Анджей Дуда посмертно нагородив подружжя Базелюків за порятунок польської родини

03 Червня 2021, 16:19
1907

Президент Польщі Анджей Дуда, 2 червня у президентському палаці нагородив медаллю Virtus et Fraternitas (мужність і братерство – лат.) дев’ятьох осіб з України, Чехії, Румунії, Словаччини та Угорщини за «героїчні дії у наданні допомоги полякам, які стали жертвами тоталітарних режимів XX століття».

Зокрема, президент нагородив посмертно подружжя Петра і Марії Базелюк, а також Петра Грудзевича. Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Коли світ людей, які живуть у цій частині Європи, зіткнувся з двома страшними тоталітаризмами – німецьким нацистським і радянським сталінським – а також з ворожими людині ідеологіями, попри усілякі побоювання, попри часом раціональність, яка підказувала сховатися і не робити жодних жестів, адже так буде безпечніше, були такі, які могли простягнути руку до іншої людини», – підкреслив Дуда.

Подружжя Петра і Марії Базелюк посмертно нагородили за те, що вони під час війни допомогли вижити польській родині Слоєвських з Гути Степанської на Волині. Після випадкової зустрічі в лісі, Петро прихистив Мечислава та його 7-річного сина Едварда: до січня 1944 року він переховував їх у замаскованій криївці, яку спорудив у стодолі. 

Нагадаємо, що Петро Базилюк став героєм мобільної виставки «Людяність над безоднею пекла», яку підготувала Громадська організація «Мнемоніка» з Рівного.

Читайте також: Він не поділяв людей за національністю: історія Петра Базелюка

Петро Грудзевич з села Дитятин Івано-Франківської області отримав медаль за те, що в 1986 році він не послухав радянських функціонерів, які вимагали від нього, аби він спиляв хрест на могилі майже 100 солдатів Війська польського, які загинули в 1920 році у бою з більшовиками.

Довідково: 

Медаль Virtus et Fraternitas була заснована в листопаді 2017 року. Президент Польщі нагороджує нею, за рекомендацією директора Інституту Пілецького, осіб у знак вшанування пам'яті та подяки тим, хто надав допомогу громадянам Польщі у період з листопада 1917 року по липень 1990 року.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024