Перші шпальти світової преси 11 березня про війну в Україні

11 Березня 2022, 21:10
The Mirror тназиває Абрамовича Путіна «кровними братами» 2249
The Mirror тназиває Абрамовича Путіна «кровними братами»

У той час, як російський наступ на Україну продовжується, головною темою багатьох газет є рішення уряду Великої Британії запровадити санкції проти мільярдера, власника футбольного клубу «Челсі» Романа Абрамовича за його зв'язки з президентом Росії Путіним.

The Times Головне фото «Українські сили атакують конвой у Броварах, фото з дрону показує колону, яка йде в атаку на Київ».

Заголовок основного матеріалу «Кров на його руках» The Times повідомляє, що Великобританія стала першою країною, яка наклала санкції на Абрамовича, а міністр закордонних справ Ліз Трасс звинуватила його в тому, що має «руки в крові». Олігарху офіційно заборонили їздити до Великобританії, а також заморозили його численні активи та заборонили вести справи з британськими приватними особами та компаніями, йдеться у документі. Високопоставлене джерело в Челсі повідомило Times, що якщо клуб не зможе нормально працювати, він швидко почне втрачати гроші і накопичувати борги.

У першій колонці The Times розглядає загрозу застосування Росією хімічної зброї. У редакційній статті йдеться, що є «невеликі сумніви» у тому, що президент Путін може ухвалити таке рішення. У газеті йдеться, що розгортання хімзброї підніме ставки для Заходу та посилить заклики до забороненої для польотів зони. 

 

«Середньовічні умови», в яких опинилися маріупольці, знаходяться в центрі уваги першої шпальти Guardian. У газеті йдеться, що «безперервний обстріл» південного портового міста залишив «слід повного спустошення», а мешканці «зосереджені виключно на виживанні» після того, як російські атаки залишили без електрики та води.

 

 

The Telegraph повідомляє, що громадськість просить прийняти десятки тисяч українських біженців із спорідненими зв'язками у Великій Британії відповідно до планів уряду, які будуть оприлюднені цими вихідними. У документі йдеться про те, що є плани створити гарячу лінію та вебсторінку для добровольців після критики «хаотичного» розгортання схеми Міністерства внутрішніх справ для біженців. Telegraf пише, що міністри оголосять про створення гарячої лінії та вебсторінки, на яку громадськості, благодійним організаціям та підприємствам буде запропоновано запропонувати біженцям місце для проживання.

Daily Telegraf також повідомляє, що російське державне телебачення транслювало заклики до Путіна припинити війну. Експерти порівняли конфлікт з Афганістаном, коли чинний армійський офіцер пояснив на каналі Міністерства оборони країни, що російські солдати гинуть в Україні.

Підпис головного фото: «Український військовий прощається зі своєю дівчиною на вокзалі у Львові перед поїздкою до Києва, до якого прагнуть російські війська». 

 

 

Половину української економіки було зупинено, а інфраструктуру вартістю 100 мільярдів доларів (76 мільярдів фунтів стерлінгів) було зруйновано російським вторгненням, повідомляє Financial Times. У газеті йдеться, що країна також стикається зі зростаючими людськими жертвами війни, оскільки насильство в південному місті Маріуполі загострилося в четвер, з нестачею продовольства та масовими похованнями в обложеному місті.

Також Financial Times повідомляє, що багаті росіяни стікаються до Об'єднаних Арабських Еміратів, щоб уникнути західних санкцій.

Фото на першій шпальті теж показує атаку на російську танкову колону у Броварах.

 

 

Перша сторінка «І» показує фотографію сталевого магната у кольорах українського прапора, повідомляючи, що уряд звинувачує його у «дестабілізації» України, оскільки він, можливо, надав матеріал для створення російських танків. «Кров на його руках» цей заголовок доповнює фотоколаж з Абрамовичем. Газета припускає, що мільярдер може переїхати до Китаю.

 

 

The Mirror також акцентує на звинуваченні пані Трасс, назвавши в заголовку Абрамовича і президента Росії «кровними братами». У газеті йдеться про те, що олігарх десятиліттями «наживався» на своїй асоціації і що його сталь, передана російським військовим, «могла допомогти у створенні танків, які вбивають українських дітей». На першій шпальті опубліковано фото Абрамовича та президента Росії Володимира Путіна на тлі жертв війни із заголовком «Кровні брати».

 

 

«Путін мстить Заходу», – назвала Daily Express першу шпальту, повідомивши, що російський президент пригрозив "підняти світові ціни на продовольство" і ввести власні експортні заборони у відповідь на західні санкції. Також санкції проти Абрамовича Daily Express називає "падінням римської імперії".

 

 

Головна стаття Daily Mail присвячена ще двом мільйонам біженців, які, як очікується, залишать Україну найближчими днями. Газети кажуть, що у зв'язку зі швидким збільшенням загальної кількості біженців до більш ніж чотирьох мільйонів це найбільша криза з біженцями в Європі з часів Другої світової війни, і вони закликають міністра внутрішніх справ Пріті Патель «збирати свої дії», щоб допомогти їм. The Mail повідомляє про заяви ООН про те, що Європа зіштовхнулася з найбільшою кризою з біженцями з часів закінчення Другої світової війни, і очікується, що найближчими днями з України покинуть ще два мільйони людей. Газета вітає репресії, проти російського олігарха заявляючи, що «брудні мільярди Абрамовича» були «нарешті заморожені». Клубу Челсі загрожує банкрутство, що є реальністю, якщо продаж не відбудеться протягом декількох місяців, пише Mail.

 

 

На думку The Sun, ця історія має зосередитись на наслідках для клубу Прем'єр-ліги, яким володіє пан Абрамович. Газета під заголовком «Скінці» підкреслює побоювання, що «Челсі» може розоритися через догляд спонсорів та заборону на угоди з гравцями та продаж квитків. Є побоювання щодо майбутнього «Челсі» як футбольного клубу, газета попереджає, що йому загрожує банкрутство.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 9 березня про війну в Україні

 

WSJ. Підпис під головним фото: «Мати та батько 23-річного українського солдата, який загинув у бою за межами Києва, у четвер сумують на похороні сина».

Друге фото: «Російські атаки, що тривають, у четвер спустошили частину Маріуполя».

Основний матеріал: Російське бомбардування посилює гуманітарну кризу в Україні. Москва розпочала новий штурм обложеного південноукраїнського міста Маріуполь у четвер, наступного дня після того, як один із її літаків розбомбив пологовий будинок.

 

 

Головне фото у WP підписано: «Українці проходять повз труп у четвер, коли вони біжать із міст Ірпінь та Буча, неподалік Києва».

Мер південноукраїнського міста Маріуполя Вадим Бойченко заявив у четвер на відео, що російські літаки пролітають над житловими районами кожні 30 хвилин, «вбиваючи мирних мешканців: людей похилого віку, жінок, дітей».

Основний матеріал газети: «Стомлений Маріуполь повідомляє про запеклі удари російських військ»

Офіційні особи міста Маріуполя на півдні України звинуватили російські сили в бомбардуванні обложеного приморського вузла в четвер на тлі засудження міжнародною спільнотою удару, завданого днем ​​раніше, внаслідок якого було зруйновано пологовий будинок, внаслідок чого загинуло щонайменше троє людей та поранення 17. 

Коли війна триває вже третій тиждень, мало ознак того, що катастрофа із глобальними наслідками закінчиться найближчим часом. Переговори на високому рівні між міністром закордонних справ України та його російським колегою закінчилися у четвер без жодного прогресу, що звело нанівець надії на припинення вогню через зростання кількості жертв серед цивільного населення. Президент Росії Володимир Путін дав зрозуміти, що попри руйнівні економічні наслідки для його країни він немає намір не здаватися.

 

 

«Україна готується до облоги столиці», – пише LA Times.

Переговори на вищому рівні між Києвом і Москвою не приносять жодного прогресу в міру просування російських військ. Оскільки переговори про припинення війни зайшли в глухий кут і відновилися – «Жорстокий артилерійський обстріл прибережних міст на півдні».

Фото на першій шпальті підписано: «Василь Сейчук разом зі своєю дружиною Оксаною перебуває у лікарні у Броварах, за 25 миль від центру Києва. Сейчук був удома, коли в нього потрапив снаряд, який позбавив його частини великого пальця правої руки та пошкодив ногу»

Другий матеріал: Страх і заперечення за Путіна.

Росіяни, включно з елітою, навряд чи зможуть протистояти лідерові, незважаючи на нові труднощі.

Фото московського ГУМу: Війна в Україні призвела до бойкоту Росії. Торговий центр ГУМ у Москві, показаний вище, зазнає наслідків припинення діяльності західних брендів.

 

 

БІЙНЯ РОЗШИРЮЄТЬСЯ У міру того, як переговори про припинення вогню зазнають невдачі. Основний заголовок Нью-Йорк Таймс.

Блок фотографій підписано: До та після нападу росіян.

Російські війська у четвер продовжили облогу Маріуполя, місця запеклих боїв та бомбардування пологового будинку. На супутникових знімках видно великі руйнування житлових районів та торгових центрів у західній частині міста.

Матеріал номера повідомляє Путін загрожує поглинанням західних компаній. Йдеться про націоналізацію компаній, які пішли чи призупинили діяльність у Росії.

Ще один матеріал: «Китай посилює брехню Росії». Декілька днів тому в Росії розгорілася одна з найпровокаційних кампаній з дезінформації, коли її міністерство оборони та міністерство закордонних справ виступили з хибними заявами про те, що Пентагон фінансує лабораторії біологічної зброї в Україні.

Потім китайські дипломати та державні ЗМІ повторили теорію змови на прес-конференціях у Пекіні, у статтях та на офіційних сторінках у соціальних мережах.

Тепер Білий дім Байдена зробив екстраординарний крок, звернувшись до обох країн за їхньою скоординованою пропагандистською кампанією і заявивши, що вони можуть прикривати потенційну атаку російських військових на українців із застосуванням біологічної чи хімічної зброї.

Друге фото: 22-річна Олена Лавінська у четвер оплакувала втрату свого нареченого Михайло Приступи, українського солдата, убитого минулими вихідними в боях з російськими військами неподалік охопленого боями передмістя Ірпеня.

 

 

Іспанія. Головне фото, підпис: Тіла двох мирних мешканців лежать у парку міста Ірпінь на околиці Києва.

Матеріали номера розповідають: Київ та Одеса зміцнюються, оскільки облога російської армії продовжується в Маріуполі

Зустріч у Туреччині щодо досягнення припинення вогню в Україні провалилася.

Ніщо не може виправдати бомбардування пологового будинку: російська армія безжально тримає облогу Маріуполя.

 

 

Німеччина. WAZ Головне фото, підпис: Братська могила Через обстріл родичі нині не можуть вшанувати своїх загиблих у Маріуполі.

Путін обіцяє надійний експорт енергоресурсів Росія зобов'язалася підтримувати весь свій експорт енергоносіїв, включаючи постачання через Україну. Президент Володимир Путін заявив на засіданні кабінету міністрів у четвер, що Росія виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо постачання енергоресурсів. "Система транспортування газу" в Україні також "заповнена на сто відсотків". Водночас, ще понеділок віце-прем'єр Олександр Новак пригрозив, що Росія може припинити постачання газу газопроводом «Північний потік-1» на помсту за зупинку проекту газопроводу «Північний потік-2», пише газета в основному матеріалі.

 

 

Австрія. Головне фото, підпис: Тяжке прощання українських солдатів із близькими на львівському вокзалі. На заході України до четверга зберігалося відносне затишшя, на півночі та сході атаки тривали.

Основний матеріал, що ЄС засудив Росію різко за війну.

Глави держав та урядів 27 країн ЄС різко засудили Росію за напад на Україну. Згідно з опублікованим у четвер проектом спільної декларації саміту, «невиправдана військова агресія» грубо порушує міжнародне право. Москва відповідає повну відповідальність. Вони забезпечать виконання всіх санкцій проти Росії та готові запровадити додаткові санкції «у разі потреби».

Однак Україна не може розраховувати на необмежену підтримку своєї заявки на членство в ЄС, поданій наприкінці лютого.

 

 

Данія: БЕЗМЕЖНЯ ДОПОМОГА. По всій Європі прості громадяни спонтанно кидаються у бій, аби допомогти мільйонам українців одночасно. Багато хто готовий відкрити свої будинки для незнайомців, інші створюють групи підтримки онлайн або жертвують гроші,

одяг, взуття та іграшки. Кааре і Бенджамін Медсен втомилися дивитися війну по телевізору і вирушили в непередбачувану подорож з однією метою: надихнути деяких і допомогти безпеці в Данії. Про подорож журналістів розповідає видання.

Фото у лівому верхньому кутку: Путіним правлять заздрість та сліпа ненависть, вважає психолог.

 

 

Японія. Одне із трьох фото вгорі першої смуги підписано:

ЯКЩО РОСІЯ, ЧОМУ НЕ КИТАЙ? Чому фірми не припиняють своєї діяльності в обох країнах? Підписано фото в японській газеті, закритого Макдональдса в Москві

Внизу першої шпальті матеріал: «Українці, які біжать, біженці чи евакуйовані?» супроводжує фото: «Автобус перевозить українців у тимчасове житло у Бухаресті у середу після вторгнення Росії». Багато урядів, ЗМІ та організацій по всьому світу називають українців, які рятуються від російського вторгнення, біженцями, але японський уряд використовує термін «хінанмін», який більш точно перекладається як «люди, які були евакуйовані».

Це тому, що, з погляду уряду, українці не підходять під ухвалу, дану в Конвенції про біженців.

 

 

 Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024