Кабмін України затвердив порядок виплат компенсацій реабілітованим особам

20 Травня 2021, 09:00
2104

У середу, 19 травня на черговому засіданні Кабінет Міністрів затвердив порядок виплати компенсації реабілітованим особам, які постраждали від репресій комуністичного тоталітарного режиму.

Про це Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль написав у Телеграмі.

«В Україні залишається багато таких людей, і вони вимагають уваги з боку держави. Ухвалений сьогодні документ передбачає порядок виплати компенсації, повернення майна чи відшкодування його вартості реабілітованим особам», – зазначив Денис Шмигаль.

Читайте також: Реабілітували упівця Івана Гончарука, якого стратили у 1989 році

У положенні, яке затвердив уряд, йдеться про те, що грошова компенсація нараховується в розмірі однієї мінімальної зарплати за кожен місяць позбавлення волі, але не може перевищувати 75 розмірів мінімальної заробітної плати.

Після нарахування компенсації реабілітованим одноразово виплачують до 15 розмірів мінімальної зарплати, решту суми – пропорційно щомісяця протягом п’яти років. 

Читайте також: На Рівненщині реабілітують репресованих радянською системою

Виплата грошової компенсації спадкоємцям не проводиться, крім випадків, коли компенсація була нарахована, але реабілітованою особою не отримана.

Вилучені будівлі та інше майно за можливості (якщо будинок незайнятий, а майно збереглося) повертаються реабілітованій особі або її спадкоємцям натурою.

Однак націоналізовані (муніципалізовані) будівлі та майно на підставі відповідних актів поверненню (компенсації) не підлягають.

У разі неможливості повернення будівель та іншого майна реабілітованій особі, а в разі її смерті – спадкоємцям проводиться відшкодування їх вартості.

Історик Володимир В'ятрович вважає, що це «ще один крок на шляху до відновлення справедливості щодо репресованих комуністичним режимом». Відповідний допис він опублікував на сторінці у фейсбуці.

«Кабмін ухвалив постанову згідно якої в Україні виплачуватимуть компенсації, повертатимуть майно або відшкодовуватимуть його вартість особам, які були репресовані в СРСР. 

У постанові зазначається, що грошова компенсація буде нараховуватися у розмірі однієї мінімальної заробітної плати за кожний місяць позбавлення волі, але не може перевищувати 75 розмірів мінімальної заробітної плати. Вилучені будівлі та інше майно за можливості будуть повертатися реабілітованій особі або її спадкоємцю», – йдеться у дописі Володимира В'ятровича.

 Читайте також: Останній розстріляний упівець: той, хто засудив його на смерть, досі живе серед нас. БЛОГ

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024