Колишню Луцьку українську гімназію визнають культурною спадщиною

10 Липня 2021, 18:00
Луцька українська гімназія 1800
Луцька українська гімназія

Будівлю Луцької української гімназії, в якій свого часу викладав український письменник, культурний діяч Модест Левицький, цього року планують внести до об'єктів культурної спадщини.

Про це розповів «Суспільному» начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександра Котис.

Днями одну зі стін будівлі почав розбирати власник. Журналісти з’ясували, що відбувається в колишній гімназії та що зміниться, якщо будівля потрапить до переліку об'єктів культурної спадщини.

Позиція власника будівлі

Будівлю Луцької української гімназії, що на вулиці Гаврилюка, 14 нині реконструюють: частину розібрали, іншу розчищають, – розповів власник майна Станіслав Шайко. Каже: має право проводити роботи у будівлі.

Зі слів Станіслава Шайка, у приміщенні виникли тріщини й був ризик обвалу, тому вирішив розпочати будівельні роботи. Про історичну цінність будинку, каже, знав.

Власник планував звести ще один поверх, але будинок розташований на ділянці з шестиметровим насипом, тому звернувся до спеціалістів, аби дослідили фундамент і визначили, чи витримає будівля таке навантаження.

Архітектор, який розроби проєкт з реконструкції розповів, що будівлю планують зберегти в автентичному стані.

«Сучасною частиною будинку хочемо продовжити історичний будинок, щоб укріпити історичний будинок, щоб він далі не сповзав», – каже архітектор Тарас Пахолюк.

Наразі будівельні роботи в будівлі колишньої Луцької української гімназії тривають.

Позиція і наміри влади

Зі слів начальника відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександра Котиса, цей об'єкт подали до обласної комісії для внесення у перелік культурної спадщини. Рішення б мали ухвалити ще на початку весни, та Луцькрада звернення відкликала.

За словами начальника відділу охорони культурної спадщини Волинської ОДА Віталія Стрільчука, повторно документи направили на розгляд комісії в травні. Але у них Луцькрада не вказала власника будівлі.

«Вони нам до 10 серпня мають подати цю інформацію і ми проведемо засідання консультаційної ради, проєкт розпорядження голови ОДА вже підготовлений, лишилися формальності», – каже начальник обласного відділу охорони культурної спадщини.

Віталій Стрільчук пояснює: якщо будівлю визнають об'єктом культурної спадщини, то будь-які роботи (земельні, меліоративні, будівельні), власник має погоджувати з Міністерством культури та інформаційної політики. За заподіяння шкоди культурній спадщині передбачений штраф.

Довідково:

Українська гімназія у Луцьку існувала до появи тут більшовиків і була осередком виховування українського націоналізму – розповів історик-краєзнавець Анатолій Кравець. Гімназія існувала з 1931-го року по 1939 року, тоді ж у ній викладав і Модест Левицький. Заклад був культурним, освітнім центром для міста ще за часів Польщі. Спершу в гімназії навчалися лише хлопчики. Згодом навчатися дозволили і дівчатам.

Читайте такожРуйнують чи реставрують: що чекає на будівлю, в якій діяла Луцька українська гімназія

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром