Перші шпальти світової преси 10 березня про війну в Україні

10 Березня 2022, 21:50
Поранена вагітна жінка, яку несуть на ношах біля зруйнованої лікарні в Маріуполі 2146
Поранена вагітна жінка, яку несуть на ношах біля зруйнованої лікарні в Маріуполі

На перших сторінках майже всіх британських газет зображення пораненої вагітної жінки, яку несуть на ношах біля зруйнованої лікарні в Маріуполі.

Світові лідери з обуренням відреагували на ракетний удар по лікарні. «Ціляться в матерів і немовлят» — заголовок матеріалу «Таймс», у якому повідомляється, що велика ракета, випущена російським літаком, пролетіла лише за кілька футів від дитячих та пологових відділень. Офіційні особи повідомляють газеті, що про загиблих не відомо, незважаючи на початкові побоювання з приводу того, що люди опинилися у пастці під уламками.

Зеленський заявив журналістам, що Україна може втратити мільйони людей внаслідок російської агресії, якщо НАТО та Захід не вживуть додаткових заходів для втручання у конфлікт.

Також видання повідомляє, що міністр внутрішніх справ Пріті Патель готується оголосити про спрощення британської візової схеми для українців, повідомляє газета. притулок. Згідно з цією схемою, близько 7000 українців зможуть привезти із собою членів сім'ї, хоча експерти кажуть газеті, що цей план є лише «доробкою на полях».

 

 

«Путін бомбардує дитячу лікарню» – підписано фото «I». Газета також розповідає про руйнування лікарні, яку було здійснено російськими військовими під час «передбачуваного припинення вогню». Видання повідомляє, що міністерство оборони Великобританії заявило, що Росія вже запустила руйнівну вибухову зброю, також відому як вакуумні бомби.

 

 

Читайте також:  Зараз почнеться зовсім інша війна: Арестович після авіаудару по пологовому в Маріуполі

 

«Ми підтримуємо Україну» – йдеться на фото, Daily Mirror, у правому верхньому кутку на фоні українського прапора.

"Варварство" – основний заголовок Daily Mirror. У газеті йдеться, що в руїнах лікарні ведуться «відчайдушні» пошуки тих, хто вижив, і використовує фотографію вагітної жінки, яку несуть на ношах, щоб показати весь «жах» нападу. «Путінські сили знищують лікарню для матерів – це жах».

 

 

Використовуючи те саме зображення, Metro робить висновок, що президент Росії Володимир Путін досяг «нового дна» після руйнівного ракетного удару. У газеті йдеться про те, що внаслідок «руйнівного» штурму лікарні в обложеному Маріуполі на півдні України під уламками поховано дітей.

 

 

Заголовок Guardian повторив опис президентом Володимиром Зеленським бомбардування пологового будинку як «Звірство». Повне знищення об'єкту у чорноморському портовому місті, український лідер, назвав військовим злочином, повідомляє видання. Тим часом його міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звинуватив Росію в тому, що вона тримає в заручниках 400 000 людей без прісної води, тепла, електрики та телефонного зв'язку понад тиждень. Також The Guardian поговорив з українськими біженцями у Калі, які зараз намагаються отримати візи. Один чоловік розповідає, як він проїхав 4000 миль туди і назад зі свого будинку в Ноттінгемширі в Україну, щоб забрати свою сім'ю, але на кордоні з Великою Британією йому відмовили офіційні особи, які, як він стверджує, сміялися.

 

 

Daily Mail зосереджується на засудженні прем'єр-міністром Борисом Джонсоном «найогиднішнього» нападу. Газета описує це як «найогидніший вчинок» Росії за останні два тижні війни, коли породіллі зазнали поранень, а рятувальники «копають землю, щоб врятувати дітей», за повідомленнями очевидців, похованих під уламками.

 

 

«Верх розпусти» – так пише Daily Express про вибух, внаслідок якого було поранено не менше 17 людей. У ньому йдеться, що пан Зеленський ще раз закликав Захід ввести безпольотну зону над Україною, тоді як високопосадовці російських офіційних осіб зізналися у використанні термобаричних ракет з "випаром тіла".

У редакційній статті Daily Express йдеться, що ці образи залишаться у свідомості ще довго після жахливих подій, які ганьблять Росію протягом поколінь.

 

 

Думка The Sun про пана Путіна різка, оскільки вона описує напад як скоєний «катами тирана». Газета повідомляє про побоювання, що російський лідер може застосувати хімічну чи іншу зброю масового знищення в міру ескалації конфлікту. У газеті основна фотографія, на якій майбутня мама, дивиться в камеру серед уламків бомбардування, із закривавленим обличчям та закутана у ковдру, щоб зігрітися.

The Sun також відвідала британський центр обробки документів у Польщі, де, як повідомляється, 83-річній жінці сказали чекати на два тижні для отримання британської візи. Вердикт газети: «Ганьба для Британії».

 

 

The Financial Times  також показує фото після атаки, але в ній також є стаття про те, що китайські технологічні компанії скоротили постачання смартфонів до Росії після обвалу рубля. Видання повідомляє, що експорт ключових виробників скоротився більш ніж наполовину з початку війни, незважаючи на тиск на них з боку китайського уряду, щоб вони бойкотували Росію перед суворими західними санкціями. The Financial Times також повідомляє, що пан Джонсон «проклав шлях» до можливого скасування заборони на видобуток сланцевого газу в Англії.

Повідомляється, що він попросив міністрів ще раз подумати про те, чи може сланцевий газ допомогти задовольнити потреби Великобританії в енергії після оголошення у вівторок про плани заборонити імпорт нафти з Росії. Розвідку сланцевого газу було припинено у 2019 році через побоювання з приводу землетрусів.

 

 

Є «серйозні побоювання», що Росія планує руйнівну хімічну атаку в Україні, повідомляє Daily Telegraph разом із тією ж картиною наслідків авіаудару. У документі йдеться, що західні офіційні особи вважають, що Путін міг наказати про застосування зброї масового знищення на тлі заяв Росії про заплановану українську провокацію, яка використовувалася для виправдання такого нападу. The Telegraph наводить побоювання західних чиновників, що Росія готується застосувати хімічну чи біологічну зброю. У газеті йдеться, що Путін у великій люті через опір, що чиниться в Україні, і може вдатися до крайніх заходів. Повідомляється, що аналітики бачать відлуння тактики Москви в Сирії, де у 2015 році місто Дума зазнало атаки із застосуванням хімічної зброї. Депутат-консерватор та колишній військовий Боб Сілі заявив, що така атака в Україні матиме катастрофічні наслідки. Він пояснює, що гази хлору та зарину важчі за повітря і проникатимуть у підвали та на станції метро, ​​де ховаються мирні жителі.

 

 

Daily Star згадала культовий скептицизм сержанта армії отця Артура Уілсона у статті про те, як Росія відключила електроенергію на Чорнобильському ядерному реакторі. Поряд із заголовком "Ви дійсно думаєте, що це розумно, сер?" в газеті йдеться, що дії «Божевільного Влада» означають, що реактор, що розплавився в 1986 році, неможливо охолодити, що може призвести до «жахливого витоку».

 

 

Австрія. ЗАЛЬЗБУРГ, Київ. Понад 400 зальцбурзьких школярів хотіли показати приклад світу. У Зальцбурзі-Ноннталі 21 клас зібрався в середу вдень із барвистими плакатами на шкільній терасі. Разом вони виконали пісню "Give Peace a Chance" Джона Леннона та Йоко Оно. Діти та молодь також вітали двох нових учнів: два українські хлопчики ходять до гімназії з середи. Минулого тижня дванадцятирічні брати-близнюки втекли зі своєю матір'ю з Одеси до Зальцбурга.

За даними агентства ООН у справах біженців, з початку російського наступу 24 лютого втекло понад 2,15 млн людей. За даними ООН, нині найбільша кількість українських біженців перебуває у Польщі: майже 1,3 мільйона людей.

 

 

Поворотний момент у Росії заголовок у FAZ. Коли в 1990 році в Москві відкрився McDonald's, десятки тисяч росіян вишикувалися в чергу, щоб спробувати Америку. Тепер їм доведеться чекати ще довше: 850 ресторанів швидкого харчування поки що залишаться закритими через «людські страждання» в Україні. Видання ставить запитання: Якщо раптом фаст-фуд McDonald's перестане бути доступним? чи поставить Путіна на коліна крах постачання Біг Мака.

Небезпека колапсу у Москві. Щодо питання ембарго на нафту та газ західний табір вперше за кілька тижнів демонструє розбіжності. Проте йдеться не про принципові відмінності у російській політиці, як це було з «Північним потоком — 2», а про визнання реальності. Америка може витримати негайне ембарго, бо вона не так залежить від російських енергоресурсів, як Європа. Той факт, що ЄС має намір скоротити імпорт газу з Росії на дві третини до кінця року.

Ще один матеріал на першій смузі: Шольц не хоче постачати Україні жодних бойових літаків «Гнів на виступ поляків». Російські війська заарештовують мирних жителів у Херсоні.

 

 

Франція. «Україна чинить опір Росії». Лідер Росії, Володимир Путін, схоже, сповнений рішучості завоювати Україну. Жителі України не дають себе   вимагають припинення бойових дій» – напис на фото першої смуги французької газети.

 

 

Іспанія. Зі зруйнованого маріупольського пологового будинку евакуюють поранену вагітну жінку. У Маріуполі підірвано пологовий будинок. Понад 1300 мешканців міста загинули після початку війни.

 

 

 

Японія. Газета розповідає як тихо будувала Росія свою військову присутність в Азії. Вторгнення в Україну привертає увагу на те, як Москва нарощує присутність у Тихому океані. Підпис головного фото: «Жінка, евакуйована з Ірпеня, Україна, чекає на медичну допомогу біля намету під Києвом у вівторок».

 

 

 

Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ

 

Читайте також:  Перші шпальти світової преси 11 березня про війну в Україні

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024