Перші шпальти світової преси 25 травня про війну в Україні

25 Травня 2022, 23:59
Вибух міни біля дороги на Лисичанськ. Фото «Daily Sabah» 1901
Вибух міни біля дороги на Лисичанськ. Фото «Daily Sabah»

Головними темами перших сторінок світових ЗМІ є просування росії на Донбасі,  Орбан продовжує блокувати шостий пакет санкцій, війні три місяці, і Путін робить ставку на її продовження. 

 

Британія

 

«The Daily Telegraph» - «Сорос вважає, що Україна може стати початком Третьої світової війни»

 

 

«i» - «Як викрасти російський танк. Українцям дали поради щодо опору»

 

 

Європа

 

Австрія. «Der Standard». «Історія втечі. Українка розповідає про свою втечу з немічною матір'ю з портового міста Маріуполя через Тбілісі до Відня.

Українка та її немічна мати бігли із зруйнованого портового міста через Тбілісі до Відня. Іншим пощастило менше, і вони потрапляли до «фільтраційних таборів».

Довгий був шлях Олени (ім'я змінено ред.) від Маріуполя до будівлі ООН у Відні. Між ними є безліч контрольно-пропускних пунктів. Їй ставили багато запитань. І ось вона стоїть там із листком паперу формату А4, на якому фломастером намалювала український прапор та написала «Я з Маріуполя». Насправді, не потрібно більше слів, щоб описати те, через що вона пройшла. Або: аркуша паперу формату А4 недостатньо, щоб описати те, що він зазнав.

На той час разом із сусідами вони вже поховали у дворі багатоквартирного будинку, де вона жила, десятки померлих; на той час уже перестали ховати мертвих, що лежать на вулиці, бо надто багато стріляли; вона провела тижні у підвалі, звідки тільки жінки виходили за водою, бо чоловіків одразу ж розстрілювали; на той час весь багатоквартирний будинок уже впав у результаті артилерійського обстрілу, аж до трохи вище за її квартиру.

Одного дня перед дверима стояв пом'ятий жигулі, а навколо гуркіт. Її діти з Відня сплатили за водія. Вона сказала сусідам: «Візьміть із моєї квартири те, що вам потрібно» і пішла зі своєю 88-річною матір'ю, яка важко ходить. Спочатку до Бердянська, потім до Чонгару на межі Криму та материкової України. І фільтрація на кожному блок посту «Ми були такі брудні, що нас обох прийняли за старих дам і пропустили», — каже Олена.

Вихід із Маріуполя, як і з всього півдня України, пов'язаний із ризиком. Обшукуються телефони, багатьох втікачів змушують роздягнутися, щоби обшукати їхні тіла на наявність патріотичних українських татуювань. Це називається фільтрацією, чоловікам практично неможливо залишити регіон. Або лише з великим ризиком. Тому що фільтрація може означати затримання. Будь-хто, хто видається окупантам підозрілим, заарештовується. Росіяни затримали 3000 людей лише з Маріуполя, коли вони виїжджали з міста, повідомляють українську владу.

На думку української влади, фільтрація зайшла так далеко, що вже можна говорити про етнічні чищення. Однак про систему, яка стоїть за ним, відомо мало. Тим більше не про те, що відбувається з людьми, яких відносять до підозрюваних і привозять до Росії проти їхньої волі. За повідомленнями ЗМІ, табірні колонії радянських часів у Сибіру було відновлено.

Майже нічого не відомо про місцезнаходження тисяч чоловіків, зокрема, бійців, які до останнього чинили опір на Азовському металургійному заводі в Маріуполі. За даними відомої української правозахисної організації «Харківська правозахисна група», на території Росії налічується 68 таборів, де міститься близько 7 тисяч українців. Проте офіційно про це нічого не відомо.

Для Олени, навпаки, від початку було ясно: її діти живуть у Відні, отже, вона поїде у Відень. Тільки в обхід, аби не перетинати фронт із кволою мамою: спочатку у Крим, потім автобусом у Владикавказ у Північній Осетії, звідти у Тбілісі та літаком у Відень.

Цей план не спрацював для інших. За даними української влади, понад 1,2 млн людей уже вивезено до Росії проти їхньої волі.

 

 

Бельгія. «De Morgen»- «Росія просувається на Донбасі»

Російські війська ледь не оточили Сєвєродонецьк, місто на сході України, яке колись мало 120 тисяч населення. Таким чином вони взяли б під контроль усю Луганську область. Тому Україна просить у Заходу більше артилерії та бронетехніки

Підпис під фото: «Українські воїни під обстрілом на сході країни, де перемагають росіяни».

 

 

Данія.  «Morgenavisen Jyllands-Posten»  - «Основні розбіжності на Всесвітньому економічному форумі: світ прямує до холодної війни чи гарячої війни?»

 

 

Німеччина «FAZ». Над фото: Тепер усе буде інакше?

 Підпис під фото: «Міжнародні саміти, подібні до Всесвітнього економічного форуму, завжди добре обіцяють зміни, а потім гарантують статус-кво до наступної зустрічі. Цього разу все має бути інакше. Росія не в Давосі. А Китай? Захист цінностей важливіший за прибуток, вважає генеральний секретар НАТО Столтенберг. Міністр фінансів Лінднер застерігає від «оксамитових лап» перед злочинами проти уйгурів. Захід і Китай зараз не такі близькі, як прапори в Давосі. 

«Президент Єврокомісії: Україна має перемогти у цій війні».

Голова комісії бачить можливості для реформ у країні.

ДАВОС. Президент Єврокомісії розглядає повоєнне відновлення України як можливість для далекосяжних реформ у країні. Урсула фон дер Ляйєн заявила на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, що Україні знадобляться не лише значні інвестиції для її відновлення, а й кардинальні зміни. Країні потрібна більш ефективна адміністрація, верховенство закону із незалежною судовою системою та рішучі дії проти корупції та влади олігархів. "Ми зробимо все, щоб Україна могла сама формувати своє майбутнє", - сказала фон дер Ляйєн. «Україна має перемогти у цій війні».

За словами фон дер Ляйєн, «сценарій» російської війни перегукується з минулим століттям. Росія також використовує енергію та продовольство як зброю. Москва не лише блокує експорт українського зерна, а й стримує власні запаси, щоби стимулювати подальше зростання цін на продовольство. Міжнародне співробітництво – найкращий спосіб протистояти російському шантажу, вважає фон дер Ляйєн. Потрібні альтернативні канали збуту з України, не менш потрібне збільшення виробництва продуктів харчування в іншому світі. Залежність від російських енергоносіїв та продовольства має бути покладена на кінець. Крім того, Європа має робити більше за власний захист. Фон дер Ляйєн сказала, що одного разу Росія зможе знайти шлях назад до Європи. Адже спільна історія довга.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у своєму наступному виступі застеріг Захід від принесення в жертву довгостроковим потребам безпеки заради економічних інтересів. «Свобода важливіша за вільну торгівлю», — сказав Столтенберг у Давосі. «Захист цінностей важливіший, ніж захист прибутку». У цьому контексті Столтенберг розкритикував проект газопроводу «Північний потік — 2», що не менш важливо серйозно поставитися до побоювань Туреччини. Але слід також подумати, як мати справи з Китаєм.

 

 

«Mannheimer Morgen» - «Москва впевнена у перемозі».

Війна в Україні: поки Зеленський вимагає більше зброї для оборони, між Німеччиною та Польщею виникають проблеми через постачання танків

Берлін. Після трьох місяців війни із Росією Україна терміново вимагає від Заходу додаткової військової допомоги. Президент Володимир Зеленський підготував своїх співвітчизників до важких тижнів перед потужними атаками Росії на сході. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба написав у вівторок у Twitter: «Російський наступ на Донбасі — це жорстока битва, найбільша на європейській землі з часів Другої світової війни».

"Найближчі тижні війни будуть важкими", - сказав Зеленський у новому відеозверненні. Він ще раз закликав Захід використати для оборони сучасні протиракетні засоби та бойову авіацію. Міністр закордонних справ Кулеба заявив: "Занадто рано робити висновок про те, що Україна вже має всю необхідну зброю". 

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу був упевнений. «Незважаючи на велику допомогу Заходу київському режиму та санкційний тиск, ми продовжуватимемо спецоперацію доти, доки не будуть виконані всі завдання», — сказав він, повідомляє агентство «Інтерфакс». Росія розпочала наступ на сусідню країну 24 лютого. Війна там називається лише "спецоперація".

Тим часом російська армія зосередилася здебільшого на ударах Сході сусідньої країни. Після падіння портового міста Маріуполя кілька днів тому Україна тепер боїться посилення російських наступів там. На Донбасі російські війська націлені на повне захоплення Луганщини. "Ворог не припиняє атаки", - заявили в українському Генштабі. Зокрема, робляться спроби оточити стратегічно важливі міста Сєверодонецьк та Лисичанськ. У той же час збройні сили Росії під Сєвєродонецьком зазнали особливо великих втрат. 

Президент Польщі Анджей Дуда звинуватив уряд Німеччини у невиконанні обіцянки поставити танки до його країни. Глава держави-партнера по НАТО розповів в ефірі телеканалу Welt про зобов'язання Берліна щодо постачання танків замість танків, переданих Україні Польщею. «Німеччина не дотрималася обіцянки. Ми дуже розчаровані цим». Міністр закордонних справ Анналена Бербок (зелені) наголосила, що вони перебувають у контакті один з одним. Зрозуміло, «що ми не можемо завдати важкого матеріалу одним натисканням кнопки або клацанням пальців», — сказала вона після зустрічі з міністром закордонних справ Польщі Збігневом Рау в Берліні. 

За його власними заявами, екс-канцлер Герхард Шредер давно відмовився від своєї кандидатури до наглядової ради російської енергетичної компанії «Газпром». Він також повідомив про це компанію, сказав Шредер у вівторок увечері. Російський енергетичний гігант висунув Шредера на посаду наглядової ради на початку лютого незадовго до нападу Росії на Україну. Річні загальні збори призначено на 30 червня.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив оптимізм щодо того, що побоювання Туреччини щодо прийому Фінляндії та Швеції розвіються. На Всесвітньому економічному форумі в Давосі норвежець заявив, що впевнений, що буде знайдено спосіб вирішення проблеми. Минулого тижня Фінляндія та Швеція подали заявки на вступ до НАТО. Туреччина – єдиний член, який виступає проти цього.

 

 

Італія. «La Stampa» – "Олігархи, кулак Європи".

«План конфіскації багатств у 350 мільярдів доларів. Але Орбан проти зупинки нафти із Москви».

Напруга по пшениці зростає, Лондон хоче відправити Королівський флот. Російсько-китайські літаки в Тихоокеанське море, - відповідь Сі для Байдена.

 

 

"Путін морить світ голодом" - La Repubblica.

Фон дер Ляйєн: є ознаки глобальної продовольчої кризи.

Китай: готовий виступити посередником у питанні коридорів у Чорному морі Орбан, як і раніше, блокує нафтове ембарго. Місія Драги в Ізраїлі цє обговорення газу та України. 

Ді Майо-Медведєв, конфлікт через італійський мирний план.

 

 

Іспанія. «El Periodico Espana» - «Війні три місяці, і Путін робить ставку на її продовження».

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 23 травня про війну в Україні

 

Швейцарія. «Tages-Anzeiger» - «Швейцарія має захистити російського дипломата»

Російський дипломат ООН та експерт із роззброєння Борис Бондарєв порвав із президентом Володимиром Путіним і тепер потребує захисту з боку Швейцарії. Він хоче поки що залишитися в країні, пояснює він в інтерв'ю. 

У понеділок російський дипломат при ООН Борис Бондарєв подав у відставку зі своєї посади у Женеві. 41-річний чоловік став першим співробітником МЗС Росії, який публічно обґрунтував свою відставку вторгненням Росії в Україну. Його заява викликала фурор у всьому світі.

В ексклюзивному інтерв'ю «Tages-Anzeiger» Борис Бондарєв зараз каже: «Сьогоднішня зовнішня політика Росії є дуже гучною, дуже грубою, але неефективною. Я раптом почав розуміти, що, як дипломат, я робив речі, які суперечили тому, що я хотів робити». За його словами, мовчання для нього не є варіантом.

За його заявами, Борису Бондареву загрожує кримінальне переслідування у рідній Росії та серйозні санкції у зв'язку з цим. Тому він хоче поки що залишитися у Швейцарії. Оскільки він може стати жертвою акту насильства у Женеві, Швейцарія, мабуть, створить систему безпеки навколо Бондарєва та його родини. «Це дуже важливо для мене та моєї родини, — каже Бондарєв. Він побоюється за свою безпеку, а також за безпеку своїх близьких та друзів.

Підпис під фото: «Борис Бондарев (праворуч) у місії ООН у Женеві, сфотографований 11 травня 2022 року».

 

 

Румунія. «Monitorul de Cluj» - «Три місяці війни в Україні».

За останні три місяці війна показала не лише те, що московська армія слабка, а й те, що українці не здаються.Міжнародна спільнота направила Україні матеріальну допомогу, зброю та гроші.

 

 

Нідерланди. «de Volkskrant». Фото: «Патріарх Російської православної церкви з президентом Путіним на святкуванні Великодня в Храмі Христа Спасителя в Москві». 

«Чому російська церква підтримує Путіна».

Патріарх Російської православної церкви Кирило продовжує підтримувати Володимира Путіна. Його позиція викликає розбіжності серед духовенства, але після травматичних радянських років Церква не бачить іншого виходу. «Церковні лідери живуть у цій країні, тому вони не можуть вести пряме протистояння».

 

 

«Nrc» - «Росія використовує їжу як зброю».

 

 

Португалія. «I – informação» - «Росії не вистачає військ».

 

 

«Público» - «Наступ Росії на Донбасі вступає у вирішальну фазу».

 

 

Інші країни 

 

18.Туреччина. «Daily Sabah» - РОСІЯ ПОЧИНАЄ НАСТУП НА СХОДІ УКРАЇНИ, досягаючи завоювань у Донбасі.

РОСІЙСЬКІ сили розпочали вчора повномасштабну атаку, спрямовану на оточення українських військ у містах-побратимах, розташованих по обидва боки річки на сході України, оскільки конфлікт триває вже четвертий місяць. Рівно через три місяці після того, як Росія вторглася в Україну, влада другого за величиною міста Харкова мала відкрити підземне метро, ​​де тисячі мирних жителів шукали притулку протягом декількох місяців під безперервними бомбардуваннями. Повторне відкриття є символом найбільшого військового успіху України за останні кілька тижнів: російські війська були значною мірою витіснені із зони дії артилерійського вогню Харкова, як вони це зробили в березні з Києва. Але вирішальні битви останньої фази війни все ще вирують на південь, де Москва намагається захопити Донбаський регіон двох східних областей, Донецької та Луганської, та заманити українські сили у пастку на головному східному фронті. Крайня східна частина донбаського котла, що утримується Україною, місто Сєвєродонецьк на східному березі річки Донець і його близнюк Лисичанськ на західному березі, стали там основним полем бою, де російські війська наступали з трьох напрямків, щоб оточити їх. 

Підпис під фото: «Міна за міномета вибухає поряд із дорогою, що веде до міста Лисичанськ у східному українському регіоні Донбасу, на тлі російського вторгнення в Україну, 23 травня 2022 року.

 

 

ОАЄ «Khaleelj Times»  - «Росія починає повноцінний наступ на Схід України».

У вівторок російські війська проводили повний штурм, щоб оточити українські війська в містах-побратимах, що стоять на березі річки на сході України, битва, яка могла б визначити успіх або провал основної кампанії Москви на сході.

Рівно через три місяці після того, як президент Володимир Путін наказав російським силам увійти в Україну, влада другого за величиною міста Харкова відновила підземне метро, ​​де тисячі мирних жителів протягом місяців перебували під безжальним бомбардуванням.

Цей крок був свідченням найбільшого військового успіху України за останні тижні: витіснення російських військ значною мірою з артилерійського досяжності Харкова, як це було зроблено зі столиці Києва в березні.

Але вирішальні бої останнього етапу війни все ще точаться далі на південь, де Москва намагається захопити Донбас, що складається з двох східних областей, Донецької та Луганської, і затиснути українські сили в кишені на головному східному фронті.

Найсхідніша частина контрольованого Україною Донбасу, місто Сєвєродонецьк на східному березі річки Сіверський Донець і його побратим Лисичанськ на західному березі, стали ключовим полем бою, де наступали російські війська з трьох напрямків, щоб оточити їх.

 

 

Японія. «The Japan Times» - ЄС може ввести санкції проти російської нафти «за кілька днів». 

Європейський Союз, імовірно, погодиться на ембарго на імпорт російської нафти «протягом кількох днів», за словами його найбільшого члена Німеччини, оскільки Москва заявила, що бачить зростання своїх економічних зав’язків з Китаєм після ізоляції Заходом через вторгнення в Україну.

Президент України Володимир Зеленський заявив у понеділок лідерам світового бізнесу в Давосі, що світ має посилити санкції проти Росії, щоб стримати інші країни від використання «грубої сили» для досягнення своїх цілей.

Багато з 27 країн-членів ЄС значною мірою залежать від російської енергії, що викликало критику з боку Києва за те, що блок рухався недостатньо швидко, щоб зупинити поставки.

Угорщина дотримується своїх вимог щодо інвестицій в енергетику, перш ніж погодиться на таке ембарго, конфліктуючи з державами ЄС, які домагаються швидкого схвалення. ЄС запропонував до 2 мільярдів євро (2,14 мільярда доларів) центральним і східним країнам, яким бракує російських поставок.

«Ми досягнемо прориву за кілька днів», — сказав міністр економіки Німеччини Роберт Хабек телеканалу ZDF. Європейська комісія та Сполучені Штати паралельно працювали над пропозицією щодо обмеження світових цін на нафту, сказав він. «Це, очевидно, незвичайний захід, але зараз незвичайні часи», – сказав він.

Вторгнення Росії, найбільша атака на європейську державу з 1945 року, призвела до того, що понад 6,5 мільйонів людей втекли за кордон, перетворили цілі міста на руїни і спричинили безпрецедентне введення західних санкцій проти Росії.

Ще одним символічним свідченням ізоляції Росії стало те, що американська мережа кав’ярень Starbucks стала останнім західним брендом, який заявив, що покидає країну в понеділок.

Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що Кремль зосередиться на розвитку зв'язків з Китаєм, оскільки економічні зв'язки зі США та Європою розриваються.

"Якщо вони (Захід) захочуть щось запропонувати в плані відновлення відносин, то ми серйозно подумаємо, буде це потрібно нам чи ні", - сказав він у своїй промові, згідно стенограми на сайті МЗС.

«Тепер, коли Захід зайняв «позицію диктатора», наші економічні зв’язки з Китаєм будуть розвиватися ще швидше».

 

 

США. «WSJ» - «Українці ухиляються від вогню, полюють на російські цілі».

 


 «NYT»   - «Росія обстріляла місто у серці Донбасу».

Місяці боїв у запеклій битві за контроль над Сходом.

 Підпис під фото: «Мала Рогань, Україна. Війна дуже вплинула на мирних жителів».

 

 

«Los Angeles Times». Підпис під фото: "РОСІЙСЬКІ війська біля зруйнованого сталеливарного заводу в Маріуполі, українському місті, яке вони зараз контролюють. Двісті тіл було виявлено в будівлі, що обрушилася в місті". 

"Росія прагне оточити ключове місто на сході України"

Наступ за трьома напрямками триває, оскільки Москва наближається до прориву на Донбасі.

Оскільки конфлікт в Україні триває вже четвертий місяць, у вівторок російські війська опинилися на порозі прориву в спірному регіоні Донбасу, а президент України Володимир Зеленський попередив про тяжкі тижні.

Російські сили розпочали кампанію з оточення Сєвєродонецька — найсхіднішої точки Донбасу, яка все ще перебуває під контролем України, — разом із містом-побратимом Лисичанським, розташованим трохи на південь. На ранок вівторка, після кількох днів запеклих артилерійських дуелей на східному фронті, російські війська, як повідомлялося, захопили частину Лимана, міста приблизно за 30 миль на захід від Сєвєродонецька, і вдерлися до села Золоте на південь від Лисичанська. Ці атаки і удар росіян з півночі від Сєвєродонецька утворюють тристоронній наступ, спрямований на захоплення міста. Інтенсивність вогню у Сєвєродонецьку зашкалює.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 24 травня про війну в Україні

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024