Ковель на карикатурах в польовій армійській газеті

25 Липня 2021, 09:00
Сучасна вулиця Незалежності в Ковелі 1925
Сучасна вулиця Незалежності в Ковелі
Карикатури Ковеля розміщені в одному з оригінальних примірників польової газети четвертої армії Австро-Угорщини. Видання випускалось в Відні та Лейпцизі.  На обкладинці написано «Ескізи з Ковеля. Наївні, смішні, картинки ковельчан. Еміль Вайс. Спеціальний друк ілюстрацій польової газети армії «d.K.u.K.4» 1918». Фото розмістив Андрій Миронюк на сторінці Kowel Vintage у Фейсбук.
 
Еміль Вайс (автор карикатур) народився в Моравії, Австро-Угорщині, у 1896 році. Під час Першої світової війни був солдатом Австро-Угорської армії. За часів війни перебував у Ковелі, де і зробив свої ескізи, які і потрапили до польової газети.
 
 
По закінченню війни продовжував займатися улюбленою справою - карикатурами. Згодом він переїхав до Великобританії, працював художником та журналістом. У 1948 році емігрував до США. Художник-репортер був постійно присутнім на усіх засіданнях ООН. Помер в Нью-Йорку у 1965 році.
 
 
«У першу чергу - це один із оригінальних примірників 1918 року, який випускався у Відні і Лейпцизі. Таких примірників у фізичному варіанті залишилося справді мало; протягом двох років, я слідкую за «ковельськими» артефактами на ebay - цей примірник, це перший і останній зразок, який я зустрічав - не вагаючись я придбав його у німецької сім’ї», — дописує Андрій Миронюк.
«Польова газета доволі гарно демонструє розклад справ у місті - хоча і робить це у гіперболізованій і карикатурній формі. Проглядаючи ескізи, будете неодноразово помічати наскільки інтернаціональним містом був Ковель сотню років тому»,— додає Андрій Миронюк.
 
На першій сторінці зображені декілька карикатурних ворон і напис «Ескізи ковельчан. Створено Емілем Вайсом».
На наступній сторінці – сторічний аналог сьогоднішнього барбершопу і напис: «Салон для гоління (перукарня). A. Хантфусс (напевно, ім’я власника, дослівно означає «дурник»)». Кожна сторінка оформлена в такому ж форматі.
 

Написано багато імен, детально описані люди та професії. Зображений екіпаж із написом «Ковельська транспортна компанія» і єврейська дівчинка. Намальовані місцеві пожежні частини із шоломами тієї епохи. Незвично зображені в газеті тварини: «Буссі» (ім’я собаки), від слова «цілувати». Ще одна собака зображена в одязі. Мертвий кінь і напис: «Санітарна міліція». 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024