На Маневиччині перейменували село

07 Жовтня 2021, 16:49
Хрестовоздвиженський чоловічий монастир у селі 1139
Хрестовоздвиженський чоловічий монастир у селі

Верховна Рада підтримала перейменування села Старий Чорторийськ Камінь-Каширського району на Чарторийськ. Раніше за це проголосували жителі громади, повідомляє інтернет-видання ZAXID.NET. 

Рішення про перейменування села Старий Чорторийськ Камінь-Каширського району ухвалили на засіданні Верховної Ради у четвер, 7 жовтня. Проект постанови № 5077 передбачав перейменування назви села «Старий Чорторийськ» на «Чарторийськ».

У пояснювальній записці йдеться про те, що назва Чарторийськ є історичною, оскільки вперше село згадують саме під таким найменуванням в 1100 році в «Повісті минулих літ». Назву Старий Чорторийськ селу присвоїла у 1946 році радянська влада.

Водночас Інститут української мови НАН України не підтримав перейменування. 

«Перейменування села Старий Чорторийськ на село Чарторийськ недоцільним з огляду на те, що форма Чарторийськ є вторинною до Чорторийськ, оскільки виникла на польському ґрунті. Сама ж назва поселення (Старий) Чорторийськ українська за походженням – це утворення із суфіксом -ськ від топоніма Чортория», – пояснюють науковці.

Втім, перейменування підтримали самі мешканці під час зборів, аналогічні рішення ухвалили сільська, районна та обласна ради. У результаті за перейменування проголосували 247 народних депутатів.

Читайте також: Повернення Володимиру історичної назви викликало ажіотаж у росіян

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024