В Україні створили Цифровий архів Майдану

18 Лютого 2022, 10:55
В Україні створили Цифровий архів Майдану 893
В Україні створили Цифровий архів Майдану

До восьмої річниці перемоги Революції Гідності історики-волонтери презентували Цифровий архів Майдану. Проєкт, покликаний зберегти пам’ять про Майдан 2013-2014.

Про це повідомляє Новинарня.

«Метою даного проєкту є створення ґрунтовної електронної бази, у якій будуть зібрані найважливіші джерела та матеріали про події Революції Гідності», – розповіли організатори інтернет-ресурсу.

На сайті в розділі «Історія Майдану» публікуються матеріали історичного характеру: статті про майданівців, біографії Героїв Небесної сотні, спогади безпосередніх учасників Майдану, документальні фільми, матеріали про розслідування, список загиблих на Майдані, детальна інформація про поранених.

Є окремий розділ «Відео», де за хронологічним принципом викладені та описані найважливіші відеоматеріали, які є основними джерелами, що дозволяють відтворити й проаналізувати події Майдану (встановити місця й обставини загибелі Героїв Небесної Сотні, поранення учасників протестів, дії силовиків).

Також є унікальний фотоархів, де представлені сотні фотографій, на яких зафіксовані найважливіші моменти Революції гідності. Фото викладені як у хронологічному, так і тематичному порядках (окремі альбоми по найважливіших подіях: 20 лютого, 18 лютого, протистояння на Грушевського тощо; окремо по авторах).

«Робота над сайтом-архівом постійно продовжується, на ньому будуть регулярно з’являтись нові матеріали. На сьогодні це найбільший в Україні проєкт із дослідження історії Майдану», – розповіли організатори.

Ініціаторами створення та авторами Цифрового архіву Майдану є історики-волонтери зі Львова Олена Чебелюк і Ярослав Рап. Олена також є науковою співробітницею Музею Гідності у Львові та співавторкою фейсбук-спільноти «Майдан 18-20 лютого. Як все було».

Автори проєкту закликають усіх учасників Майдану ділитися своїми спогадами, надсилати фото і відеоматеріали. Їх розглянуть, а найважливіші матеріали – опублікують в архіві.

Долучитися і підтримати проєкт може кожен охочий.

Читайте також: У Луцьку вшанують пам'ять учасників Революції Гідності та Героїв Небесної Сотні

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024