню, яке потім встановить статус-кво.

Це нагородило б агресора, але також стало б результатом дедалі більш нерішучої політики.

Німці, які під час холодної війни хотіли, щоб Захід вносив авансові платежі за роззброєння, тепер вважають, що наша країна не повинна дозволити себе шантажувати. Хоча у Східній Німеччині все ще існують сильні сумніви щодо НАТО, підтримка альянсу загалом перебуває на рекордно високому рівні.

 

 

«Südwest Presse» - «Луганськ майже повністю окупований Росією».

Українська армія у біді на Донбасі. Президент Зеленський звинувачує Всесвітній економічний форум у Давосі у врахування інтересів Росії. 

На сході України українським захисникам все більше загрожують масовані російські атаки із застосуванням артилерійського вогню та авіаударів. 

бстріл міста Сєверодонецьк продовжується, повідомляє український Генштаб. 95 відсотків території Луганського адміністративного району Донбасу вже відвойовано російські війська, заявив губернатор Сергій Гайдай. Ситуація «вкрай погана».

Тому президент Володимир Зеленський закликав світову спільноту чіткіше стати на бік його країни. У відеозверненні він ще раз висловив своє розчарування, зокрема поточними обговореннями на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, Швейцарія. "Хоч би що робила російська держава, знайдеться той, хто скаже: давайте враховувати їхні інтереси", - заявив українець Зеленський. «І це попри те, що в Україну потрапили тисячі російських ракет. Попри десятки тисяч убитих українців. Незважаючи на Бучу та Маріуполь».

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі канцлер Олаф Шольц наголосив, що Німеччина, звісно, ​​має зменшити деякі стратегічні залежності. "Наша залежність від імпорту енергоресурсів з Росії також потрапляє до цієї категорії - так що з нею буде покінчено", - сказав він. Наприкінці зустрічі у Швейцарських Альпах Шольц виступив за нові форми міжнародного співробітництва та застеріг від пошуку порятунку в ізоляції через різні глобальні кризи у політичній та економічній сферах. "Говорячи прямо: деглобалізація - це глухий кут".

Він ще раз висловив упевненість у тому, що президент Росії Володимир Путін не виграє війну в Україні. "Він уже втратив всі свої стратегічні цілі", - сказав Шольц. «Захоплення всієї України Росією здається сьогодні далеким, ніж це було на початку війни. Україна більше, ніж будь-коли, наголошує на своєму європейському майбутньому».

 

 

«ND» - «НАТО росте разом із війною».

Тиск на приєднання на Анкару посилюється. Україна вимагає поставки важкого озброєння.

 

 

Ірландія: «The Irish Times» - «Війна та інфляція псують настрій у Давосі».

 

 

Італія. «Domani» «Драги просить Путіна не блокувати зерно, що в українських портах».

 

 

La Stampa» - La Stampa у "Драги - Путін, це про пшеницю" - заголовок.

Телефонна розмова двох лідерів, Москва: відкрити газ для Італії. Порти, розблокуються зі скасуванням санкцій

«Бо тепер цар почувається сильніше».

«Ці зґвалтування використовувалися як зброя війни».

 

 

«Corriere della Sera» -. «Драгі: я не бачу проблисків спокою» — заголовок

«Прем’єр телефонує Путіну: «Я попросив звільнити пшеницю». Відповідь: зняти санкції».

«Цар: ми й надалі даватимемо газ Риму.

 

 

«La Repubblica», заголовок: Драгі: «Я просив Путіна випустити зерно» «Дзвінок у Кремль: Москва продовжить постачати нам газ».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 25 травня про війну в Україні

 

Сербія  «BLICK» - Путін нас газом шантажує, через росіян хоче від нас відмовитися.

«СЕРБІЯ розіп’ята між сходом і заходом».

Президент Вучіч оголосив, що проведе переговори з Путіним у неділю.

 

 

Боснія та Герцеговина «Oslobodjenje» - «Російський вплив має припинитися.

Є видимі ознаки російського втручання в БіГ, що можна розцінити як серйозну загрозу. 

Елізабет Трасс, державний секретар із закордонних справ, у справах Співдружності та розвитку Великобританії, розмовляла з міністром закордонних справ Бісером Турковичем та членами Президентства та, міністром оборони. – Геноцид у Сребрениці та облога Сараєво – це лише два злочини, які нас приголомшили. Ми сказали «ніколи більше». Проте ми бачимо в БіГ ознаки російського втручання, які можна розцінити як серйозну загрозу миру, і це потрібно зупинити, сказав Трус. Вони, поклали квіти до Меморіалу вбитим дітям оточеного Сараєво.

 

 

Швейцарія. «Tages-Anzeiger» - «Швейцарія захищає Бондарєва».

Дипломат Борис Бондарєв викликав гнів Кремля своєю публічною критикою глави російської держави Володимира Путіна та війни в Україні. Бондарєва, який живе в Женеві, тепер цілодобово охороняє федеральна служба безпеки, з одного боку, поліція кантону Женева, з іншого. Якщо він подасть прохання про надання притулку, має хороші шанси.

 

Франція «La depeche»- «Україна: Путін зупиниться?»

 

 

Туреччина. «Daily Sabah» - «Росія націлена на схід і атакує міста Донбасу.

"Зараз усе зосереджено на Донбасі", - заявила Україна, зазначивши, що російські сили продовжують спроби посилити наступ на сході, а також завдають авіаударів по об'єктах інфраструктури по всій країні.

 

 

Кувейт «Kuwait Times»  - «Україна – могила ударного вертольота?

Війна в Україні стала похоронним дзвоном для ударних вертольотів? Велика кількість знищених літаків викликала суперечки серед експертів, чи є літаки неефективними чи погано використовуються російськими військами.

Насичене протиповітряною обороною як системами великої дальності, так і ракетами малої дальності, які може нести і запускати солдатів (ПЗРК), небо над Україною смертельно для вертольотів.

Численні відеоролики в соціальних мережах про збиті російські бойові гелікоптери є дуже публічним свідченням масштабів втрат. Росія втратила не менше 42 вертольотів з моменту вторгнення 24 лютого, а Україна — сім, згідно зі спеціалізованим блогом Oryx, який зафіксував матеріальні втрати на фотографіях та відео, знятих з полів битв. Бойові вертольоти призначалися на допомогу військам і танкам на полі бою.

Вони самі броньовані і добре озброєні, але, як свідчить конфлікт, і вони дуже вразливі. Експерти розходяться на думці чому. «З перших днів війни протиповітряна оборона обох сторін мала явний стримуючий вплив на операції вертольотів»нші країни.Інші країни.

 

 

Інші країни

 

«The Jerusalem Post» - «ЦАХАЛ включає уроки війни в Україні у свої тренування».

Військові збирають інформацію з різних питань, від логістики до розвідки та бойової доктрини.

Через понад три місяці війни між Україною та Росією ЦАХАЛ продовжує отримувати уроки з конфлікту, який забрав життя тисяч мирних жителів і солдатів.

Хоча спочатку здавалося, що Росія швидко подолає Україну, яка мала значно менше зброї та живої сили, Київ зміг стримати сили вторгнення і навіть відтіснити їх у ключових точках.

У березні ЦАХАЛ створив групи для збору інформації та розвідданих для ізраїльських збройних сил у галузі бойових методів та доктрини, наземних маневрів, логістики, протиповітряної оборони та розвідки, а також протитанкових, кібернетичних, електронних та психологічних атак.

 

 

Китай «China Daily» - «Криза в Україні використовується як привід».

Страйки США на G20 і майданчиках АТЕС зазнали критики за зрив зусиль з відновлення Сполучені Штати та деякі з їхніх союзників приголомшили та розлютили інші країни за останній місяць, коли вони залишили місця проведення великих глобальних економічних форумів, таких як G20 та АТЕС, в ім'я бойкоту Росії через кризу в Україні.

Високопосадовці та вчені з країн, включаючи Китай, виступили проти таких страйків, заявивши, що вони перетворюють платформи співпраці на «зброю», що служить власним клікам Заходу, посилюючи фрагментацію світу і саботуючи життєздатні шляхи подолання глобального економічного спаду.

Будучи багатосторонньою платформою, що об'єднує найбільші розвинені економіки світу, що розвиваються, «Велика двадцятка» становить приблизно більше 80 відсотків світового ВВП, 75 відсотків міжнародної торгівлі та 60 відсотків населення світу. Офіційні особи США, Канади та Великої Британії залишили зустріч міністрів фінансів G20 у Вашингтоні, округ Колумбія, 20 квітня, коли російські делегати виступили з промовою.

Багато членів G20 приватно заявили, що «вони хочуть, щоб ця співпраця як головний економічний форум для співпраці ... тривала». Ще один страйк стався в суботу, коли представники США, Японії, Канади, Австралії та Нової Зеландії залишили зустріч торгових представників групи Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва, що складається з 21 члена, у Бангкоку, Таїланд, де цього року проходили зустрічі АТЕС.

На зустрічі також не було прийнято спільної заяви, яка «є останньою, на що сподіваються побачити Китай та багато інших членів АТЕС», заявив у понеділок офіційний представник міністерства закордонних справ Ван Веньбінь. Усі сторони повинні «поважати характер АТЕС як економічного форуму та мандат самої зустрічі, зосередитись на економічних та торгових питаннях та уникати обговорення геополітичних питань», — додав Ван.

"Імпульс політизації глобальних економічних форумів та використання їх як "зброя" насправді розвивається, і країни на чолі зі США можуть навіть зробити це в найближчому майбутньому", - сказав Чжу Цзецзінь.

«Вашингтон та деякі його союзники намагаються зменшити та створити розколи в G20 та АТЕС, замінивши такі форуми своїми кліками та власними програмами, такими як нещодавно випущена «Індо-тихоокеанська економічна структура». Це чистий егоїзм», - сказав Чжу.

 

 

Японія. «Japan Times» - «Обіцянки Німеччини щодо України демонструють військову плутанину»

Чотири тижні тому Німеччина погодилася відправити десятки зенітних танків, щоб допомогти захистити Україну від вторгнення Росії, що є частиною того, що вона називається переломним після десятиліть військової стриманості.

Берлін стверджує, що він може поставити перші танки Gepard у липні. Це занадто повільно, у вівторок заявив український парламентарій, коли російські війська розпочали напад на схід країни.

"Для нас липень - це що?", - сказала заступник українського парламенту, на Всесвітньому економічному форумі. «Давайте запитаємо матір, яка змушена сидіти в підвалі зі своєю новонародженою дитиною, яка не має дитячої суміші. ... Як далекий для неї липень?»

Заклики Києва щодо важкої зброї посилилися після того, як Москва направила свою вогневу силу на схід та на південь від України. Але однією з причин затримки в Німеччині було відсутність боєприпасів, джерела сказали галузі та посоку України - факт, який був добре відомий у Берліні, коли він вперше дав обіцянку.

Плутанина підкреслює, що вторгнення Росії в Україну 24 лютого здивувало Берліна. Німеччина взагалі не була підготовлена ​​до військових операцій ), згідно з даними уряду.

Танки Gepard випускають серію 35-мм пострілів, які утворюють хмару в повітрі, щоб зупинити літак, що наближається. Німеччина більше не використовує їх і має мізерні запаси боєприпасів, які потрібно спеціально виготовляти. Постачання зброї в Україну «має сенс лише тоді, коли є відповідні боєприпаси — це було зрозуміло всім з самого початку», — повідомило джерело в галузі, залишившись на умовах анонімності, оскільки тема є чутливою.

На прохання прокоментувати відсутність боєприпасів, представник міністерства оборони сказав, що уряд надає підтримку там, де це можливо. 20 травня Берлін заявив, що знайшов боєприпаси і відправить танки. На запитання, як знайшли достатньо боєприпасів, міністерство не відповіло. Через кілька годин після вторгнення в Москву командувач німецької армії заявив на LinkedIn, що йому «набридло» нехтування Німеччиною військовими — і що армія була «більш-менш з порожніми руками»

Щоб виправити це, 27 лютого канцлер Олаф Шольц розпочав свій поворотний момент, пообіцявши створити спеціальний фонд на оборону в розмірі 100 мільярдів євро.

 

 

США. «WSJ» - Побиття, розстріли - як переслідують українців.

Новий Биків. У російського солдата, який повів людей на розстріл, мабуть змінилися плани, передумав, – згадав свої думки Максим Дідик.

Після майже двох тижнів побиття думка про смерть більше не була такою страшною, сказав він пізніше. Він був готовий. Але куля, яка, на його думку, була призначена для нього, проскочила повз його вухо і вдарилася об землю, де він стояв на колінах. Деякі з 21 людини, з якими він був замкнений, не виживуть.

 

 

«Los Angeles Times»  «Тайванців сколихнула Україна».

Побоюючись вторгнення Китаю та знущаючись над військовим навчаннями, громадяни беруть участь у стрільбі.

Підпис під фото: «ЛЮДИ ВИКОРИСТОВУЮТЬ пневматичні гвинтівки під час тренування в Taiwan CQB Club в місті Нью-Тайбей, Тайвань. На острові діють суворі закони щодо контролю над зброєю.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 26 травня про війну в Україні

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024