Минуло 155 років від дня народження Модеста Левицького

25 Липня 2021, 12:53
Модест Левицький 2105
Модест Левицький
Сьогодні ми відзначаємо 155-річчя відомого письменника, вчителя і громадського діяча міжвоєнного періоду минулого сторіччя – Модеста Левицького. Це людина, вихована на традиціях державотворення України 20-х років ХХ століття. Він відіграв вагому роль у діяльності Жидичинської філії Луцької повітової «Просвіти». Про це розповідають на сторінці Жидичин. Будинок культури у фейсбуці.
 
З 1927 по 1932 роки Модест Левицький разом зі своєю сім’єю проживав у Луцьку. Працював лікарем і вчителем української мови початкових класів української гімназії. Дбав про мовну культуру, читав у міській бібліотеці лекції з історії України, у гімназії – з питань етики. 
 
 
Організовував разом з учнями виставку українських крашанок, гімназійний гурток бандуристів. Модест Левицький сам чудово грав на піаніно, бандурі, кобзі, гітарі, навчав дітей співати, ділився спогадами про Лесю Українку. Тоді у Луцькій гімназії навчалася мешканка Жидичина Юлія Кушнір
«Так гарно розкаже, у душу вкладе», - казала Юлія Кушнір.
Колишня учасниця «Просвіти» Олена Бондарук розповідала, що Левицький запросив спеціаліста зі Львова і влаштував курси для просвітянок, де їх навчали гарних манер. Модест Пилипович викладав гігієну, а його дружина – домознавство. Неодноразово жидичинці зверталися до свого вчителя за медичною допомогою. 
 
 
Найтісніше з Модестом Левицьким доля звела жидичанку Євдокію Ходюк (Пасічник). Вона розповідала як у дитинстві дуже хотіла вчитися у гімназії, але її батьки не мали таких матеріальних статків. Гімназисти розповіли своєму вчителеві про бідну дівчинку, яка дуже хоче вчитися. 
 
Модест Левицький взяв Євдокію до себе додому. Дівчина допомагала родині Левицьких по господарству, а вчитель у вільні хвилини займався її навчанням. Жінка розповідала, що волиняни лагідно називали Модеста Левицького «Дідусем»
«Добрий, чуйний, уважний, дуже розумний. Багато працював, особливо вночі. Був людиною широкою на вдачу, мав багате і різноманітне коло інтересів», – пригадувала Євдокія Ходюк.
Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024