Перші шпальти світової преси 7 травня про війну в Україні

07 Травня 2022, 23:20
Маріуполь: ті, що вижили на заводі «Азовсталь». Фото «Lе Figaro» 1789
Маріуполь: ті, що вижили на заводі «Азовсталь». Фото «Lе Figaro»

Війна в Україні не сходить із перших сторінок світових ЗМІ.

 

Польща. «Gazeta Wyborcza» - «Армія злодіїв». Чому російські війська такі деморалізовані?

 

 

 

Газета «FAKT» ­–«Лукашенко – діабетик, а не політик. Поховати польського зрадника в польському прапорі!»

 

 

Шотландія. «The Herald» - «Росія повідомила, що обліковий запис в Інстаграмі посла в Шотландії був зламаний» На ньому з'явилося антіпутінське повідомлення із засудженням війни Росії проти України."Я, генеральний консул Росії в Единбурзі, Яковлєв А.І., категорично засуджую проведення військової спецоперації ЗС РФ проти суверенної, незалежної держави Україна. Всебічно підтримую будь-яку допомогу ЗСУ від країн ЄС", – сказано у пості, який супроводжували фотографією дівчат, одягнених у кольори національного прапора України та тримаючих табличку: "I Support Ukraine" ("Я підтримую Україну").

 

 

Австрія. Газета «Der Standart» вийшла з темою: «Автократи проти демократії».

Колонка: «9 травня»

9 травня Путін прийматиме грандіозний парад, присвячений перемозі у Великій Вітчизняній війні проти нацистської Німеччини. Водночас він, безперечно, скаже щось важливе про плани Росії щодо України, Європи та світу.

А все-таки ті, хто думає, що нас «не треба втягувати у війну в Україні», забувають, що нас уже втягнув у неї Путін. Він хоче сформувати Європу відповідно до своїх уявлень про могутню Російську імперію.

Але кілька слів про перемогу у світовій війні. Фактично Радянський Союз виніс непосильний тягар війни: 27 мільйонів загиблих, 17 мільйонів із них мирні жителі. Вам просто потрібно знати кілька історичних фактів, на які в Росії накладено табу: Пактом Гітлера-Сталіна від 24 серпня 1939 Сталін спочатку захистив спину Гітлера в його нападі на Польщу 1 вересня 1939, а потім на Францію. Неймовірна кількість смертей пов'язана переважно з жахливими злочинами нацистів, а також спочатку безпорадною, а потім безжальною війною Сталіна стосовно власного народу. Спочатку він був повністю дезорієнтований, але потім діяв, незважаючи на втрати. Але це буде заглушено пафосним святкуванням 9 травня для виправдання агресивної війни проти України.

Головний матеріал: «Зелені хочуть зняти прибуток із приватних енергетичних компаній»

Оператори вітряних електростанцій та Ко також повинні платити

 Федеральний канцлер Карл Нехаммер (ÖVP) розпочав дебати зі своєю вимогою про вилучення прибутку державних електроенергетичних компаній. Зелені підтримують цю вимогу і навіть ідуть ще далі. При знятті надприбутків не можна робити різницю між державними та приватними компаніями. Стверджується також, що приватні виробники енергії, до яких входять багато операторів вітряних електростанцій, повинні передати свій надприбуток державі.

SPÖ також закликає до зняття вершків із прибутку енергетичних компаній та контролю за цінами. Андреас Шідер, голова делегації SPÖ у Європейському парламенті, сказав, що цей прибуток слід спрямувати на заходи соціальної компенсації. У масштабах ЄС приблизно 200 мільярдів євро можна було б отримати шляхом зняття надприбутків.

Тим часом скарбниця розпочала вивчення випадків зняття вершків із прибутку. Міністерство також оголосило, що динаміка цін на електроенергію, що виробляється з відновлюваних джерел енергії, є «складною для розуміння». Пропозиції та моделі будуть розглянуті, щоб полегшити поточну ситуацію. Ясно одне: нинішня криза не повинна бути вигідною державі, тоді як люди страждають від різкого зростання цін на електроенергію.

 

 

 «Kleine Zeitung» - «Біженці під тиском: чи мають держслужбовці повертатися в Україну, щоб не втратити роботу»?

 

 

Франція. «Libération» - «Війна в Україні. А тим часом у Росії. Країна, вже кілька років, пірнула в пропаганду, яка відрізала її від світу так звана "спецоперація" Путіна».

 

 

«Lе Figaro» - «Маріуполь: ті, що вижили на заводі «Азовсталь», розповідають про своє випробування».

 

 

Ісландія.  Газета «Morgunbladid» - «Президенти розмовляли одною мовою»

«Доброго ранку», — сказав Володимир Зеленський, президент України, розпочинаючи вчора своє історичне звернення до парламенту Ісландії перед переповненою палатою. На церемонії був присутній президент Ісландії Йоханнессон, який також виголосив коротку промову. Президенти розмовляли однією мовою. Частина виступу Зеленського проходила українською мовою.

 

 

 "Байден союзникам: більше зброї українцям" - головний заголовок La Repubblica.

«Білий дім готує досьє до візиту Драгі. Нафтові санкції, ЄС готовий»,

"Москва дивиться на Італію" – головна стаття.

Втрати Росії. «Фрегат після «Москви»: «Підбитий нашими ракетами».

 

 

Італія. «La Stampa» головний заголовок: "Бомби для Зеленського».

Київ відкриває вікно для миру. Український президент готовий до переговорів, якщо Росія повернеться до кордонів 23 лютого 2022 року.

 

 

Литва. «Klaipeda»  «Росія обрала війну на пам’ять про мир». Різниця не лише в дні, коли Захід та Росія відзначають закінчення Другої світової війни, а й у тому, як вони це роблять. Росія демонструє військову міць на парадах, тепер і в братній війні.

Підпис піл фото: «Різниця в тому, що ми повинні розділяти могили жертв війни, бо ми цивілізовані і не боремося з мертвими, хоч би ким вони були. Але чи потрібно мати на місцях вічного упокою пам'ятники з явними ознаками тоталітарної держави?»

 

 

Люксембург. «Luxemburger Wort» -  «Прикордонний досвід».

В результаті війни в Україні НАТО посилило свій східний фланг.

Наші солдати допомагають захищати наші кордони. Під час свого візиту до Латвії та Литви міністр армії Франсуа Бауш (Дей Гренг) наголосив на важливості участі Люксембургу в батальйоні НАТО в Руклі. Він також наголошує, що східний кордон військового альянсу є червоною лінією, яку Росія не повинна перетинати. Багатонаціональні збройні сили, дислоковані в трьох країнах Балтії та в Польщі, призначені для стримування.

Країни Балтії тримаються за членство в НАТО як гарантію безпеки. Відповідно високі очікування від майбутнього саміту в Мадриді, що військова присутність знову буде посилено. Не в останню чергу через війну в Україні люди «щасливі і вдячні», що НАТО на місці, наголошує Йоахім Самсе, речник батальйону в Руклі. Під враженням від російської загрози альянс незабаром може розширитися на двох членів.

Підпис під фото: «Міністр Франсуа Бауш і генерал Стів Тулл цього тижня відвідали шістьох люксембурзьких солдатів, які належать до батальйону НАТО в Руклі, Литва».

 

 

Португалія. «Nascer do SOL» - «Португалія збирається відправити в Україну бронетехніку».

 

 

Читайте такожПерші шпальти світової преси 5 травня про війну в Україні

 

 

Швеція. «Expressen», вийшла с заголовком: «ЗАРАЗ ПУТІН У ВІДЧАЙІ- але святкуватиме День Перемоги за будь яку ціну».

ПУТІНСЬКИЙ "ТРОЛЬ" затриман в Іспанії за державну зраду.

 

 

Швейцарія. «Blick». Заголовок: «Українці в жаху від Папи».

Франциск звинувачує Захід у загарбницькій війні Росії, ставить під сумнів поставки зброї і хоче поїхати до Москви раніше, ніж до Києва. Українські віруючі у Швейцарії: "Ми відчуваємо себе зрадженими!"

 

 

«Tages-Anzeiger». «Володимир Путін бачить себе на шляху до перемоги в Україні».

Під час війни в Україні, незважаючи на тяжкі втрати, 9 травня Кремль оголосить про успіх у війні. Але атакована країна дає відсіч не лише у військовому, а й у економічному плані. 

Коли цими вихідними в Європі відзначатимуть закінчення Другої світової війни, російських гостей не буде. Так само всі західні представники будуть відсутні на святкуванні перемоги, яке відбудеться в Москві вдень пізніше, 9 травня. На виступи президента Володимира Путіна чекають з нетерпінням, адже він говоритиме не лише про світову війну, а й про війну в Україні. Західні експерти попереджають, що Путін може загострити війну та оголосити загальну мобілізацію.

Російські спостерігачі, навпаки, наголошують, що Путін захоче оголосити про перемогу у війні в Україні в день пам'яті. Хоча натиск явно пішов не за планом і тепер дає збої і на сході України, Путін має кілька можливостей представити народу російські «успіхи». Основну увагу приділяють забезпеченню безпеки українського півострова Крим, який Росія анексувала порушуючи міжнародне право у 2014 році. Російська армія захопила широкий сухопутний міст у Крим, раніше заблокований Україною.

З фактичним взяттям сильно постраждалого, стратегічно важливого міста-порту Маріуполя, де внаслідок атак російської армії загинуло до 21 000 людей, впав останній бастіон на півдні.

За словами представників українських спецслужб, Путін хоче відсвяткувати перемогу у понеділок не лише у Москві, а й в Україні. Москва планує пропагандистське шоу в зруйнованому Маріуполі, де останні захисники обороняються на сталеливарному заводі. Центральні вулиці будуть розчищені та підготовлені до свята.

У війні з нібито всемогутньою Росією не лише українські військові справляються краще, ніж багато хто спочатку очікував. Економіка теж почувається напрочуд добре, у тому числі національна валюта, хоча країна і так була у великих боргах ще до війни і список проблем довгий.

Підпис під фото: «Інфраструктура значною мірою зруйнована у різних регіонах України: Молодь у Краматорську».

 

 

Нідерланди. Газета «de Volkskrant». Анонс -заголовок: «Росіяни хочуть провести 9 травня парад перемоги не лише в Москві, а й у Маріуполі.

Головний матеріал: «Паливо свободи: Європа бойкотує російську нафту, США приходять на допомогу».

У той час як Європа загрожує рецесією, забороняючи нафту з Росії, американські нафтові фермери радіють, прагнучи заповнити дефіцит нафти з підштовхування Джо Байдена. Таким чином, американський президент опиняється у важкому розриві між екологічними цілями та геополітикою. Репортаж з Одеси, штат Техас, центру промисловості викопного палива.

 

 

 Газета «Trouw» - «Українці борються за кожен метр». Посол Нідерландів сьогодні повернувся до Києва.

 

 

Німеччина. Газета «FAZ». – Підпис під фото: Фон дер Ляйєн повідомила про нові борги на конференції FAZ.

«Брюссель розглядає новий борг ЄС для відновлення України». 

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн висловила симпатію до Єврокомісії, яка взяла на себе борг на користь України. Брюссель зробив це вперше за часи пандемії, щоб підтримати ослаблені в економічному відношенні країни ЄС. На запитання, чи мали такі самі наміри щодо відновлення України, фон дер Ляйєн похвалила той самий підхід у FAZ. Фонд відновлення «працює дуже добре», тому що в ЄС умови на ринку капіталу кращі, ніж у багатьох окремих державах-членах, і тому що всі інвестиції пов'язані з реформами.

Проте відновлення України — це не просто завдання для європейців, це має бути «мислити глобально», — сказав президент Комісії, пов'язаний із Франкфуртським конгресом FAZ з Барселони. "Ми повинні стояти разом", - сказала вона.

Незважаючи на жорсткі переговори між Єврокомісією та державами-членами у п'ятницю про нафтове ембарго, фон дер Ляйєн ясно дала зрозуміти, що постачання газу з Росії також має бути припинено. Звідти надходить 45 відсотків природного газу, що імпортується. "Так продовжуватися не може", - сказала фон дер Ляйєн перед сотнями читачів FAZ. Москва використовує залежність, щоб поділити Європу.

У п'ятницю прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан різко виступив проти пропозиції Єврокомісії надати Угорщині та Словаччині ще один рік для дії нафтового ембарго до кінця 2023 року. Орбан сказав, що його країні потрібно п'ять років. Орбан також відкинув санкції щодо глави Російської православної церкви патріарха Кирила, посилаючись на «святу» свободу віросповідання.

Прага також наполягала на внутрішніх винятках.

Німеччина поставить на Україну сім Panzerhaubitz 2000 і протягом наступних кількох тижнів навчатиме їх екіпажі в Ідар-Оберштайні. Про це заявила міністр оборони Крістін Ламбрехт.

Канцлер Олаф Шольц назвав агресію Росії проти України "найбільшою катастрофою нашого часу". У «своєвільний вихід Росії зі світової спільноти» не повірили б «багато світлих розумів». Шольц хоче звернутися до німців у телевізійній промові у неділю.

Колонка справа: «Борг за Україну?»

Ніхто не може сказати, скільки триватиме війна проти України. З кожним днем, коли Володимир Путін бомбить країну, збільшуються витрати – людські страждання, переміщення та смерть, руйнування міст і руйнування промислової бази. Російські збройні сили вже не такі уважні, як у перші дні, коли вірили, що країна потрапить у їхні руки: товста здобич із металургійними заводами, портами та збройними компаніями. Все це зараз руйнується, тому що Путін більше не може демонструвати свою владу іншим способом. Навіть люди на окупованих територіях не можуть сподіватися, що колись він відбудує країну.

Насправді, якщо західні санкції набудуть чинності, сама Росія зубожіє.

Можливо, є розмінна монета щодо репарацій – тих 300 мільярдів євро, які Кремль інвестував у валюті і які були заморожені з початку війни. Кілька країн ЄС мають вже агітували за експропріацію. Це не тривіальна справа, але до неї слід серйозно подумати. Правда, ця сума становить лише частину воєнних збитків, завданих Росією. Ймовірно, вони перевищать один трильйон євро. Тому перед міжнародною спільнотою постає гігантське завдання після закінчення війни.

Голова Єврокомісії розпочав дебати з цього приводу. Вона бачить допомогу в відновленні під час пандемії як зразок для наслідування – натомість держави повинні були взяти на себе зобов’язання провести реформи. Те саме було б і для України. Це може стати важелем для фактичного наближення країни до членства в ЄС. Для країн-членів це означало б, що Комісія візьме на себе більше боргів для оплати реконструкції. На це є вагомі причини, але це також означатиме зміну системи. Європейцям було б добре взяти участь у цій дискусії зараз. Бо ніхто не повинен робити ставку на те, що війна триватиме довго.

 

 

Газета «Augsburger Allgemeine». – «Бундесвер, як і раніше, постачає зброю».

Військові в Німеччині більше не можуть обходитися без усього, заявив міністр оборони Ламбрехт лише кілька тижнів тому. Попри це зараз Україна отримує сім самохідних гаубиць.

 

 

«Туреччина. «Daily Sabah» - «Україна відмовляється здатися для порятунку цивільного населення».

Розпочалася остання спроба врятувати мирних жителів із заводу «Азовсталь» в обложеному українському місті Маріуполь, українці, які воювали з російськими військами в тунелях під сильно бомбардованим металургійним заводом, відмовилися здаватися.

Підпис під фото: Крейсер «Москва», флагман Чорноморського флоту Росії, зображений на цьому файлі без дати. Крейсер затонув глибоко в Чорному морі у квітні 2022 року на тлі російського вторгнення в Україну. (Фото Reuters).

Поштова марка із зображенням українського солдата, який грубо жестом демонструє російський військовий корабель, швидко розкупилася після інциденту, який Росія визнала в середині квітня – більше ніж через місяць після того, як Володимир Путін віддав наказ своїм військам увійти на сусідню територію.

 

 

Індія. «the pioneer»- «Індія відчитала Нідерланди за коментарі про її позицію по Україні».

Індія різко виступила проти висловлювань посланника Нідерландів у Великій Британії про свою позицію щодо українського конфлікту і сказала: «Будь ласка, не вказуйте нам. Ми знаємо, що робити».

Це коротке повідомлення було зроблено ООН постійним представником Індії Т.С. Тірумурті у відповідь на зауваження голландського посланця про те, що Індії не слід утримуватися в Генасамблеї ООН в Україні.

«Будь ласка, не вказуйте нам, посол. Ми знаємо, що робити», — заявив Тірумурті у середу у відповідь на твіт посла Королівства Нідерландів у Сполученому Королівстві Великої Британії та Північної Ірландії Карела ван Остерома. У твіті посланець Нідерландів сказав Тірумурті: «Вам не слід утримуватися на Генеральній Асамблеї. Поважайте Статут ООН.

Тірумурті виступив із заявою на засіданні Ради безпеки ООН у середу по Україні. Він опублікував повний текст своєї заяви у Твіттері: «Сьогодні вдень на засіданні Ради Безпеки ООН щодо України я зробив наступну заяву», на що ван Остер прокоментував помірність Індії в Генеральній Асамблеї.

У своєму виступі Тірумурті сказав, що Індія засуджує вбивство мирних жителів у Бучі та підтримує заклик до незалежного розслідування. "Індія залишається на стороні світу", - сказав він.

Нью-Делі також не критикував російські військові дії в Україні і завжди закликав до діалогу та дипломатії для вирішення конфлікту. Індія також неодноразово закликала до негайного припинення бойових дій, і це послання було підтверджено прем'єр-міністром Нарендрою Моді під час його нещодавнього візиту до Німеччини та Данії.

У квітні Індія утрималася в Генеральній Асамблеї ООН при голосуванні, висунутому США, за усунення Росії від Ради ООН з прав людини через звинувачення в тому, що російські солдати вбивали мирних жителів, відступаючи з міст під Києвом.

 

 

Китай. «CNINA DAILY» - «Росія обіцяє завершити спеціальну військову операцію».

Західна зброя та розвіддані, що постачаються Україні, «уповільнять, але не зупинять» завершення Росією «спеціальної військової операції», заявив речник Кремля Дмитро Пєсков.

Пєсков зробив цю заяву, коли в четвер NBC News повідомило, що розвідка США допомогла Україні потопити російський ракетний крейсер «Москва» минулого місяця, оскільки Пентагон спростував раніше повідомлення, в якому йшлося, що розвідка США також дозволила Києву вбивати російських генералів.

Українські сили завдали удару по «Москві» 13 квітня після того, як попросили США допомогти ідентифікувати та підтвердити її місцезнаходження у Чорному морі, повідомив телеканал із посиланням на неназваних офіційних осіб США.

Офіційні особи додали, що Україна самостійно вирішила атакувати флагманський корабель Чорноморського флоту Росії, використовуючи свої власні протикорабельні ракети без попереднього відома США.

Повідомляється, що після атаки, внаслідок якої одна людина загинула, а 27 зникли безвісти, російський флот відступив від узбережжя України. Російська сторона заявила, що ракетний крейсер затонув через загоряння та детонацію боєприпасів на борту.

Пентагон також відхилив інший звіт про роль США у підтримці вбивства Україною російських генералів. "Ми не надаємо розвіддані про місцезнаходження високопоставлених воєначальників на полі бою і не беремо участі в прийнятті рішень про націлювання українських військових", - заявив раніше в четвер офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.

У портовому місті Маріуполь близько 200 мирних мешканців разом із українськими бойовиками опинилися у пастці на сталеливарному заводі «Азовсталь» без їжі та води. В ООН заявили, що проводиться нова операція з евакуації більшої кількості людей із Маріуполя.

Тим часом у четвер на сталеливарному заводі прогриміли сильні вибухи, коли російські війська боролися за контроль над ним.

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва готова забезпечити безпечний прохід цивільному населенню, але повторив заклик до українських сил усередині заводу роззброїтися. На кадрах з повітря заводу, опублікованих у четвер українським полком «Азов», видно, як три вибухи прогриміли у різних частинах величезного комплексу, оповитого густим темним димом.

 

 

Японія «The Japan Times» - «Заборона Росії на деревину тисне на лісопромисловість».

Світова лісова промисловість пережила бурхливий період за останній рік або близько через брак деревини, яка, у свою чергу, призвела до різкого зростання цін на пиломатеріали.

Російсько-українська війна стала новим викликом для галузі, оскільки світова економіка, ймовірно, якийсь час обходитиметься без Росії, великого експортера лісоматеріалів.

У березні Росія призупинила експорт трьох видів деревини — тріски, колод та шпону — до Японії після того, як вона була внесена Москвою до списку «недружніх» країн. У відповідь японський уряд 19 квітня запровадив додаткові санкції, зокрема заборону імпорту цих виробів з деревини.

Оскільки геополітична напруженість не показує жодних ознак послаблення, люди в лісовій промисловості кажуть, що заборона торгівлі лягає тінню на їхній бізнес, оскільки ціни на пиломатеріали, ймовірно, залишаться високими, а деякі фірми будуть змушені шукати продукти, які замінять російську деревину.

Ціни на пиломатеріали почали зростати на початку минулого року, коли попит на житло в США та Китаї, які впевнено відновлювалися після пандемії, почав зростати, що призвело до нестачі пиломатеріалів.

 

 

США. Газета «NYT» - Підпис під фото: «У Краматорську внаслідок авіаудару підірвало стіну будинку. Український військовий повідомив, що ймовірно, ніхто не загинув.

Головний матеріал: «Як українці відвойовують землю на Сході, в Росії».

·         Прориви металургійного заводу

·         Запеклі бої від Харкова до Маріуполя —військові намагаються дати надію Путіну на перемогу.

Колонка: «Розвідка США допомогла Україні в її ударі по російському флагману».

 

 

 

Читайте такожПерші шпальти світової преси 6 травня про війну в Україні

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024